Stane Južnič je bil dolgoletni predavatelj antropologije na FDV-ju. Foto: BoBo
Stane Južnič je bil dolgoletni predavatelj antropologije na FDV-ju. Foto: BoBo
Gospa Shriver, članica klana Kennedyjevih, se je poročila z republikancem - mišičnjakom Arnoldom Schwarzeneggerjem. Foto: EPA
Rammstein
So rammstein slovenski Laibach ali je morda obratno? Foto: EPA

Južnič je bil predvsem strokovnjak s področja antropologije, kjer se je posvečal temam, kot so kolonizacija in dekolonizacija ter socialna, politična in lingvistična antropologija.

Južnič se je rodil leta 1928 pri Fari pri Kostelu. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Beogradu, tam je leta 1965 tudi doktoriral na visoki šoli za politične vede. Na fakulteti za družbene vede oziroma njeni predhodnici je delal od leta 1968, nekaj časa pa je bil tudi dekan.

Leta 2002 je za znanstveno, raziskovalno in pedagoško delo ter za prispevek k razvoju slovenske družbene znanosti prejel častni znak svobode RS.


Leta 1692 je umrl francoski pisatelj Gedeon Tallemant des Reaux.

Leta 1692 se je rodil francoski pesnik Louis Racine.

Leta 1814 se je rodil belgijski izdelovalec glasbil Antoine Joseph Sax. Bil je izumitelj saksofona. Adolf Sax je instrument izdelal okoli leta 1840, ima klarinetov ustnik, parabolično medeninasto cev, zaklopke so razvrščene kot pri oboi, danes ga izdelujejo v različnih uglasitvah. Saksofon je nepogrešljiv instrument v jazzu.

Leta 1833 se je rodil norveški pisatelj Jonas Lie.

Leta 1861 se je rodil Kanadčan James Naismith, ki velja za izumitelja košarke. Bil je učitelj telesne vzgoje na mednarodnem učiteljišču YMCA v Springfieldu. 15. decembra 1891 je na podlagi igre, ki jo je igral v mladosti, z imenom Duck-on-a-Rock (Raca na skali), pripravil 13 pravil nove igre. Dve košari za breskve je kot koša pritrdil na vsako stran igrišča, ekipi sta šteli po 9 igralcev. 15. januarja 1892 je objavil pravila košarke. V izvirnih pravilih ni bilo preigravanja, žoga pa se je lahko le podajala.

Leta 1880 se je v Celovcu rodil avstrijski pisatelj Robert Musil. Robert Musil velja za najpomembnejšega tvorca modernega romana. Njegovo najbolj znano delo je nedokončani roman Mož brez posebnosti. Od leta 1938 je živel v izgnanstvu v Švici. Prvi uspeh je doživel z romanom Zablode gojenca Torlessa. Umrl je v Švici leta 1942.

Leta 1893 je umrl ruski skladatelj Peter Ilič Čajkovski, avtor šestih simfonij, nekaj oper, več imenitnih baletov in simfoničnih pesnitev, treh klavirskih koncertov in znamenitega violinskega koncerta.

Leta 1910 je umrl italijanski pisatelj in domoljub Giuseppe Cesare Abba.

Leta 1921 se je rodil ameriški pisatelj James Jones. Na podlagi osebnih izkušenj je neprizanesljivo prikazoval življenje v ameriški vojski. Napisal je Od tod do večnosti, Izkoreninjenci in Pištola.

Leta 1932 je umrl pisatelj Rado Murnik. Svoje prve humoristične poizkuse je objavil v Vesni in Ljubljanskem zvonu. Med uspešnejša dela sodita zgodba Ata Žužamaža in mladinska povest Matajev Matija.

Leta 1939 je bila prvič prikazana oddaja Hedda Hopper Show, ki jo je vodila hollywoodska opravljivka Hedda Hopper. Oddajo so predvajali do leta 1951, Hopperjava pa je postala zelo znana med elito v filmski meki.

Leta 1946 se je rodila ameriška igralka Sally Field.

Leta 1949 se je rodil kubanski trobentač Arturo Sandoval.

Leta 1955 se je rodila ameriška novinarka Maria Shriver.

Leta 1965 je umrl francoski skladatelj Edgar Varese.

Leta 1966 se je rodil nemški klaviaturist skupine Rammstein Christian Lorenz.

Leta 1968 je umrl francoski violinist in dirigent Charles Munch.

Leta 1970 se je rodil ameriški igralec Ethan Hawke, nekdanji mož Ume Thurman.

Leta
1975
je skupina Sex Pistols nastopila na svojem prvem koncertu v londonski šoli St. Martins School of Art.

Leta 1979 se je rodil ameriški košarkar Lamar Odom.

Leta 1984 je umrl bolivijski romanopisec in dramatik Gaston Suarez.

Leta 1987 se je rodila srbska teniška igralka Ana Ivanovič. Profesionalka je postala avgusta 2003. Januarja 2005 je v Canberri osvojila svoj prvi WTA-turnir. Leta 2008 je osvojila Roland Garros.

Leta 1996 so košarkarji Smelta Olimpije v 6. krogu Evrolige v skupini C v dvorani Tivoli izgubili s Panathinaikosom s 74:76.

Leta 2003 je umrl mehiški igralec Eduardo Palomo.

Leta 2003 je umrla nizozemska plavalka Rie Mastenbroek. Na olimpijskih igrah v Berlinu (1936) je pri le 17 letih osvojila tri zlate medalje in eno srebrno in postala prva ženska, ki je na enih igrah osvojila štiri medalje. Naslednje leto je postala učiteljica plavanja, s čimer je izgubila možnosti za sodelovanje na največjih tekmovanjih.

Leta 2012 je ameriški predsednik Barack Obama na volitvah v ZDA premagal republikanskega izzivalca Mitta Romneyja in osvojil drugi štiriletni predsedniški mandat.