Tim Gajser. Foto: AMZS
Tim Gajser. Foto: AMZS

Najboljši slovenski motokrosist je v prvi polovici prve vožnje vozil na tretjem mestu za Nizozemcem Glennom Coldenhoffom in Pradom. Nekaj krogov pred koncem je Španec naredil napako in zapeljal s proge, tako da se je lanski svetovni prvak prebil na drugo mesto in se takoj podal v lov za Nizozemcem.

Do konca sta uprizorila oster boj, v katerem je bil slovenski dirkač boljši in v cilj prišel na prvem mestu. Na drugo se je pred Coldenhoffa prebil še Švicar Jeremy Seewer z zaostankom dobre sekunde in pol za Gajserjem, Prado je končal na četrtem.

V drugi vožnji je bil za skoraj šest sekund boljši od Francoza Romaina Febvra, na tretjem mestu pa je tik za njim končal Španec Ruben Fernandez, na četrtem pa Seewer. Ta je skupno zasedel drugo mesto na dirki, tretji je bil Febvre.

Gajser je solidno startal in bil med vodilnimi, po napaki in padcu Prada v enem izmed naslednjih zavojev pa je prišel na drugo mesto, znova za Coldenhoffa. Prehitel ga je hitreje kot v prvi vožnji, nato pa vozil sam v ospredju.

Gajser na najboljši način končal sezono v Angliji

V seštevku SP-ja na 11. mestu

Gajser je v tej sezoni zaradi poškodbe in dolgega okrevanja izpustil skoraj dve tretjini dirk, nastopil je na osmih od 19. Vrnil se je pozno poleti, po vrnitvi pa prvo zmago dosegel v Turčiji pred tremi tedni. Pred tednom dni je bil v Maggiori peti.

V skupnem seštevku SP-ja je s 13. napredoval na 11. mesto, zbral je 298 točk. Prado si je naslov privozil z 921 točkami, Febvre jih ima 854, Seewer 759.

"Ne bi si mogel želeti boljšega konca sezone. V Matterley Basinu vedno rad dirkam, zato mi zmaga na tej progi veliko pomeni. Danes sem obakrat dobro startal, nato pa vozil tekoče. Z ekipo smo trdo delali. Ni bilo lahko, zato sem zelo vesel, da smo dobro končali sezono. V novo odhajam izredno motiviran," je po 45. zmagi v SP-ju povedal Gajser.

MX2: Pancar 12.

V razredu MX2 je prvo vožnjo dobil Nemec Simon Längenfelder, Jan Pancar je bil 15. V drugi vožnji je bil najboljši Belgijec Jago Geerts, Pancar je zasedel 10. mesto.

Geerts se je veselil tudi skupne zmage na dirki za VN Velike Britanije, Pancar se je uvrstil na 12. mesto.

Svetovni prvak je že pred zadnjo dirko sezone postal Italijan Andrea Adamo, tokrat je bil tretji. Pancar je skupno tako kot Gajser končal na 11. mestu.

Zadnja dirka je služila tudi kot dobra priložnost za priprave na ekipno svetovno prvenstvo oziroma Pokal narodov. Ta bo na sporedu od 6. do 8. oktobra v Erneeju v Franciji. Slovenijo bodo zastopali Gajser, Pancar in Jaka Peklaj.

VN VELIKE BRITANIJE, Matterley Basin  
                                      
Končni vrstni red:                    
 1. T. GAJSER       SLO/honda       50
 2. J. SEEWER       ŠVI/yamaha      40
 3. R. FEBVRE       FRA/kawasaki    38
...                                   
10. J. PRADO        ŠPA/gasgas      21
                                      
Prva vožnja:                          
 1. T. GAJSER       SLO/honda       25
 2. J. SEEWER       ŠVI/yamaha      22
 3. G. COLDENHOFF   NIZ/yamaha      20
 4. J. PRADO        ŠPA/gasgas      18
                                      
Druga vožnja:                         
 1. T. GAJSER       SLO/honda       25
 2. R. FEBVRE       FRA/kawasaki    22
 3. R. FERNANDEZ    ŠPA/honda       20
...                                   
18. J. PRADO        ŠPA/gasgas       3

Vrstni red v SP-ju (po 19 dirkah):     
 1. J. PRADO        ŠPA/gasgas     921 
 2. R. FEBVRE       FRA/kawasaki   854 
 3. J. SEEWER       ŠVI/yamaha     759 
 4. G. COLDENHOFF   NIZ/yamaha     695 
 5. R. FERNANDEZ    ŠPA/honda      654 
...                                    
11. T. GAJSER       SLO/honda      298 
                                       
Tim Gajser je nastopil le na zadnjih   
osmih dirkah.