Prizor iz Nove Cerkve v občini Vojnik. Foto: Matija Mastnak
Prizor iz Nove Cerkve v občini Vojnik. Foto: Matija Mastnak

Iz več delov vzhodne Slovenije poročajo, da je četrtkova toča sklestila še preostalo, kar je ostalo na kmetijskih površinah. Po zdaj zbranih podatkih je bilo najhuje v občinah Vojnik, Celje in Šentjur, vetrolom pa je povzročil dodatne težave na cestah med Koroško in Štajersko.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje so pristojni zaradi neurij od včerajšnjega poznega popoldneva posredovali v več kot 40 občinah na Gorenjskem, Štajerskem, v Zasavju, na Dolenjskem in v Posavju. Najbolj prizadeta so bila območja regijskih centrov za obveščanje Brežice, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec, Novo mesto in Celje, kjer se je neurje najbolj razbesnelo, saj so po do zdaj zbranih podatkih zaznali 261 od skupno 426 dogodkov.

Na območju Elektra Celja je ponekod še prekinjena oskrba z električno energijo.

Vojnik. Foto: Aleš Krulec
Vojnik. Foto: Aleš Krulec

Župan Vojnika: "Tu imamo katastrofo"

Debelejša toča je prizadela Celjsko. Najhuje je bilo v Vojniku, kjer je so se interventne službe odzvale na več kot 100 dogodkov, med drugim je bilo uničenih več kot 50 ostrešij stanovanjskih hiš. Župan Branko Petre je za Radio Slovenija dejal: "Tu imamo katastrofo. Razbilo je strehe, koliko dreves je podrtih, pa niti ne štejemo več. Proti Strmecu je polomilo ves hrib. Vse je stolčeno." V naselju Lemberg pri Novi Cerkvi v občini Vojnik se je sprožil tudi zemeljski plaz, ki je poškodoval stanovanjsko hišo.

Zaradi obilnega dežja so se zamašili cestni prepusti. Zalite so kleti in razkrite strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov, nekaj hiš je podrtih, je dodal Petre. Škoda je nastala na komunalni in cestni infrastrukturi, podrtih je veliko dreves in uničenih precej električnih vodov, veliko škode je tudi na kmetijskih površinah.

Petre je tudi dejal, da so regijski štab civilne zaščite zaprosili za pomoč pri zagotavljanju materiala za pokritje razkritih streh, Slovenska vojska pa jim bo pomagala očistiti ceste in zagotoviti njihovo prevoznost. Za gasilce so organizirali prehrano, za eno družino, ki ji je neurje uničilo hišo, pa so zagotovili ustrezno namestitev.

Medved, Šestan in Behin obiskali Vojnik

Občino Vojnik, ki jo je v četrtek prizadelo silovito neurje s točo, so v petek obiskali državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan in v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin. Občini so zagotovili pomoč, saj je neurje prizadelo tri četrtine njenega območja.

Iz državnega logističnega centra v Rojah bodo po napovedih Medveda pripeljali vso razpoložljivo opremo, ki jo pri intervencijah potrebujejo gasilci in druge enote zaščite ter reševanja.

Zagotovil je, da bo država zelo hitro tudi Občini Vojnik nakazala sredstva za intervencijske stroške in zagotovila denar za nujne sanacije, saj prizadete občine v tokratnem neurju tega same ne bodo zmogle. V Vojnik je zjutraj prišla tudi vojaška enota s tehnično opremo, ki pomaga pri odstranjevanju posledic četrtkovega neurja.

Po neurju z vetrom v Vojniku namreč še vedno poteka intervencija, na terenu je več kot 110 gasilcev, ki po prioritetnem seznamu odpravljajo posledice ujme. Aktivirane so vse enote Gasilske zveze Vojnik - Dobrna in Občinski štab Civilne zaščite Vojnik. Pomagajo jim tudi prostovoljna gasilska društva Socka, Vitanje, Zreče in sosednjih občin, prav tako v intervenciji sodelujejo drugi pogodbeniki občinskega štaba.

Poteka pregled poškodovanosti terena iz zraka, saj poti do nekaterih delov občine še vedno niso prevozne. Prebivalci so bili brez električne energije od četrtka od 18. ure zvečer do petka opoldne. Največje število intervencij je bilo na območju krajevnih skupnosti Nova Cerkev in Vojnik.

V galeriji razdejanje po četrtkovem neurju v vasi Nova Cerkev v občini Vojnik in v kraju Vojnik.

V Celju odpihnilo 18 ostrešij

V občini Celje, kjer gasilci še vedno odpravljajo posledice sredinega neurja, je tokratna nevihta razkrila še dodatnih 18 ostrešij. "Imeli smo tudi 29 zalitih hiš po naselju Zadobrova, kjer je bilo najhuje, ter tri plazove v Šmartnem," je za Radio Slovenija pojasnil Klemen Kotnik s celjske poklicne gasilke enote.

Sorodna novica Kako ravnati, če nas na cesti ali v naravi preseneti močno neurje?

