Katanec je veljal za odličnega igralca reprezentance Jugoslavije. Foto: Reuters
Katanec je veljal za odličnega igralca reprezentance Jugoslavije. Foto: Reuters
Srečko Katanec
Katancu je uspelo Slovenijo popeljati na svetovno prvenstvo 2002 na Japonskem in v Južni Koreji, ki pa ga je zaznamoval incident z Zlatkom Zahovičem. Foto: Aleš Fevžer
Leta 1850 je Benjamin J. Lane patentiral plinsko masko. Foto: Reuters
Hermann Hesse
Hesse je napisal roman Siddharta, ki pripoveduje o mladem brahmanu Siddharti. Foto: EPA
Majda Sepe je bila zvezda zlatega obdobja slovenske popevke. Foto: MMC RTV SLO
Franci Petek
Franci Petek je 10. februarja 1991 na svetovnem prvenstvu v italijanskem Predazzu postal svetovni prvak na veliki skakalnici. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Uran
Novembra 2009 je papež Benedikt XVI. sprejel Uranov odstop s položaja ljubljanskega nadškofa in metropolita, za katerega je zaprosil zaradi slabega zdravja. Foto: MMC RTV SLO/ Katja Pirnat

l na evropsko ter svetovno prvenstvo.

Katanec je veljal za odličnega igralca reprezentance Jugoslavije. Prvič je za jugoslovansko reprezentanco zaigral že na evropskem prvenstvu leta 1984 v Franciji in ekipa je še istega leta na olimpijskih igrah v Los Angelesu osvojila bronasto kolajno. Prva tako je uspešno igral za jugoslovansko reprezentanco v kvalifikacijskem ciklu za svetovno prvenstvo 1990 v Italiji in z njo kot tretji Slovenec nastopil na svetovnem prvenstvu. Za Slovenijo je odigral eno samo uradno in tudi svojo zadnjo tekmo.

Trenersko pot je začel leta 1996 in z Dragom Kostajnškom vodil mlado reprezentanco do 21 let. Leta 1998 je za kratek čas sedel na trenersko klop kluba ND Gorica, 1. julija istega leta pa je bil imenovan za selektorja slovenske reprezentance.

Že v svojem prvem kvalifikacijskem ciklu mu je uspelo Slovenijo popeljati na evropsko prvenstvo leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem in s tem je sprožil pravo nogometno evforijo v domovini. Slovenija je pod njegovo taktirko iztržila neodločena izida proti takratni ZR Jugoslaviji in Norveški ter nesrečno izgubila proti Španiji.

V naslednjem kvalifikacijskem ciklu je ponovil podvig in se s slovensko izbrano vrsto uvrstil na svetovno prvenstvo 2002 na Japonskem in v Južni Koreji, kjer je Slovenija izgubila vse tri tekme - proti Španiji, Južnoafriški republiki in Paragvaju, še večje razočaranje od teh izidov pa je prinesel hud spor med njim in prvim zvezdnikom reprezentance Zlatkom Zahovičem.

Zaradi teh dogodkov je takoj po svetovnem prvenstvu odstopil s selektorskega mesta in 2. novembra sedel na klop pirejskega Olympiakosa. Katanec je v Pireju zdržal le tri mesece, uprava ga je zaradi ne najboljših rezultatov in zaradi hude kritike razmer v klubu odslovila 7. februarja 2003. Februarja 2006 je postal selektor Makedonije. Tudi tam se je sprl z glavnim zvezdnikom moštva Pandevom, nato pa se je zaradi slabih rezultatov moral posloviti. Podobna zgodba se mu je zgodila, ko je bil selektor Združenih arabskih emiratov, saj je reprezentanca doživela velik neuspeh na azijskem prvenstvu.

31. decembra 2012 je drugič prevzel vodenje slovenske nogometne reprezentance.


Leta 1566 je umrl Michel de Notredame, francoski astrolog in zdravnik kralja Karla IX., sicer pa tvorec številnih prerokb v rimanih štirivrstičnicah.

Leta 1714 se je rodil nemški skladatelj Christoph Willibald Gluck. Velja za revolucionarno osebnost v opernem svetu in za predhodnika Riharda Wagnerja.

Leta 1777 je bil Vermont prva ameriška zvezna država, ki je odpravila suženjstvo.

