Lebedev se bo pritožil na obsodbo. Foto: EPA
Lebedev se bo pritožil na obsodbo. Foto: EPA

Za lastnika več ruskih in britanskih časopisov ter ostrega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina je moskovsko sodišče odločilo, da je kriv napada na ruskega gradbenega magnata Sergeja Polonskija septembra leta 2011, ko ga je po prepiru med njunim skupnim televizijskim nastopom večkrat udaril.

Nekdanji obveščevalni agent, ki ima v lasti moskovski časopis Nova Gazeta, je sodni proces označil za prirejenega in obtožbe za izmišljene.

Pred skoraj dvema letoma je Lebedev skupaj s Polonskijem nastopil v televizijski oddaji na ruski televiziji NTV. Ko je izbruhnil prepir, je Lebedov večkrat udaril Polonskija, ki je padel s sedeža. Lebedev je sicer pozneje opravičeval svoja dejanja s trditvami, da se je Polonski grozeče obnašal.

Lebedova obramba je že napovedala, da se bo na sodbo pritožila, njegovi odvetniki pa trdijo, da je celoten proces poskus kaznovanja poslovneža zaradi vlaganja v Novo Gazeto, ki ostro kritizira Putina.

Lebedev se je že večkrat pritoževal zaradi pritiskov oblasti in je lani dejal, da bo morebiti prodal svoje deleže in premoženje v Rusiji.