Foto: BoBo
Foto: BoBo

Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta ob robu Blejskega strateškega foruma opravila več ločenih dvostranskih srečanj. Golob se je med drugim sešel s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, s katerim sta govorila o širitvi EU-ja na Zahodni Balkan in nedavnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo.

Sorodna novica Michel: EU mora biti do leta 2030 pripravljen na širitev

Golob in Plenković sta na srečanju pozornost namenila solidarnosti po poplavah, je na omrežju X zapisala slovenska vlada. Plenković pa je na omrežju zapisal, da bo Hrvaška, ki je Sloveniji ob ujmi že namenila humanitarno pomoč, na prizadetem območju postavila tudi most. Dodal je, da državi v duhu dobrososedskih odnosov krepita sodelovanje na političnem, gospodarskem in energetskem področju.

Slovenski premier se je sešel tudi s predsedujočo svetu ministrov Bosne in Hercegovine Borjano Krišto, s katero sta govorila o napredku Bosne in Hercegovine na poti evropskih integracij ter prihodnjem procesu širitve EU-ja. Golob je zagotovil državam Zahodnega Balkana trdno podporo na njihovi poti v EU.

Golob je pred delovnim kosilom sprejel še predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Na kosilu pa sta se jima pridružila še Plenković in bolgarski premier Nikolaj Denkov.

Sorodna novica Balkanski voditelji na BSF izrazili frustriranost glede širitve EU-ja

Več dvostranskih srečanj pa je danes opravila tudi zunanja ministrica Fajon. Na pogovorih z južnokorejskim zunanjim ministrom Park Jinom je izrazila veselje zaradi prihodnjega političnega in gospodarskega sodelovanja na vseh ravneh. Ocenila je še, da so v zadnjem letu močno okrepili dvostranske odnose, so pri ministrstvu zapisali na X.

S hrvaškim kolegom Gordanom Grlič Radmanom pa je Fajon govorila o dvostranskih odnosih in prihodnosti držav Zahodnega Balkana v Evropski uniji. Obenem se je ministrica zahvalila za pomoč Hrvaške po poplavah v Sloveniji.