Obrambni minister Marjan Šarec. Foto: BoBo
Obrambni minister Marjan Šarec. Foto: BoBo

"Gre za notranje zadeve Rusije, očitno se soočajo s težavami. Mi še naprej podpiramo Ukrajino v njenem boju za ozemeljsko celovitost, za suverenost, to je za nas pomembno. Evropska unija, tudi zveza Nato in seveda Slovenija spremljamo dogajanje," je minister za obrambo Marjan Šarec za Slovensko tiskovno agencijo povedal ob robu posebne slovesnosti ob povišanju načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša v čin generalpodpolkovnika.

"Vlada prek operativne skupine sekretariata sveta za nacionalno varnost aktivno spremlja dogajanje v Rusiji in je v stiku z zavezniškimi in partnerskimi državami. V zvezi s tem opozarja na še vedno veljavno opozorilo ministrstva za zunanje in evropske zadeve, da se odsvetuje vsa potovanja na območje Rusije," pa je prek Twitterja sporočila slovenska vlada.

Nataša Pirc Musar: Vse napore moramo usmeriti v zagotavljanje stabilnosti

"V sodelovanju z državnimi institucijami pozorno spremljamo trenutno dogajanje v Rusiji, pri tem smo v stiku tudi z zavezniškimi državami. Prebivalke in prebivalce pozivam, da spoštujejo priporočilo ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki odsvetuje vsa potovanja na območja Rusije," se je prek Twitterja odzvala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

"Vse napore moramo usmeriti v zagotavljanje stabilnosti v Evropi in svetu. Slovenija je proti vsaki vojni. Ne podpira teptanja mednarodnega prava, ne podpira brezpravja v državah. EU mora zato ostati trdna v prizadevanjih za vladavino prava in v podpori ozemeljske celovitosti Ukrajine," je dodala.

Benedejčič: Zgodovinsko gledano je v Rusiji oblast mogoče zavzeti z majhnimi silami

Andrej Benedejčič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Andrej Benedejčič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Državni sekretar za nacionalno varnost in nekdanji veleposlanik v Moskvi Andrej Benedejčič je za TV Dnevnik dejal, da ima svet za nacionalno varnost "stvari pod nadzorom". Poudaril je, da omenjeni svet deluje na več ravneh. Ena izmed njih je operativna skupina sekretariata sveta za nacionalno varnost, ki se redno sestaja, je redno v stiku in obvešča sam svet za nacionalno varnost. Če pa bo v prihodnjih urah ali dnevih prišlo do "bistveno novih dogodkov", bodo premislili o nadaljnjih mogočih ukrepih, je odgovoril na vprašanje voditelja oddaje, ali bo svet za nacionalno varnost kakor koli ukrepal.

Dodal je še svoj vpogled v situacijo. "Bi pa poudaril, da zgodovinsko gledano je v Rusiji mogoče zavzeti oblast z razmeroma majhnimi silami. To so izkoristili tudi boljševiki, ki so prišli na oblast po tem, ko je na njihovo stran prestopilo osem tako imenovanih latvijskih polkov. Leto 1917 je izredno pomenljivo, kajti takrat je po neuspeli decembrski ofenzivi leta 1916 proti nemškim silam prišlo do velikega razočaranja med oboroženimi silami in velike kritike vojaškega vodstva. Prav na podlagi tega je boljševikom uspelo dobiti na svojo stran kar nekaj vojaških enot, ki so potem predstavljale pretorijansko gardo boljševiški revoluciji."

MZZ odsvetuje potovanja v Rusijo

Sorodna novica Akcija wagnerjevcev predčasno končana - Prigožin dal enotam ukaz, da se vrnejo

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve kot doslej odsvetuje vsa potovanja v Rusijo, slovenskim državljanom, ki so že tam, pa svetuje vrnitev domov. Za zdaj se nanje ni obrnil še noben slovenski državljan, ki je trenutno v Rusiji, so sporočili za MMC.

Ministrstvo pozorno spremlja razvoj dogodkov in se bo v primeru "konkretnih zaprosil primerno odzvalo".

Burno dogajanje v Rusiji

Najemniška vojska Wagner Jevgenija Prigožina je v ruskem mestu Rostov zasedla vojaške objekte, njihov konvoj se premika tudi proti Moskvi, saj je Prigožin pozval k oboroženemu uporu proti ruskemu vojaškemu vodstvu. Več na povezavi desno.

Pogovor o razmerah v Rusiji s Prebiličem in Benedejčičem