Premier Robert Golob. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Premier Robert Golob. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Podjetje je registrirano za proizvodnjo elektrike, po javno dostopnih podatkih pa družbo vodi njegova hči Luna. V letu 2022 je imelo podjetje Star Solar skoraj 100 tisoč evrov dobička, na računu pa 1,1 milijona evrov denarnih sredstev.

Kot kaže Erar, je podjetje v času aktualne vlade od državnega operaterja trga z električno energijo Borzen prejelo 230.000 evrov, skupaj med letoma 2014 in 2023 pa več kot 2,1 milijona evrov.

Iz protikorupcijske komisije so medtem sporočili, da so v zvezi z lastništvom v podjetju Star Solar prejeli prijavo, ki jo bodo obravnavali v predhodnem preizkusu, zato zadev ne želijo komentirati. So pa na splošno pojasnili, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije za funkcionarje ne prepoveduje lastništva v podjetjih, da pa poslovanje javnega sektorja s takimi podjetji predstavlja določeno korupcijsko tveganje, zato zakon predvideva tudi določene omejitve, ki pa se nanašajo zgolj na poslovanje z organom ali organizacijo javnega sektorja, v kateri funkcionar opravlja funkcijo. V Golobovem primeru to pomeni le omejitev poslovanja z Vlado republike Slovenije. Podoben primer je tudi podjetje ministra Matjaža Hana, ki posluje s Petrolom, ne sme pa poslovati z gospodarskim ministrstvom.

Gre za zelo mejni primer, je za Radio Slovenija opozoril pravnik Rajko Pirnat, saj gre za podjetje predsednika vlade, ki ima vpliv na vsa državna podjetja, med drugim tudi na Borzen, kjer je vlada del skupščine Borzena. Zato je, kot pravi, nujno, da javnost dobi podatke, ki bi popolnoma razblinili videz morebitnega konflikta interesov. To pa bi lahko storili z objavo pogodbe o sodelovanju z Borzenom. Če gre za splošno pogodbo, kot jo imajo vsi proizvajalci zelene elektrike, potem tu ni težav.

"Čisto nekaj drugega pa je, če gre za posebne pogodbe, še posebej, če so bile sklenjene po tem, ko je prišlo do menjave vodstva v Borzenu, ki je zagotovo neformalno bolj povezano s predsednikom vlade," je povedal Pirnat.

Formalnopravno pa, tako Pirnat, težko govorimo, da je bila kršena protikorupcijska zakonodaja.

Premier je KPK-ju sporočil spremembo premoženjskega stanja

V premierjevem kabinetu so za časopis Delo pojasnili, da je zaradi sporazumne razveze zakonske zveze in s tem povezane delitve premoženja z nekdanjo ženo premier komisiji sporočil spremembo premoženjskega stanja. Sprememba je nastala pri lastništvu nepremičnin in lastništvu podjetja, Golob je postal izključni lastnik podjetja Star Solar, ki je registrirano za "drugo proizvodnjo električne energije".

Podjetje Star Solar je sicer od leta 2012 vključeno v podporno shemo za proizvajalce električne energije iz obnovljivih virov energije. Z energetskim zakonom iz leta 2008 je država namreč uvedla finančne spodbude za taka podjetja. "Podjetje Borzen na podlagi tega izplačuje za štiri proizvodne naprave obratovalne podpore na osnovi proizvedenih neto količin elektrike. Podporna shema se izvaja na podlagi javno objavljenega poziva, na katerega se lahko ob vnaprej znanih in javno objavljenih pogojih vključijo vsi zainteresirani imetniki proizvodnih naprav," so ob tem pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Dodali so, da ima podjetje Borzen javno pooblastilo za sklepanje pogodb o podporah in izplačevanju podpor ter za odkup električne energije v okviru izvajanja zagotovljenega odkupa kot ene od oblik podpor. "Funkcijo izvajanja podporne sheme Borzen izvaja po principu nediskriminatornosti in možnosti udeležbe vseh zainteresiranih proizvajalcev brez individualne obravnave," so navedli.

Zakon funkcionarjem ne prepoveduje lastništva

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije za funkcionarje sicer ne prepoveduje lastništva v podjetjih, so za STA pojasnili na KPK-ju. Ker pa poslovanje javnega sektorja s subjekti zasebnega prava lahko predstavlja določeno korupcijsko tveganje, še zlasti, ko so v posel vključeni posamezniki, ki imajo pri sklenitvi tega posla zasebni interes, zakon opredeljuje omejitve poslovanja.

Gre lahko za bodisi absolutno prepoved poslovanja, ko organ denimo ne sme naročati blaga, storitev ali gradenj podjetju, ali pa pogojno dovoljeno poslovanje, ko na primer lahko podjetje sodeluje na javnih razpisih pod določbami zakona o integriteti in druge zakonodaje oziroma pod pogojem, da se funkcionar dosledno izloči iz vseh faz odločanja o postopku, so pojasnili na KPK-ju.

Take omejitve veljajo za subjekte, v katerih so funkcionarji ali njegovi družinski člani udeleženi kot poslovodja, član poslovodstva ali zakoniti zastopnik ali pa so neposredno ali prek drugih pravnih oseb v več kot petodstotnem deležu udeleženi pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu. Za takšne poslovne subjekte veljajo omejitve poslovanja "z organom ali organizacijo javnega sektorja, v kateri funkcionar opravlja funkcijo".

"Omejitve poslovanja tako ne veljajo za vse subjekte javnega sektorja. Če gre torej za predsednika vlade, omejitve poslovanja veljajo za Vlado Republike Slovenije, ne pa tudi za druge subjekte javnega sektorja, kot so ministrstva, državni zbor, občine," je pojasnil KPK.

Ker so danes dobili prijavo v zvezi z Golobovim lastništvom podjetja, pa bodo zadevo preverili v predhodnem preizkusu, zato več informacij o konkretni zadevi v tej fazi ne morejo dati.

V kabinetu predsednika vlade pa so popoldne pojasnili tudi, da je bila pred tem lastnica in tudi posojilodajalka podjetju nekdanja Golobova soproga. Za podjetje Star solar tako že vse od nastopa poslanske funkcije Roberta Goloba veljajo enake omejitve s področja nasprotja interesov in se s spremembo lastništva podjetja niso spremenile, trdijo. Če bi pri odločanju vlade v prihodnje morda nastalo nasprotje interesov, bo predsednik vlade ravnal v skladu z zakonskimi zahtevami.