Ruski trg alkoholnih pijač je vreden kar 27 milijard evrov. Foto: EPA
Ruski trg alkoholnih pijač je vreden kar 27 milijard evrov. Foto: EPA
Cigareta
Podoben cilj omejitve kajenja in alkohola si je pred leti zadal tudi Mihail Gorbačov, a se je kampanja po treh letih, leta 1988, neslavno končala. Napredka skoraj ni bilo, je pa spodkopala njegovo priljubljenost. Foto: EPA

V parlament je v ponedeljek prišel predlog protitobačnega zakona, ki predvideva prepoved kajenja na javnih mestih, oglaševanje cigaret in njihovo prodajo v kioskih. Že prej so Rusi sprejeli ukrepe za omejitev četrte največje porabe alkohola na prebivalca na svetu, predvsem z zvišanjem davkov in omejeno prodajo alkohola.

Cigarete in alkohol vsako leto ubijejo 90.000 prebivalcev Rusije, ki je drugo največje tržišče za prodajo teh dveh škodljivih razvad. Tudi zato se je število prebivalcev v državi v primerjavi z letom 1991 znižalo za pet odstotkov, zdaj v Rusiji živi 143 milijonov ljudi. Alkohol in tobak rusko gospodarstvo staneta vsaj 104 milijarde dolarjev (81 milijard evrov) letno, kar pomeni pet odstotkov bruto družbenega proizvoda.

"Putin si je postavil za cilj porast populacije, to pa želi doseči predvsem s spodbujanjem bolj zdravega načina življenja. A kdor pozna rusko preteklost, se zaveda, kako težko bo. Pri tej nalogi je spodletelo že nekdanjemu sovjetskemu voditelju Mihaelu Gorbačovu," je za britanski Independent dejal nekdanji vidni član stranke Enotna Rusija Sergej Markov.

Vse živahnejši črni trg
Rusi se vse bolj zatekajo h kupovanju doma narejene vodke, tudi s cigaretami se oskrbujejo na črnem trgu. Ruska služba za prodajo alkohola predvideva, da se bo do leta 2014 nezakonita prodaja vodke - za pol litra je treba odšteti manj kot evro - dvignila s 35 na 60 odstotkov. Prekupčevanje s tobakom pa bo naraslo za 40 odstotkov.

Premier Dmitrij Medvedjev je sredi oktobra na pogovor povabil največja svetovna tobačna podjetja - Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco in Imperial Tobacco Group, in jih obtožil, da so od začetka 90. let prejšnjega stoletja "poskrbela" za odvisnost od cigaret več milijonov otrok in žensk. Omenjena štiri podjetja nadzorujejo kar 93 odstotkov 15 milijard evrov vrednega ruskega tobačnega trga. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je 39 odstotkov Rusov rednih kadilcev.

Ministrstvo za zdravje načrtuje, da se bo zaradi protitobačnega zakona in predvidenega dviga davka na cigarete število kadilcev prepolovilo. Škatlica znamke Marlboro sicer stane le 1,5 evra, do leta 2015 jo želijo približati evropskim standardom.

Piva prodajo več kot vodke
In še alkoholno tržišče, to je v Rusiji vredno še več, 27 milijard evrov. Z 80 odstotki tržišča ga obvladuje pet tujih korporacij - Baltika Breweries, ki je del podjetja Carlsberg, Anheuser-Busch InBev, Heineken, Andalou Efes Biracilik & Malt Sanayii in SABMiller. Največji tržni delež odpade na prodajo piva - 51 odstotkov, 24 odstotkov pa obsega prodaja vodke.

Po napovedih bo pivo v prihodnjih letih obdržalo prevlado, prodaja ruske vodke pa bo za štiri odstotke padla. Rusija je namreč letos dvignila minimalno ceno pollitrske steklenice vodke na 125 rubljev (3,1 evra), do leta 2015 pa naj bi stala vsaj 200 rubljev (pet evrov). Leta 2010 so davek na pivo potrojili, leta 2015 bo že šestkrat višji v primerjavi z letom 2009.

V zadnjih dveh letih se je sicer poraba alkohola med Rusi z 18 litrov čistega alkohola na prebivalca letno znižala na 15 litrov, naslednji cilj pa je znižanje porabe na osem litrov na prebivalca do leta 2020. To je tudi sprejemljiva poraba po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije. "Ljudem ne prepovedujemo kajenja in pitja alkohola, želimo le preprečiti zelo agresivno oglaševanje, ki ljudi navaja na zelo škodljive proizvode," je dejal namestnik ministra za zdravje Sergej Velmjajkin.

Od lani že boj proti alkoholu
Lani je ruska vlada prepovedala prodajo alkoholnih pijač med 23.00 in 8.00 in pitje alkohola na javnih mestih. Od julija je prepovedano oglaševati pivo na televiziji, radiu, plakatih in spletu, s prvim januarjem pa hmeljevega napitka ne bo več mogoče kupiti v kioskih.

Povprečni Rus je leta 2011 popil 77 litrov piva, devet litrov žganja in sedem litrov vina. Kar vsak peti odrasli moški umre zaradi posledic pretiranega zauživanja alkohola. "Navajeni smo kaditi, piti, slabo jesti, se malo gibati. Ko zbolimo, gremo na operacijo ali pa nam predpišejo tablete in pričakujemo, da bomo spet zdravi. Tak način mišljenja moramo spremeniti," je dejal namestnik parlamentarnega odbora za zdravstvo Nikolaj Gerasimenko.