Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Potreba po tovrstnem klicnem centru je, kot kaže, zelo velika. Že v prvih treh dneh so prejeli več kot tisoč klicev, je pojasnil Peter Pustatičnik iz Telekoma, ki izvaja tovrstne storitve.

Vprašanja pacientov, ki kličejo iz vse Slovenije, največ pa iz Ljubljane, so zelo konkretna, odgovori pa niso odvisni samo od pripravljenosti in iznajdljivosti agentov v klicnem centru. "Mi pogledamo javno dostopne baze, ki so takšne, kot so. Nekateri podatki so zelo v redu, nekateri pa so tudi malo zastareli, potrebni ažuriranja," je razložil Pustatičnik.

Sorodna novica Ministrstvo za zdravje: Podatki ZZZS-ja o razpoložljivosti zdravnikov niso posodobljeni

V tem primeru, torej ko ni na voljo konkretnih informacij oziroma niso podatki osveženi, posredujejo zadevo naprej in jo skušajo urediti. "Na primer, poklicali smo ginekološko kliniko, takoj dobili številko in kdaj lahko pokličejo. Zelo so odzivni, se trudijo in vidiš, da se stvari hitro rešujejo. Je pa kar veliko teh žalostnih zgodb, ko povedo, kolikokrat so klicali, pa jim nihče ni dvignil slušalke."

Trenutno na klice pacientov odgovarja 10 agentov, njihovo število pa bodo prilagajali glede na potrebe. Lahko se namreč zgodi, da bo klicev manj oziroma ne več 450 na dan kot doslej. Lahko pa jih bo tudi več. "Če se bo število povečalo, pa bo vsekakor treba zagotoviti dodatne kadre."

Sicer pa vse klice vsak dan sproti podrobno analizirajo ter se vseskozi prilagajajo in dopolnjujejo, ne nazadnje je bil center zasnovan resnično zelo ekspresno. Po Pustatičnikovih besedah vsako jutro izvedejo sestanek, analizirajo rezultate, poenostavljajo dostop do podatkov, iščejo priložnosti za izboljšanje ...

Izboljšanje storitev pa ni in ne more biti odvisna zgolj od klicnega centra, pomembna je tudi dostopnost in ažurnost javnih podatkov, odzivnost izvajalcev zdravstvenih storitev, predvsem pa od celostnih in smiselnih popravkov zdravstvenega sistema.