Obseg vojaških vaj Slovenske vojske bo letos bolj ali manj enak lanskemu, bo pa po besedah polkovnika Igorja Šepca precej več aktivnosti v domovini. Foto: Slovenska vojska
Obseg vojaških vaj Slovenske vojske bo letos bolj ali manj enak lanskemu, bo pa po besedah polkovnika Igorja Šepca precej več aktivnosti v domovini. Foto: Slovenska vojska

"Za Slovensko vojsko je ključen načrt vaj v obrambnem sistemu, ki ga vsako leto sprejme vlada. Na tej osnovi poteka tudi nadaljnje načrtovanje vaj," je na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi vojaških vaj sil Slovenske vojske v letu 2023, poudaril poveljnik sil SV-ja generalmajor Roman Urbanč.

Poveljstvo SV-ja organizira in izvaja vaje v domovini in v tujini, ob čemer po Urbančevih zagotovilih v največji možni meri skrbijo tudi za to, da o večjih aktivnostih SV-ja obveščajo javnost, kar še zlasti velja za osrednje vadišče SV-ja na Počku. Po besedah polkovnika Igorja Šepca bo obseg vojaških vaj SV-ja letos bolj ali manj enak lanskemu, bo pa precej več aktivnosti v domovini, saj "nudimo podporo tujim zavezniškim silam," je poudaril Šepec. Po njegovi oceni se bo vsak pripadnik SV-ja letos udeležil vsaj ene vojaške vaje, več pa bo tudi sredstev, namenjenih njihovi izvedbi. Na ključnih usposabljanjih in vajah v domovini poleg do 5000 pripadnikov SV-ja pričakujejo še do tisoč pripadnikov tujih oboroženih sil.

Najpomembnejši vojaški vaji bosta tudi letos Jadranski udar in Zvezda Triglava, sicer pa bo večina vaj na slovenskih tleh potekala na območju osrednjega vadišča SV-ja na Počku.

Vaja Jadranski udar na območju Postojne, na širšem območju Bohinja, Idrije in Bele Krajine.

Na vaji Jadranski udar 2023, ki bo letos potekala med 29. majem in 9. junijem, bo sodelovalo okoli 800 udeležencev, od tega približno 400 pripadnikov tujih vojaških enot iz 27 zavezniških in partnerskih držav. "Cilj vaje Jadranski udar je usposabljanje in urjenje certificiranih kontrolorjev združenega ognja, posadk strelnih platform, poveljnikov do ranga divizije in načrtovalcev združenega ognja," je razložil poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube. Vaja bo tudi letos potekala na območju Postojne, na širšem območju Bohinja, Idrije in Bele Krajine. V njej bo sodelovalo 18 letal in 19 helikopterjev.

Predstavitev vojaških vaj v Sloveniji

Zvezda Triglava letos izjemoma spomladi

Vaja Zvezda Triglava običajno poteka septembra, letos pa bo izjemoma v spomladanskem terminu, med 15. majem in 2. junijem. "Cilj vaje je izvesti dvostransko taktično vajo gorskega polka v gorskem svetu skupaj z zavezniki," je poudaril podpolkovnik Tomaž Žbogar.

Na vaji pričakujejo približno 753 pripadnikov vojaških sil iz osmih držav, izvajale pa se bodo predvsem na lokacijah na Gorenjskem, in sicer na območju od Ljubelja, Zelenice, Stola, Javorniškega Rovta, Soriške planine ter na vadiščih SV-ja v okolici Bohinjske Bele in na Počku. Pripadniki SV-ja bodo sicer letos sodelovali tudi na več urjenjih in vajah v tujini, in sicer v Italiji, Nemčiji in na Hrvaškem.

V vojsko želijo privabiti predvsem mlade

Slovenska vojska se že več let sooča s pomanjkanjem kadrov, kar pa si želijo spremeniti in v svoje vrste privabiti predvsem mlade. "Dejstvo je, da imamo kadrovske izzive tako na poklicnem kot na profesionalnem, častniškem delu. Sprejeli smo že nekaj ukrepov, kako to spremeniti in v naše vrste znova privabiti potrebno število mladih. Prepričan sem, da nam bo to uspelo," je med drugim poudaril Urbanč in dodal, da bo morala Slovenski vojski pri tem pomagati tudi celotna družba.

Letos v načrtu bolj intenzivne vojaške vaje
Podpora resoluciji o razvoju vojske