Jan Repas in Timi Max Elšnik. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Repas in Timi Max Elšnik. Foto: www.alesfevzer.com

Tedaj so vijoličasti že vodili s 3:0 in bolj ali manj jasno je bilo, da Maribor v nadaljevanju te prednosti ne more zapraviti. "Krvavo smo potrebovali tri točke in zmago na derbiju. Res sem vesel, kako smo odigrali tekmo kot moštvo, prav tako seveda svojih dveh zadetkov. Hitro dosežena gola sta Olimpijo presekala, tudi po visokem vodstvu pa smo taktično zelo dobro odigrali. Izkoristili smo naše priložnosti," je po slavju s 3:1 za Šport TV povedal vezist Jan Repas.

Oba gola je dosegel na podoben način z roba kazenskega prostora s svojo slabšo levo nogo. Skupaj jih ima v tej sezoni pet, štirikrat se je med strelce vpisal, odkar se je pod Kalvarijo vrnil Šimundža.

"Večkrat moramo poskušati streljati s takšnih položajev. Vemo, kje smo na lestvici, pred srečanjem nam ni bilo lahko. Zdi pa se, da iz tekme v tekmo rastemo, to smo zdaj kronali z lepo zmago na derbiju," je na novinarski konferenci še poudaril nekdanji reprezentant (jeseni 2017 je pri rosnih 20 letih vpisal tri nastope za Slovenijo), ki v Mariboru igra četrto sezono. Do zdaj je največ zadetkov zbral v krstni sezoni 2020/21, ko je končal pri šestih.

Maribor hitro odločil derbi z Olimpijo

Ne bodo se zadovoljili z eno tekmo

Šimundža je po dinamičnem obračunu v odličnem vzdušju lepo napolnjenih tribun dejal: "Nikakor se ne bomo zadovoljili s to tekmo. Nobeno srečanje se ne konča po prvi četrtini, videli smo že veliko preobratov. Pomembno je bilo, da smo ostali osredotočeni, imeli smo še dve lepi priložnosti, preden si jih je nekaj pripravila tudi Olimpija. Smo pa tekmo v zadnjem delu končali na način, ki mi niti malo ni bil všeč. Na začetku smo bili na ravni, ki si jo želim, vendar bi rad, da smo takšni vseh 90 minut. Dejstvo je, da to ni tako lahko, proces, da nam bo to uspelo, bo še trajal. Smo pa bili danes tekaško na visoki ravni, prav tako agresivni in zelo tekmovalni, s čimer so navijači lahko zadovoljni. Derbi smo odigrali z glavo. Tudi njihove priložnosti nas niso vrgle iz tira."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Elšnik: Zmanjkalo tudi malo sreče, da bi zadeli že prej

Na drugi strani je bil kapetan zeleno-belih Timi Max Elšnik seveda razočaran, častni zadetek so Ljubljančani dosegli šele v sodnikovem podaljšku z 11-metrovke. "V uvodnih 20 minutah smo si skopali pregloboko jamo. Zadetka za priključek nam ni uspelo doseči dovolj hitro. Visel je v zraku, a je prišel prepozno. Zmanjkalo je tudi malo sreče, da bi se to zgodilo že prej, zadeli smo vratnico. Borili smo se do konca in v drugem polčasu tudi delovali bolje. Žal je odločil slab začetek tekme."

Celje ima z odigrano tekmo manj pet točk več kot Olimpija, ta pa šest točk več kot Maribor. Srečanje vodilnega kluba proti Kopru, ki je bilo v soboto sredi prvega polčasa prekinjeno zaradi sneženja, se bo nadaljevalo v sredo, 13. decembra, ob 15. uri.

"Oziramo se proti Celjanom, in ne k ekipam za nami. Verjetno bo ta zmaga za Maribor veter v jadra, da se priključijo vrhnjemu delu lestvice. Priložnosti, ki so jih imeli, so izkoristili. Imeli smo občutek, da jim je vse šlo v gol, vratar pri tem ni imel možnosti. Gotovo je za nas poraz proti Mariboru drugačen, kot če bi izgubili proti kateremu drugemu moštvu. Težko nam je zaradi navijačev, ki so prišli z nami in navijali vse do konca," je še izjavil Elšnik.

Sorodna novica Maribor s tremi hitrimi zadetki odločil večni derbi

Pri prejetih zadetkih bi morali igralci prej v blok

Zoran Zeljković svojega prvega derbija v vlogi trenerja ne bo ohranil v lepem spominu. Potem ko je bilo njegovo moštvo pet tekem brez prejetega zadetka, je tokrat že do 22. minute prejelo tri in doživelo prvi poraz pod njegovim vodstvom. "Bili smo kaznovani zaradi slabega začetka, Maribor je zasluženo zmagal. Vsi v naši ligi domače tekme začnejo energično. Treba se je znati odzvati, mi se tokrat nismo. V nadaljevanju tekme smo imeli kar veliko priložnosti, vztrajali smo do konca, kar je zame zelo pomembno, toda ni nam uspelo. Tekmec je bil boljši zgolj v učinkovitosti."

Prvi mož Olimpijine stroke je že v 26. minuti z igrišča na klop "potegnil" Aljaža Krefla in Raula Florucza. "S hitrima menjavama pri zaostanku s 3:0 smo želeli vplivati na preostanek dvoboja, iskali smo rešitve. Peter Agba je doslej vedno igral dobro, zato sem ga uvrstil v začetno postavo. Imel sem idejo, da bi Agustina Doffa v igro poslal pozneje in v ekipo vnesel energijo, a se danes načrt žal ni izšel. Pri prejetih zadetkih bi vsekakor morali iti igralci prej v blok. Od prve minute dalje nismo počeli tega, kar smo se dogovorili. Žal se v nogometu tudi to dogaja, a moramo nadaljevati prvenstvo z dvignjeno glavo. Poraz boli, vendar se ne bomo predali. Zavedamo se svojih pomanjkljivosti in trudili se bomo, da jih odpravimo."

Maribor v sredo v Kopru, Olimpija v četrtek proti Bravu

Prva liga se bo nadaljevala že sredi tedna. Maribor bo v sredo ob 17.30 gostoval v Kopru in poskušal kanarčkom vrniti za poraz v Ljudskem vrtu z 0:1 24. septembra, ko je na klopi kluba z Bonifike še sedel Zeljković.

Olimpija bo v četrtek ob isti uri na ljubljanskem derbiju gostila Bravo, tudi zmaji še niso pozabili na boleč poraz, ki so ga pred dobrima dvema mesecema doživeli v Spodnji Šiški, kjer je bilo 4:2. Vprašanje je, kakšna zelenica čaka oba tekmeca v Stožicah, kjer je bila pred dnevi na tekmi Konferenčne lige proti Lillu blatna "njiva".

Bravo z 2:0 odpravil Muro
Snežni metež prekinil tekmo v Celju
Slovenska nogometna liga, 2023-2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
1.
Celje
35 24 6 5 74:33 78
2.
Maribor
35 19 9 7 66:34 66
3.
Olimpija Ljubljana
35 18 10 7 69:43 64
4.
Koper
35 12 11 12 50:48 47
5.
Bravo Kostel
35 11 14 10 41:42 47
6.
Mura
35 11 10 14 41:53 43
7.
Domžale
35 12 4 19 49:59 40
8.
Rogaška
35 9 6 20 35:63 33
9.
Kalcer Radomlje
35 7 11 17 32:50 32
10.
Aluminij
35 8 7 20 36:68 31