Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Golob: Vse parlamentarne stranke soglašajo s tem, da se referendum o JEK-u 2 izvede še letos

Člani odbora DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor v torek tako še ne bodo obravnavali predloga za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji nove jedrske elektrarne v Krškem.

Poslanska skupina SDS je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji Jeka 2 in manjših modularnih reaktorjev vložila sredi januarja, a se je od vložitve predloga vseh pet parlamentarnih strank poenotilo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu. Poleg tega so se strinjale, da bi bil posvetovalni referendum še letos, predvidoma v drugi polovici leta.

Kot so sicer predlagali v SDS-u, bi se referendumsko vprašanje na referendumu glasilo: "Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?"

V največji opozicijski stranki so po dogovoru politike že izrazili pripravljenost, da predlog umaknejo, lahko pa bi tudi bil podlaga za iskanje soglasja strank v natančni formulaciji vprašanja in datuma referenduma.

V čakanju na nadaljnje politične odločitve v družbi Gen energija, za zdaj edinem investitorju v Jeku 2, intenzivno izvajajo dejavnosti za pripravo dokončne naložbene odločitve. Gre predvsem za pripravo na umeščanje Jeka 2 v prostor in dialog s tremi potencialnimi dobavitelji tehnologije. Dokončne podrobnosti naložbe naj bi bile znane v letu 2028, v najboljšem primeru pa bi novo jedrsko elektrarno, katere vrednost je ocenjena na vsaj deset milijard evrov, po napovedih Gen energije dobili ob koncu naslednjega desetletja.