Foto: Gibanje Mladi za podnebno pravičnost
Foto: Gibanje Mladi za podnebno pravičnost

Gibanje je že konec januarja v javnem pismu politični vrh pozvalo, naj ne skličejo preuranjenega referenduma o JEK-u 2. Kot so danes znova poudarili, ni znana še prav nobena osnovna informacija o projektu. Ne ve se, kolikšen bo strošek investicije, kolikšna bo cena električne energije iz elektrarne, kdo bo nosil stroške gradnje, kdo bo nosil vsa tveganja, če gre s projektom kar koli narobe, ali je vprašanje za odlagališče visokoradioaktivnih odpadkov rešeno, kakšna bo moč elektrarne in kdo bo soinvestitor v projektu. "Sklicevanje referenduma v takšni situaciji je velika norost," je na novinarski konferenci pred DZ-jem v Ljubljani poudaril Primož Ribarič iz gibanja Mladi za podnebno pravilnost.

Mladi za podnebno pravičnost o JEK-u 2

Po njihovem mnenju bi morali odločevalci, namesto da se ukvarjajo z referendumom in resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, pospešiti procese za pripravo vseh potrebnih analiz ter sprejem celovitega okvira upravljanja projekta. Ta bo po njihovi oceni v največji mogoči meri preprečil sistemsko korupcijo ter projekt naredil transparentnejši in strokovnejši. "V gibanju nismo proti jedrski energiji, smo pa proti ravnanju, ki na stežaj odpira vrata ponovni zgodbi gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj," je dodal Ribarič.

Referendumsko vprašanje bi se po predlogu SDS-a glasilo: "Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?" To vprašanje se gibanju zdi zavajajoče, saj vsi potrebni podatki o projektu sploh še niso znani.

Podobno se po njihovi oceni dogaja z resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ki je bila pred kratkim v javni obravnavi. "Z njo želi državni zbor dati podporo gradnji JEK-a 2 brez obstoja nekih resnih podatkov in analiz. Prav na resolucijo bi se lahko vezalo tudi referendumsko vprašanje," je dejal Ribarič.

Primož Ribarič in Klara Prem Cerar. Foto: BoBo
Primož Ribarič in Klara Prem Cerar. Foto: BoBo

MZPP: Z referendumom bi bilo smiselno počakati dve leti

Gibanje se je zato na poslance danes znova obrnilo tri zahteve. Prva je, da naj se referendum izvede šele takrat, ko bodo znane vse ključne informacije o projektu. "Nujno je, da imamo prebivalke in prebivalci Slovenije ključne ekonomske, tehnične, okoljske, družbene in energetske informacije o projektu," je dejala Klara Prem Cerar.

Druga njihova zahteva je, da se zavrne obstoječa različica resolucije o miroljubni uporabi jedrske energije, ki jasno podpira gradnjo JEK-a 2. Tretja zahteva pa se nanaša na sprejetje celovitega okvira upravljanja projekta. Pri tem predlagajo 12 konkretnih ukrepov, s katerimi bi v največji mogoči meri omejili sistemsko korupcijo in nezakonitosti, znane iz afere Teš 6.

Po mnenju gibanja je na referendum smiselno počakati dve leti, v tem času pa pospešiti vse procese, da bi prišli do informirane odločitve, ki bo pomagala pri odločitvi za scenarij uporabe samo obnovljivih virov energije, brez jedrske, ali uporabe obnovljivih virov energije skupaj z jedrsko. Prepričani so, da je treba imeti pred odločitvijo za gradnjo JEK-a 2 dobre temelje in da njihov predlog proces pospešuje, ne pa upočasnjuje.

Foto: BoBo
Foto: BoBo
Kdaj na referendum o JEK-u 2?