Srečko Šestan in Marjan Šarec. Foto: Posnetek zaslona
Srečko Šestan in Marjan Šarec. Foto: Posnetek zaslona

Vlada se je na seji seznanila z razmerami po neurjih in sklenila, da v najkrajšem mogočem času pripravi zakonske podlage, ki bodo omogočile hitrejše postopke za izvedbo sanacije po neurjih.

Sorodna novica Nevihtne celice prehajajo Štajersko, poročajo o močnem vetru in dežju

Minister za obrambo Marjan Šarec je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da intervencijski del poteka hitro in učinkovito. Postopki pri sanacijskem delu so dolgotrajnejši. Zato so se na vladi dogovorili, da bodo v prihodnjih dneh pripravili predloge ukrepov, tako kratkoročnih kot dolgoročnih, ki bodo sanacijo – predvsem tisti najnujnejši del – pospešili.

Pozivam vse, naj bodo pozorni in kljub lepi naravi vanjo ne odhajajo kar tako.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan

Na seji je bil prisoten tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, ki je postregel s časovnico. V petek bo sestanek pri ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežanu, v ponedeljek ob 11. uri pa pri predsedniku vlade Robertu Golobu. Tam naj bi predstavili predlagane ukrepe.

Šestan je poudaril, da je niz neurij s količino dela obremenil vse reševalne sestave in da imajo v nekaterih občinah že težave pri zamenjavi sil. Trenutno kritičnih točk še ni. Minister Šarec je ob tem pozval občine in lokalne vodje civilne zaščite, naj ne odlašajo s prošnjo po dodatnih silah ali opremi in jo nemudoma naslovijo na civilno zaščito oziroma upravo za zaščito in reševanje. Na voljo so namreč rezervne gasilske enote, na voljo je tudi oprema, pomaga lahko tudi Slovenska vojska, je poudaril.

Vlada je potrdila končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja z deževjem in poplavami 6. in 7. maja na območju koroške, podravske, vzhodno- in zahodnoštajerske regije. Ta znaša 5,38 milijona evra in presega limit za uporabo sredstev državnega proračuna.

Vremenska opozorila je treba jemati resno

Sorodna novica Podrto drevo na Bledu ubilo eno osebo, drugo poškodovalo. V Mozirju strela poškodovala dva človeka.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je ob tem na javnost naslovil poziv, naj resno jemlje vremenska opozorila. Spomnil je, da so bila v preteklih dneh izdana številna tovrstna opozorila, tako Arsa kot civilne zaščite, pa smo vseeno žal imeli smrtno žrtev in številne nevšečnosti. Državljani in organizatorji dogodkov morajo biti pozorni na napovedi dogajanja v okolju in naj se ne izpostavljajo nevarnosti, je poudaril.

Opozorilo je pomembno, ker neurij še ni konec. Nestabilno in nevarno vreme bo trajalo do sobote zvečer, je Šestan povzel informacije, ki jih je pridobil z Arsa. Danes (četrtek) zvečer bo glavnina dogajanja predvsem na severu države, na Gorenjskem, Koroškem, na Pohorju, Štajerskem in v Pomurju. Nevihte bodo prinesle močan veter in možnost toče. V petek se bo dogajanje nadaljevalo že dopoldne, pa popoldne, ko bo šlo čez vso Slovenijo. Enako velja za soboto. "Pozivam vse, naj bodo pozorni in kljub lepi naravi vanjo ne odhajajo kar tako," je sklenil.

Video: Posnetek novinarske konference

Medved: Tokratno neurje prizadelo več kot 150 občin

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved je danes po obisku Celja, Velenja in Šoštanja, ki jih je v teh dneh prizadelo močno neurje, v izjavi za medije dejal, da je tokratno neurje prizadelo več kot 150 slovenskih občin. Kot je dejal, je šlo za naravno nesrečo skoraj nepredstavljivih razsežnosti, kakršnih v Sloveniji nismo vajeni, zato bo tudi škoda precejšnja.
Po besedah Medveda je država že naredila prve korake pri povrnitvi intervencijskih stroškov lokalnim skupnostim. Tako so občine severovzhodne Slovenije, ki jih je maja doletela ujma, že dobile povrnjene stroške.

Napovedal je, da bodo tudi občine, ki jih je ta teden prizadelo neurje, zelo hitro dobile sredstva za kritje intervencijskih stroškov. Pri tem je izpostavil problem dolgotrajnih postopkov in se zavzel za spremembo zakonodaje na tem področju.

Šoštanjski župan Boris Goličnik je povedal, da so v torek in sredo v Šoštanju zaradi neurja imeli 126 intervencij. Na terenu je bilo 183 gasilcev, veliko škode je že odpravljene, gasilci pa so še vedno na terenu in odpravljajo posledice neurja.

Škoda v Šoštanju bo velika, župan pa je izrazil upanje, da jim bo država čim prej nakazala prva denarna sredstva.

Država išče način, kako pospešiti sanacijo