Srbija zanika pošiljanje orožja Ukrajini. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Srbija zanika pošiljanje orožja Ukrajini. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Dokument je povzetek odzivov 38 evropskih vlad na ukrajinske prošnje za vojaško urjenje in pomoč v orožju.

Glede na vsebino dokumenta je Srbija zavrnila urjenje ukrajinskih sil, se je pa zavezala k pošiljanju smrtonosne pomoči Kijevu oziroma jo je že poslala. Dokument dodaja, da Srbija ima politično voljo in vojaške zmožnosti pošiljanja orožja v Ukrajino v prihodnosti.

Dokument nosi oznaki "tajno" in "noforn", kar pomeni, da se ne sme posredovati tujim obveščevalnim agencijam in vojskam. Na njem je datum 2. marec in ima žig združenega poveljstva oboroženih sil ZDA.

Reuters poroča, da ni mogel neodvisno potrditi avtentičnosti dokumenta. Urad predsednika Srbije Aleksandra Vučića in ukrajinsko veleposlaništvo v Srbiji se na prošnjo Reutersa za komentar nista odzvala. Tudi ameriško obrambno ministrstvo ni želelo komentirati vsebine dokumenta.

Srbija je sicer razglasila nevtralnost v vojni v Ukrajini.

Sorodna novica Objavljeni dokumenti kažejo, da v Ukrajini delujejo tuje posebne vojaške enote

Beograd: Navedbe so laž

Na poročanje Reutersa se je že odzval srbski minister za obrambo Miloš Vučević, ki je navedbe, da Srbija prodaja orožje Ukrajini, označil za laž. "Spet, kdove kolikokrat že, je objavljena laž, da Srbija prodaja orožje Ukrajini. Nekdo ima očitno namen destabilizirati našo državo in jo povleči v konflikt, v katerem ne želimo sodelovati," je dejal, poroča portal b92.net.

Minister je dodal še, da so že več kot desetkrat zanikali te "neresnice". "Srbija ni in ne bo prodajala orožja ne ukrajinski ne ruski strani, niti državam okoli tega konflikta," je zatrdil Vučević.

Dodal je sicer, da vedno obstaja možnost, da se določeno orožje znajde na ozemlju, kjer poteka vojna, a da "to nima nikakršne zveze s Srbijo".

Malta in Avstrija naj bi edini rekli ne

Ameriški seznam odzivov evropskih držav na ukrajinske prošnje je razdeljen na več kategorij. Države ločiuje na tiste, ki so se zavezale tako urjenju kot smrtonosni pomoči, tiste, ki so urjenje ali smrtonosno pomoč že zagotovile, in tiste, ki imajo vojaške zmožnosti in politično voljo za nadaljnje zagotavljanje smrtonosne pomoči.

Edini državi, pri katerih je v vseh kategorijah pisalo "ne", sta Avstrija in Malta.

Srbija že novembra poslala rakete?

Do razkritja seznama in podatkov o Srbiji prihaja nekaj več kot mesec dni po tem, ko so bili na proruskem kanalu na omrežju Telegram objavljeni dokumenti, ki naj bi potrjevali pošiljko srbskih 122-milimetrskih raket Kijevu novembra lani. Dokumenti so vsebovali podatke o pošiljki in certifikat ukrajinske vlade o Ukrajini kot končni uporabnici.

Moskva je marca sporočila, da je Beograd zaprosila za uradno obrazložitev domnevne pošiljke. Proizvajalec orožja Krušik iz Valjeva je zanikalo zagotavljanje raket ali drugega orožja Ukrajini, predsednik Vučić pa je navedbe označil za "zloglasno laž". 5. marca je zatrdil, da ne Rusiji ne Ukrajini niso poslali nobenega orožja ali streliva.

Srbija je sicer edina evropska država, ki še ni uvedla sankcij proti Rusiji.