Na mednarodni vojaški vaji Obramba Evrope 2021 je v Sloveniji sodelovalo tudi 600 zavezniških vojakov. Foto: BoBo
Na mednarodni vojaški vaji Obramba Evrope 2021 je v Sloveniji sodelovalo tudi 600 zavezniških vojakov. Foto: BoBo
Obrambni minister Matej Tonin in poveljnik ameriških sil v Evropi general Tod D. Wolter. Foto: BoBo
Obrambni minister Matej Tonin in poveljnik ameriških sil v Evropi general Tod D. Wolter. Foto: BoBo

V sklopu večnacionalne vojaške vaje (sodeluje 12 držav) se predstavniki urijo pod vodstvom ameriške vojske, vaji v Sloveniji pa poveljuje poveljnik sil Slovenske vojske (SV) Miha Škerbinc. Pri slovenskem delu vaje sodeluje okoli 2000 pripadnikov SV, dodatnih 250 pa se jih uri zunaj domovine. V Sloveniji je sicer navzočih tudi okrog 600 pripadnikov zavezniških in partnerskih vojsk.

"To je bil dinamičen prikaz vaje, ki v Sloveniji traja že dlje časa. S tem sta Republika Slovenija in SV pomembno prispevala k večji vseevropski vaji Defender Europe 2021. Danes je bila prikazana izjemno kompleksna vaja, ki se mogoče zdi na prvi pogled enostavna, vendar je bila glede na število sodelujočih zahtevna, da je vse delovalo tako, kot mora," je po koncu prikazne vaje povedal minister za obrambo Matej Tonin in ob tem pohvalil sodelujoče za odlično izvedbo.

"Slovenska vojska je s tem pokazala visoko stopnjo pripravljenosti in vsi, ki so jo spremljali, tudi generalski zbor, so vajo ocenili kot odlično izvedeno, kar me kot ministra veseli," je še poudaril slovenski obrambni minister.

Škerbinc pa je v izjavi poudaril, da so enotnost, solidarnost in kohezija značilnost zavezništva na političnem področju, na vojaškem področju pa so to sodelovanje, povezovanje, integracija in predvsem trdo usposabljanje in skupne vaje. "To so osnovni pogoji za to, da bomo, če bo treba, prevladali na bojišču in zagotovili zmago," je poudaril.

Premier Janez Janša si je ogledal vajo. Foto: BoBo
Premier Janez Janša si je ogledal vajo. Foto: BoBo

Vaja Obramba Evrope 2021

Med 17. in 22. majem v Sloveniji poteka niz vaj Defender Europe 2021, ki so jih poimenovali Zvezdni vitez, Jadranski udar in Takojšen odgovor, pripadniki SV pa sodelujejo tudi na vajah na Madžarskem, Češkem in v Nemčiji.

Na letošnji vaji preizkušajo koncept delovanja Slovenske vojske v Sloveniji kot delu zaledja Nata, ob upoštevanju tega, da je del enot Slovenske vojske napoten v sestave zavezništva zunaj Slovenije. Slovenija je enakovredna partnerica zavezništva Nato, so navedli na spletni strani Slovenske vojske.

S sodelovanjem na vajah SV izgrajuje vojaške zmogljivosti, se uri in povezuje. Obenem pa kot enakovreden partner utrjuje svojo vlogo v zavezništvu z namenom učinkovitejših in odzivnejših sil za zagotavljanje skupne varnosti in miru.