Tokratni predpomladni izbor radijskih iger se osredotoča na vprašanje identitete in umeščenosti posameznika v kompleksno tkivo družbe.

Pesnik, dramatik in esejist Gregor Strniša (1930–1987) velja za enega najpomembnejših slovenskih dramatikov in pesnikov preteklega stoletja. Foto: Mladinska knjiga
Pesnik, dramatik in esejist Gregor Strniša (1930–1987) velja za enega najpomembnejših slovenskih dramatikov in pesnikov preteklega stoletja. Foto: Mladinska knjiga

Svet skozi slepe oči: Glasnejše od svetlobe
Radio je medij, ob katerem vedno znova spoznavamo, kako dragoceno je neovirano slušno zaznavanje, saj nam sposobnost slišati in prisluhniti sproža miselne tokove, omogoča vedno nove asociacije ter razpira nova védenja o svetu okrog nas. Sluh polnočutni posamezniki pogosto razumemo kot samoumevno komponento vsakdana s sporazumevalno funkcijo, torkova radijska igra Glasnejše od svetlobe na Prvem pa sluh osvetljuje kot temeljni čut, na katerega se slepi in slabovidni posamezniki zanašajo v svojem vsakdanu. Avtorica in režiserka Polona Sosič se je v dokumentarnem prvencu in diplomskem delu – na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je diplomirala v razredu Aleša Jana in Boruta Trekmana – skupaj s slepimi posamezniki odpravila na ljubljanske ulice in zvočno zapisala njihove pripovedi in občutenja o svetu, ki ga uzrejo in izoblikujejo prek zvočnih zaznav. Radijski dokumentarec je tako dragocen vpogled v vsakdan posameznikov z okvaro vida in priložnost za razmislek o ranljivi skupini, znotraj katere se po ocenah v Sloveniji s hudo okvaro vida srečuje med osem in deset tisoč ljudi, z resnejšo okvaro vida pa med 30 in 40 tisoč ljudi.

Gregor Strniša: Driada (2. del - Kozarci)

Drugi del trilogije Driada in himnična tragedija o pesniku
Radijski igri na Programu Ars se vsaka v svoji maniri ukvarjata z motivom pesništva in položaja pogosto nerazumljenega posameznika v okosteneli družbi. V ponedeljek je bil na sporedu drugi del radijske trilogije Driada v režiji Rosande Sajko z naslovom Kozarci. V prvem delu radijske pesnitve z naslovom Zajčki se je hrastova vila prebudila leta 1930 v času ljubljanskega velesejma in rešila pesnika pred samomorom, tokrat pa se bo zbudila v leto 1959 in odšla na izlet po Ljubljani. Če se je prvi del Driade končal z zvezdami in tisoč sonci, pa se ta sklene z živim želodkom. Dramatik in pesnik Gregor Strniša je v svojih delih človeka dojemal kot majhen del vesolja, skozi simbole in metafiziko pa je raziskoval posameznikov kompleksni notranji svet, kar je značilnost njegovega celotnega literarnega opusa, ne nazadnje pa tudi mnogo njegovih besedil, ki so se vpisala v bogato dediščino slovenske popevke.

Nabor radijske igre tega tedna končuje Andrej Chenier slovenskega dramatika Ivana Mraka, ki bo na sporedu v četrtek zvečer, ravno tako na Programu Ars. Bogata in gostobesedna zgodovinska drama je del dramatikovega cikla o francoski revoluciji Revolucijska tetralogija, ki ga sestavljajo še tragedije Mirabeau, Marat in Robespierre. Tetralogija predstavlja del opusa Mrakovih himničnih tragedij, zvrsti, ki jo je razvijal večino svoje pisateljske in ustvarjalne poti in s katero je želel zaostriti idejo klasične tragedije z motivom smrti kot odrešitvijo pred neizogibno tragičnostjo življenja. Tak princip gradacije je Ivan Mrak uporabil tudi pri besedilu radijske igre: razočaran pesnik protagonist se v času francoske revolucije in krvavega terorja radikalnega jakobinskega koncepta postopoma odvrača od goreče podpore prijatelju Robespierru, saj se zave razsežnosti agresivne brezkompromisnosti revolucije. Dramatik z likom Andreja Cheniera ob junaka revolucije postavlja jasnovidnega pesnika kot glasnika višje usodnosti, ki pa ga zaradi tega čaka tragičen konec ali pa odrešitev iz tragičnega sveta.

