Mednarodni denarni sklad. Foto: Reuters
Mednarodni denarni sklad. Foto: Reuters
Sorodna novica IMF znižal napoved letošnje svetovne gospodarske rasti na 2,8 odstotka

Kot kaže ocena iz najnovejšega poročila o svetovnih gospodarskih obetih, danes objavljena v sklopu spomladanskega srečanja sklada in Svetovne banke, bo gospodarska rast Slovenije letos nekoliko počasnejša od prejšnje napovedi, ki jo je IMF objavil novembra lani. Napoved gospodarske rasti je glede na novembrsko nižja za 0,2 odstotne točke.

IMF je ob tem dvignil napoved letošnje inflacije za Slovenijo. Oktobra lani je ocenjeval, da bo ta letos 5,1-odstotna, v najnovejši napovedi pa ocenjuje, da bo povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin letos dosegla 6,4 odstotka. V letu 2024 naj bi se spustila na 4,5 odstotka.

Po lanskem primanjkljaju na tekočem računu plačilne bilance naj bi imela Slovenija letos presežek v vrednosti 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2024 naj bi ta narasel na 0,8 odstotka BDP-ja.

Razmere na slovenskem trgu dela ostajajo pozitivne in stabilne. Stopnja anketne brezposelnosti naj bi po štirih odstotkih v letu 2022 letos znašala 3,9 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke bolje od prejšnje ocene IMF-a, prihodnje leto pa naj bi znova dosegla štiri odstotke.

Inflacija se je izkazala za trdoživo