Leta 1778 je umrl znameniti francoski pisatelj in mislec Jean Jacques Rousseau. Njegovo delo obsega filozofske in pedagoške spise, romane in spomine, njegove politične ideje pa so vplivale na francosko revolucijo.

Leta 1779 je bil čez angleško reko Severn odprt prvi litoželezni železniški most na svetu.

Leta 1819 je Velika Britanija sprejela tako imenovani tovarniški zakon, ki je omejil otroško delo.

Leta 1850 je Benjamin J. Lane patentiral plinsko masko.

Leta 1853 se je z vdorom Rusije v Turčijo začela krimska vojna.

Leta 1877 se je rodil nemški pisatelj Hermann Hesse. Njegova najbolj znana dela so: Siddharta, Igra steklenih biserov, Gertrud, Pravljice, Narcis in Zlatoust, Potovanje v Jutrovo deželo in druga. Leta 1946 je prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1928 so se začela sistematična izkopavanja v arheološkem najdišču Potočka zijalka.

Leta 1937 se je rodila Majda Sepe. Bila je ena najvidnejših pevk zlatega obdobja slovenske popevke. Njen mož je bil skladatelj Mojmir Sepe. Leta 1973 je zmagala na Slovenski popevki s skladbo Med iskrenimi ljudmi, leto pozneje pa s skladbo Uspavanka za vagabunde.

Leta 1942 se je rodila slovenska novinarka in političarka Mojca Drčar Murko.

Leta 1961 je ameriški pisatelj Ernest Miller Hemingway naredil samomor. Rodil se je 21. julija 1899 v Oak Parku v Illinoisu. V književnost se je zapisal z romani Zbogom orožje, Komu zvoni in novelo Starec in morje. Leta 1954 je prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1964 je ameriški predsednik Lyndon Johnson podpisal zakon o človekovih pravicah in zakon o volilni pravici.

Leta 1976 sta se Severni in Južni Vietnam združila v Socialistično republiko Vietnam.

Leta 1977 je umrl ruski pisatelj Vladimir Vladimirovič Nabokov, avtor romana o mladi zapeljivki Loliti, po kateri hlepi starejši moški.

Leta 1982 se je Larry Walters s 45 helijevimi baloni na stolu dvignil 4.600 m visoko.

Leta 1991 so se enote Jugoslovanske armade in slovenske Teritorialne obrambe spopadle v Gornji Radgoni.

Leta 1995 je smučarski skakalec Franci Petek na tekmi v Velenju končal uspešno kariero, v kateri je postal svetovni prvak in dosegel eno zmago na tekmah svetovnega pokala.

Leta 1998 je Srečko Katanec prvič postal novi selektor slovenske nogometne reprezentance in jo popeljal na evropsko ter svetovno prvenstvo.

Leta 1999 je umrl ameriški pisatelj italijanskega rodu Mario Puzo.

Leta 2000 so francoski nogometaši po dramatičnem finalu postali evropski prvaki in so bili prvi, ki so naslovu svetovnega prvaka dodali še evropski naslov. Italijani so že slavili zmago, ko je Silvain Wiltord izsilil podaljšek, v katerem je David Trezeguet dosegel zlati gol in Francija je v Rotterdamu zmagala z 2:1.

Leta 2002 je Steve Fossett kot prvi človek samostojno z balonom preletel svet.

Leta 2003 je umrla slovenska pevka Berta Ambrož.

Leta 2004 je Alojz Uran postal ljubljanski nadškof in slovenski metropolit.

Leta 2010 je v nesreči cisterne z nafto in požaru, ki je sledil, v DR Kongo umrlo najmanj 230 ljudi. Tovornjak se je zaradi neprilagojene hitrosti prevrnil, pri čemer je nastala močna eksplozija. Zaradi razlite nafte se je požar hitro razširil po vsej vasi in uničil veliko domov.

Leta 2013 je potres z magnitudo 6,1 prizadel indonezijsko provinco Aceh na severozahodu države. Umrlo je približno 40 ljudi, 420 pa je bilo ranjenih.

Leta 2015 je umrl Slavko Avsenik, utemeljitelj slovenske narodno-zabavne glasbe in ustanovitelj Ansambla bratov Avsenik.