Sorodna novica Zvočna knjiga: Moja zgodba Evgena Carja

Posebni termin kratke radijske igre
Sredni termin kratke radijske igre bo zaznamovala posebna razširjena oddaja – poslušalke in poslušalci bodo lahko ob kratki radijski igri lahko prisluhnili še predstavitvi nove zvočne knjige avtobiografskega romana dramskega igralca Evgena Carja z naslovom Moja zgodba. Predstavitveni dogodek, ki je potekal 6. marca v studiu 1 Radia Slovenija, je pospremil pogovor režiserja zvočnice Alena Jelena z Evgenom Carjem, ki nas v svoji življenjski pripovedi s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi vodi skozi življenjsko avanturo po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih. Igralec, ki je večino svojih vlog ustvaril v Mestnem gledališču ljubljanskem, je z Mojo zgodbo postavil spomenik življenju, polno srčnih trenutkov in vsakdanjih izzivov, ki pa se jih Car loteva z neomahljivo voljo in humorjem – eden izmed njegovih preteklih izzivov je bil tako tudi branje lastnega romana za novo zvočno knjigo. Režiser Alen Jelen je ob predvajanju dodal: ''Poslušalci bodo tako po poslušanju zgodbe bogatejši za spoznanje, da je v življenju vredno vztrajati in si dovoliti biti to, kar si.'' Moja zgodba je za poslušanje na voljo v oddaji Odprta knjiga, ki je na sporedu od ponedeljka do petka ob 19. uri na Programu Ars, od 6. marca dalje pa je zvočnica na voljo tudi za nakup na spletni strani ZKP RTV Slovenija. Predstavitveno oddajo bo dopolnila kratka radijska igra po izboru Uredništva igranega programa, v kateri bomo lahko prisluhnili tudi Evgenu Carju.

V soboto zvečer bo na Prvem programu na sporedu kratka radijska igra Toma Kočarja Ta parking je moj. Komična satira v pismih v nekaj minutah razgrne vsem znani in pogosto frustrirajoči pojav v urbanem okolju – lastninjenje parkirnih mest in posledičnih medsosedskih razprtij, ki so jih interpretirali Gregor Čušin, Ivan Rupnik in Saša Mihelčič.

Kdo od zajčkov ima najlepši vrtiček?
V terminu radijske igre za otroke bodo mladi poslušalci lahko prisluhnili zabavni igri o posebnem dogodku, ki ga priredijo zajčki iz Zajčje vasi. Avtorica številnih iger za otroke Irena Androjna je v igri Bela zajčica, rumeni zajček izpisala zgodbo o tekmovanju, kdo od zajčkov bo imel najlepši cvetlični vrt. Edina dva, ki v tekmovanju ne želita sodelovati, sta bela zajčica Snežka in rumeni zajček Zlatko, tudi sicer pa se zdi, da tekmovanje povzroči kar nekaj zabavnih lokalnih razprtij ... Režiserka radijske igre je bila Metka Rojc, poleg pisane druščine zajčkov pa sta naslovni vlogi zajčkov Snežke in Zlatka interpretirala Maja Končar in Aleš Valič.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365. Oddaja Odprta knjiga in aktualna Moja zgodba pa je v podkastu Odprta knjiga na radiu in portalu RTV 365 na voljo še tri dni po predvajanju.

Spored radijski iger med 13. in 19. marcem

Ponedeljek, 13. marec
Radijska igra 22.05 (Ars) – Gregor Strniša: Driada (2. del – Kozarci)

Torek, 14. marec
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Polona Sosič: Glasnejše od svetlobe

Sreda, 15. marec
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Predstavitev zvočne knjige Moja zgodba in kratka radijska igra po izboru Uredništva igranega programa

Četrtek, 16. marec
Radijska igra 22.05 (Ars) – Ivan Mrak: Andrej Chenier

Sobota, 18. marec
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Tomo Križnar: Ta parking je moj

Nedelja, 19. marec
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Irena Androjna: Bela zajčica, rumeni zajček