V zadevi Patria bo na sodišču zaslišana finska priča, in sicer je kot priča po napovedi sodnice Barbare Klajnšek predviden nekdanji vodja izvoznega oddelka v Patrii Pauli Rumbin. Foto: BoBo
V zadevi Patria bo na sodišču zaslišana finska priča, in sicer je kot priča po napovedi sodnice Barbare Klajnšek predviden nekdanji vodja izvoznega oddelka v Patrii Pauli Rumbin. Foto: BoBo
Nadaljevanje sojenja v zadevi Patria

Rumbi, ki je iz Patrie odšel leta 2004, je pričal po videokonferenci in pojasnil, da v času njegovega delovanja v Patrii, torej med letoma 2002 in 2004, projekt za Slovenijo še ni stekel. Njegova naloga je bilo iskanje morebitnih projektov po Sloveniji in poročanje nadrejenim. V začetku leta 2004 ga je na tem delovnem mestu nasledil Reijo Niittynen.

Na obisku v Sloveniji je zbiral splošne podatke
Pojasnil je še, da je avstrijski poslovnež Hans Wolfgang Riedel imel pogodbo s Patrio, kot je njemu znano, pa je Riedl zbiral informacije za Slovenijo, Avstrijo in Tajsko. Tako je Riedl tudi organiziral obisk predstavnikov Patrie v Sloveniji, med njimi je bil tudi Rumbi. Ta je pojasnil, da je bila njegova naloga na obisku pridobivanje splošnih podatkov glede načrtov o izvajanju projektov in predstavitev Patrie, tudi na ministrstvu za obrambo.

Rumbi, ki je v času delovanja pri Patrii v Slovenijo potoval dvakrat, se je tako srečal tudi z uslužbencem Mors-a Petrom Zupanom in slikarjem Juretom Cekuto. Rumbi je na obravnavi razložil, da je pri sklepanju pogodb običajno, da se srečuje z različnimi ljudmi. Na vprašanje tožilstva, zakaj je bil na sestanku Cekuta, je Rumbi odgovoril, da je sestanek organiziral Riedl, prav tako tistega na Mors-u. Ob tem je dodal, da je bilo očitno, da se Riedl in Cekuta poznata.

Riedl naj bi Rumbija predstavil Cekuti
V avstrijski obtožnici zadeve Patria je pojasnjeno, da je Rumbi leta 2003 prišel na pogovor k poslovnežu Riedlu na Dunaj. Riedl, ki je obtožen v avstrijskem delu procesa, je na enem od zaslišanj povedal, da je Rumbija peljal tudi v Slovenijo k slikarju Juretu Cekuti.

Nedolgo zatem je Patria Riedlovemu podjetju RHG ponudila sklenitev svetovalne pogodbe, ki jo je v imenu Patrie podpisal prav Rumbi. V tem sporazumu je bilo med drugim zapisano, da bo Riedl skrbel za prodajo oklepnih vozil v Avstriji, Sloveniji in Kuvajtu ter na Tajskem in v Tajvanu.

Obtoženi očitke zanikajo
Sojenje peterici obtoženih - Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu - se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali s sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vseh pet očitke zanika.

Na današnjo obravnavo sta prišla le dva od petih obtoženih, Zagožen in Črnkovič. Predsednik vlade se je opravičil zaradi priprav na sejo vlade, poslovnež Wolf je odpotoval v Kanado, brigadir Krkovič pa je izostal zaradi zdravstvenih težav.

Ferlinc opozoril: Tožilstvo lahko predlaga pripor
Tožilec Andrej Ferlinc je glede izostankov na splošno spomnil, da obstajajo zakonske možnosti za odreditev pripora - sodišče ga lahko odredi samo ali pa na predlog tožilstva. To bi tožilstvo lahko storilo, če bi ugotovilo, da se obtoženi izogibajo sodnemu postopku, je dejal Ferlinc. A kot pravi, gre v tem primeru za drug problem, in sicer nespoštovanje sodišča in pravosodnih organov.

Še ena obravnava je razpisana tudi za sredo, ko bo sodišče zaslišalo predstavnika Patrie v Sloveniji Andreya Mladenova, naslednji narok pa je razpisan šele za 3. september.

Nadaljevanje sojenja v zadevi Patria