Lesene hišice ni več. Foto: MMC RTV SLO
Lesene hišice ni več. Foto: MMC RTV SLO
Darko Kuzmič
Darko Kuzmič je ostal brez doma. Foto: MMC RTV SLO

Kuzmič je 50 let staro leseno hišico ob nekdanjem mladinskem domu, kjer je bil nekoč hišnik, več let neuspešno skušal legalizirati. Bungalov je sicer skupaj z drugimi na tem mestu zgradila država. Ob njegovi hiški je stalo še več brunaric, ki so jih lastniki v preteklih letih kot nelegalne in dotrajane že porušili.

V torek so izvajalci ob navzočnosti policistov začeli rušenje tudi njegove hišice. Ob njej se je zbralo več Bohinjcev, ki so skušali dejanje preprečiti, vendar so se po posredovanju policistov umaknili, gradbeni inšpektor pa je Kuzmiču dal čas, da je odnesel svoje stvari. Lesena hiška je že padla, dela, s katerimi bo vzpostavljeno prvotno stanje, pa se še nadaljujejo.

Občina nadomestnih stanovanj nima
Kuzmič je prvo noč brez svojega doma prespal pri prijateljih, zdaj pa se bo sešel tudi z bohinjskim županom Francem Kramarjem. Ta sicer še ne ve, kako bo občina pomagala občanu, saj nimajo stanovanj, v katerih bi lahko bivali tisti, ki bodo po rušenju črnih gradenj v Triglavskem narodnem parku postali brezdomci.

Zakon v proceduri, a za mnoge prepozno
Kramar že dalj časa opozarja na problematiko nelegalnih gradenj na območju parka, ki jih v preteklih desetletjih ni bilo mogoče legalizirati. Na pobudo Bohinjcev je v pripravi tudi nov zakon o legalizaciji, ki naj bi bil sprejet marca prihodnje leto in bi omogočil legalizacijo nekaterih objektov. Vendar bo za Kuzmiča in nekatere druge graditelje prišel prepozno.

Kuzmičeva hiška je četrti objekt v triglavskem parku, ki je bil letos prisilno porušen. Od leta 2010 je bilo v občinah Bled in Bohinj na območju parka odstranjenih 22 objektov, od tega so jih 18 porušili lastniki sami. Inšpektorat ima na tem območju trenutno evidentiranih 125 nedovoljenih gradenj. V 78 postopkih je bila izdana inšpekcijska odločba, od katerih jih je približno 80 odstotkov že pravnomočnih. Izvršilni postopek pa se je začel v 34 zadevah.

Črne gradnje nekaterih znanih Slovencev že več let ostajajo nedotaknjene
Porušili hišo, v kateri je Bohinjec živel 30 let
Črne gradnje nekaterih znanih Slovencev že več let ostajajo nedotaknjene
Porušili hišo, v kateri je Bohinjec živel 30 let