Tudi iz Šentjurja poročajo o veliki škodi o gosti in debeli toči. "Voda je vdirala tudi v prostore, kanali takšne količine niso uspeli požirati, tako da je bilo tudi nekaj poplavljenih parkirišč," je dejal tamkajšnji župan Marko Diaci.

Tudi območje občine Bistrica ob Sotli je v četrtek zvečer zajelo močno neurje z močnimi nalivi, vetrom in točo. Zaradi preteklih neurij, ki so podirala drevesa in polomila vejevja, je tudi zaradi obilnega dežja prišlo do zamašitve cestnih prepustov. Veter je razkril strehe stanovanjskih objektov in podrl več dreves. Na terenu posredujejo gasilci PGD Bistrica ob Sotli.

V Občini Dobrna so podobne razmere. Zalite so kleti in razkrite strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov, nastala je škoda na komunalni in cestni infrastrukturi, podrtih pa je več dreves. Na terenu posredujejo gasilci PGD Dobrna.

Toča je klestila tudi drugje na območju od Šoštanja prek Velenja in do širšega območja Maribora pa tudi prek Zasavja do Kozjanskega in Obsotelja; uničila je tudi strešnike na stanovanjski hiši v občini Mokronog.

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da posnetke pošljete na mmc-notranja@rtvslo.si. Hvala!

Vetrolom na Koroškem povzročil težave na cestah

Meteorna voda je zalila stanovanjske, gospodarske in druge objekte ter poplavila vozišča. Zaradi razmočenega terena se je sprožilo devet zemeljskih plazov. V naselju Parož v občini Dobrna in v naselju Kozjak v občini Mislinja sta bili poškodovani cesti. Za sanacijo posledic so bile po podatkih uprave za reševanje in zaščito aktivirane 103 gasilske enote, od tega tri poklicne. Gasilci so iz poplavljenih objektov črpali meteorno vodo, čistili cestne prepuste, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, zasilno prekrili poškodovana ostrešja in splazeno zemljino ter odstranjevali podrto drevje in vejevje.

Iz Koroške poročajo, da so nalivi in vetrolom povzročali velike težave na cestah. V naselju Sv. Duh v občini Dravograd se je na regionalno cesto Dravograd–Maribor ponoči sprožil zemeljski plaz, ki so ga že odstranili delavci cestnega podjetja Voc Celje. Na območju občine Muta pa so gasilci na cesti Muta–Sv. Jernej nad Muto odstranili ter razžagali tri drevesa, ki so ovirala promet.

O toči so med drugim poročali tudi iz Voličine pri Lenartu v Slovenskih goricah, gasilci pa so imeli po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje delo zaradi razkritih streh med drugim še v Kungoti, Mariboru, Slovenski Bistrici in Dupleku.

Foto: MMC RTV SLO/Damjana Poš
Foto: MMC RTV SLO/Damjana Poš

Znova prizadeto širše območje Kamnika

Vreme je tokrat Gorenjski nekoliko prizaneslo. Manjše število prijav dogodkov je Uprava RS za zaščito in reševanje prejela iz občin Železniki, Škofja Loka, Radovljica, Bled in Naklo. Večje težave je neurje, kot kaže, povzročilo na Tolminskem, kjer so našteli že 38 prijav dogodkov in aktivirali sedem prostovoljnih gasilskih društev.

Znova je bilo na udaru širše območje Kamnika. Portal Kamnik.info poroča, da je v četrtek zvečer kraje severno od Kamnika zajela nova silovita nevihta z močnim vetrom, dežjem in tudi točo, meteorne vode pa so zalile več objektov. Uprava RS za zaščito in reševanje je na območju kamniške občine za zdaj prejela prijave že več kot 20 dogodkov, aktiviranih pa je devet prostovoljnih gasilskih društev.

Na območju Elektra Ljubljana je brez oskrbe z električno energijo okoli 1660 uporabnikov, največ na območju kamniške in litijske občine. V Kamniku so nekateri brez elektrike že od sredinega neurja, ko je vrtinčast veter odkril veliko število hiš in ruval drevesa ter povzročil škodo tudi na javni infrastrukturi, na poljščinah in gospodarskih poslopjih.

Razmere na terenu, med drugim v Naklem, v Slovenskih goricah in v Gornji Radgoni si bo danes ogledala tudi kmetijska ministrica Irena Šinko.

Občine morajo do danes sporočiti podatke o škodi

Zaradi posledic neurij vlada napoveduje usklajevanja o ukrepih za hitrejšo pomoč prebivalcem. Obrambni minister Marjan Šarec poziva občine in pristojne na lokalni ravni, naj – če potrebujejo pomoč pri sanaciji – za to zaprosijo tudi Slovensko vojsko. Vodja civilne zaščite Srečko Šestan pa državljane in organizatorje dogodkov poziva, naj spremljajo vremenska opozorila in naj se ne izpostavljajo nevarnosti. Danes sicer poteče rok, do katerega morajo občine sporočiti podatke o škodi zaradi neurij. To bo podlaga za gradivo vladi, ki bo odločala o intervencijskih stroških.