Plaz je spodjedel cesto v Malečnik, ki je do preklica zaprta. Foto: BoBo
Plaz je spodjedel cesto v Malečnik, ki je do preklica zaprta. Foto: BoBo

Kot je danes povedal poveljnik mariborske poklicne gasilske brigade Primož Osojnik, so našteli že 14 plazov. Zaprte so štiri ceste. Ob tem v civilni zaščiti opozarjajo na napovedane nove padavine.

Posredovati so morali tudi pri čiščenju zalitih kleti in stanovanjskih objektov ter zaščiti streh zaradi zamakanja. Odstranili so še štiri drevesa, ki so padla na ceste oziroma na objekte, je Osojnik dodal v izjavi za javnost v bližini Malečnika.

"Največja težava so plazovi, zato so se v reševanje vključile vse pristojne in strokovne službe, tudi geologi, medtem ko gasilci za zdaj prekopavamo in odvodnjavamo teren ter s folijo prekrivamo plazove. S tem skušamo vsaj omejiti oziroma zadržati plazove v sedanjem obsegu, kar pa bo ob večji količini dežja v naslednjih dneh težko, zato bodo verjetno potrebna nova posredovanja," je še povedal Osojnik.

Frankovci v občini Ormož v soboto. Foto: MMC RTV SLO
Frankovci v občini Ormož v soboto. Foto: MMC RTV SLO

Poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič je potrdil, da se je število intervencij do nedelje stopnjevalo, zato so veseli, da vsaj danes ne dežuje. A so že v pričakovanju naslednjih dni, ko so znova napovedane močnejše padavine.

Kot je povedal, so prve ukrepe zaradi številnih plazov, nekaj podrtih dreves in črpanj vode opravile enote poklicne gasilske brigade v sodelovanju s prostovoljnimi gasilskimi društvi. Ko je prišlo do večjega obsega škode, so aktivirali civilno zaščito, pri delu pa so pomagale tudi pristojne komunalne službe.

Trije plazovi so v bližini objektov, tako da tam razmere spremljajo pozorneje in s pomočjo strokovnjakov. Evakuacije za zdaj niso bile potrebne, sicer pa plazovi po njegovem največ težav povzročajo na cestah.

"Trenutno so zaprte štiri ceste, med njimi regionalna pri Malečniku. Dve vodita do posameznih objektov na območju Rošpoha, Kamnice in Gaja, zaprta pa je tudi lokalna cesta v Rošpohu, a so dostopi do stanovanjskih objektov tam omogočeni," je dodal Robič.

Kot je zagotovil, bodo skušali čim prej čim več škode sanirati, a bo verjetno trajalo nekoliko dlje, saj še vedno čakajo, kaj bo v prihodnjih dneh.

Robič je pred napovedanimi novimi močnejšimi padavinami občane posvaril, naj ravnajo samozaščitno, upoštevajo navodila pristojnih služb, pozorno spremljajo sredstva javnega obveščanja ter spoštujejo zapore in omejitve gibanja, da se ne bi dogajale nesreče ali poškodbe.

Po besedah geologa Metoda Krajnca, ki je tudi član štaba mariborske civilne zaščite, gre v glavnem za manjše plazove, ki povzročajo nevšečnosti na cestah in objektih.

"Kjer je podzemna voda našla izhode, so parni pritiski padli in ni nevarnega potenciala, je pa nekoliko bolj nepredvidljivo na območju Urbana, kjer je plaz zdrsnil v potok in ga lahko zajezi ter povzroči razlivanje. Ker napovedujejo od 50 do 60 litrov dodatnega dežja na kvadratni meter v torek, bo treba biti pozoren," je povedal Krajnc.

V zvezi s sanacijo povzročene škode je po njegovih besedah treba počakati na konec napovedanega obsežnejšega deževja, saj se mora najprej iz zemljine izcediti voda.

Reke se bodo s torka na sredo še razlivale

Po današnjem spremenljivem vremenu bo ponoči do torkovega jutra dež spet zajel vso Slovenijo. Vremenoslovci najmočnejše padavine pričakujejo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji v torek popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter, opozarjajo na Arsu.

Kot navaja Agencija RS za okolje, se reke Ščavnica, Pesnica in Krka s posameznimi pritoki še vedno razlivajo ob strugah. Krka počasi še narašča, Pesnica in Ščavnica pa za zdaj upadata. Prav tako upada Mura, ki se je po nočnem razlivanju vrnila v strugo.

Arso opozarja, da bodo v torek reke spet začele naraščati, na jugovzhodu že zjutraj, pozneje pa tudi drugje. Najbolj bodo narasle reke v vzhodni Sloveniji. Poplavljene površine se bodo povečevale predvsem popoldne in v noči na sredo. V sredo bodo reke predvsem na vzhodu države še naraščale, tudi poplavljene površine se bodo predvidoma še povečevale. Spet se lahko, sicer znotraj protipoplavnih nasipov, razlije tudi reka Mura.

Opozarjajo tudi, da se lahko ob krajevno močnejših padavinah razlijejo tudi hudourniški vodotoki, na več mestih lahko pride tudi do zastajanja in poplavljanja padavinske vode.

Reke na zahodu Slovenije bodo le malo narasle, pri tem bo večina obdržala srednje pretoke, posamezne reke pa bodo lahko prehodno dosegle velike pretoke. Foto: Arso/Twitter
Reke na zahodu Slovenije bodo le malo narasle, pri tem bo večina obdržala srednje pretoke, posamezne reke pa bodo lahko prehodno dosegle velike pretoke. Foto: Arso/Twitter

Geološki zavod opozarja na povečano verjetnost pojavljanja plazov

Potem ko se zaradi minulega vremenskega dogajanja z več, večinoma manjšimi zemeljskimi plazovi že spopadajo predvsem v vzhodnem delu države, pa je ob napovedanih vnovič obilnejših padavinah obvestilo za javnost danes spet izdal tudi Geološki zavod Slovenije.

Obvešča, da bo v torek povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije, lahko pa se plazovi pojavijo tudi v ostalih delih Slovenije.

Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetuje geološki zavod. V primeru sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu naj pokličejo na številko 112.

Deževje povzročilo številne nevšečnosti
Sorodna novica Zaradi posledic obilnega dežja zaprte nekatere ceste na Štajerskem, gasilci črpajo vodo iz objektov

V torek novo poslabšanje vremena

Potem ko so ledeni možje bolj kot mraz prinesli deževje, je za danes, ko goduje sv. Zofija, v ljudskem izročilu imenovana mokra, tudi polulana Zofka, napovedanega nekaj manj dežja. A v noči na torek že prihaja nova pošiljka.

V torek bo oblačno in deževno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela, kaže napoved Agencije RS za okolje.

Da bi opozoril prebivalce na dodatno previdnost ob napovedanem deževju in burji, je Arso za torek za vzhodno polovico države izdal oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanih močnejših padavin, za jugozahodni del Slovenije pa je za torek dopoldne oranžno vremensko opozorilo izdal zaradi napovedane močne burje.

Po napovedih vremenoslovcev bo nato v sredo oblačno, občasno bo še deževalo, veter pa bo slabel. Bolje kaže za četrtek, ko bo povečini suho, še kaže vremenska napoved Arsa.

Nedeljsko razlivanje potoka Cirknica, pritoka reke Pesnice. Foto: MMC RTV SLO
Nedeljsko razlivanje potoka Cirknica, pritoka reke Pesnice. Foto: MMC RTV SLO

Deževje v nedeljo povzročalo številne težave

Na območju Mestne občine Maribor se je sprožilo več plazov, od katerih je eden ogrožal hišo, zato so ga gasilci delno sanirali in prekrili s folijo. V dveh primerih je velika količina padavin povzročila, da je razmočeno zemljišče spodneslo cestišče.

V Rušah se je zaradi razmočenega terena na Kurirski poti sprožil plaz, ki ogroža delavnico ob stanovanjski hiši, zaradi česar je zaprta tudi cesta. Gasilci so plaz zaščitili.

Zaradi razmočenega terena sta se dva zemeljska plazova, ki sta ogrozila stanovanjski hiši in lokalno cesto, sprožila tudi v Šentilju. Gasilci so razmočeno zemljino prekrili in meteorno vodo speljali stran od objekta, da so preprečili nadaljnje plazenje. Ker je eden izmed objektov zelo ogrožen, so štiri stanovalce s pomočjo občinske civilne zaščite začasno preselili drugam.

Na območju občine Pesnica je voda ogrožala dva objekta. V enem primeru je meteorna voda zalila kletne prostore, na območju občine Hoče - Slivnica pa so morali gasilci trikrat črpati vodo iz zalitih kleti ter enkrat s tehničnim posredovanjem preprečiti nadaljnji vdor meteorne vode v objekt.

V Podovi v občini Rače - Fram so gasilci s folijo začasno prekrili streho objekta, v Račah pa s hitrim posredovanjem onemogočili vdor meteorne vode v športno dvorano tamkajšnje osnovne šole. Zaradi nevarnosti plazov so morali posredovati tudi v Zgornji Bistrici in Zgornji Polskavi v občini Slovenska Bistrica, v Jablancah v občini Duplek je spodjedlo del cestišča, v Voličini v občini Lenart pa so gasilci pomagali pri sanaciji plazu, ki ogroža hišo.

V Slovenskih goricah so na območju občine Sveta Trojica gasilci delno odstranili nanos zemlje na cesti in preostalo razmočeno zemljino prekrili s folijo, v naselju Drbetinci v občini Sveti Andraž pa se je sprožil zemeljski plaz, ki je zasul cestišče. Gasilci so 150 kvadratnih metrov velik plaz z gradbeno mehanizacijo sanirali in pokrili s folijo, s cestišča pa odstranili tristo kubičnih metrov nanosa.

Na območju Spodnjega Podravja se je plaz sprožil v gozdu v Krčevini pri Vurberku. Ptujski gasilci so morali posredovati trikrat, med drugim so iz zalitega podvoza izvlekli osebno vozilo, s prireditvenega prostora pa izčrpali meteorno vodo.

V naselju Strmec pri Leskovcu v občini Videm se je udrlo cestišče, zato so gasilci območje zavarovali in z delavci občinskega režijskega obrata postavili ustrezno prometno signalizacijo. Cesta Leskovec–Podlehnik je v Strmcu trenutno zaprta.

Zvečer se je plaz, ki je ogrožal stanovanjski objekt, sprožil še v Zamušanih v občini Gorišnica. Gasilci so ga pokrili s folijo in s tem preprečili nadaljnje polzenje. V Forminu je voda zalila stanovanjski objekt, gasilci so s 50 protipoplavnimi vrečami in folijo zajezili dotok ter iz prostorov izčrpali vodo.

V Občini Majšperk je Dravinja poplavila cesto Koritno–Lešje, v naselju Zgornja Sveča pa je zemeljski plaz poškodoval cesto. Gasilci so ga prekrili s folijo in uredili odvod vode, prebivalcem pa začasno odsvetovali uporabo ceste. Dva udora cest sta nastala tudi v naselju Gradišča v občini Cirkulane.

Deževje je največ težav povzročilo na Štajerskem