Koliko plastike se še skriva pod gladino? Foto: EPA
Koliko plastike se še skriva pod gladino? Foto: EPA

Že leta se pojavljajo zgolj ugibanja o tem, koliko odpadne plastike konča v oceanih, ekipa pod vodstvom Jenne Jambeck z ameriške Univerze Georgia pa je prvič podala številsko oceno, piše portal ScienceDaily.

Po neuradnih podatkih njene skupine je v vodah svetovnih morij leta 2010 končalo od 4,8 do 12,7 milijona ton plastike, ki so jo proizvedli ljudje, ki živijo 50 kilometrov stran od morja. V tem letu je 192 priobalnih držav sicer skupaj ustvarilo 275 milijonov ton plastičnih odpadkov.

"Osem milijonov ton plastike je enako, kot da bi na vsakih 30 cm obale vseh 192 držav našli pet nakupovalnih vrečk, polnih plastike," je težavo nazorno opisala Jambeckova.

Do 2025 že več kot 150 milijonov ton smeti
Oceno so naredili na podlagi velikega modela vseh virov smeti, ki končajo v morju, začeli pa so z gledanjem vseh smeti, ki na kakršen koli način vstopijo v morja. Že po grobih ocenah so hitro ugotovili, da največ prispevata slabo upravljanje smeti in raztrošena trdna plastika. "Do zdaj nihče ni imel nekega občutka o tem, kako velika je ta težava," je pri tem povedala Kara Lavender Law, soavtorica študije.

A, poudarja Lawova, je ta analiza zajela zgolj plastiko, ki plava na površju oceanov. Tudi tu je razpon neuradnih podatkov zelo velik – med 6.350 in 245.000 tonami. Ogromne količine so tudi na oceanskem dnu. Jambeckova je sicer še dejala, da bo do leta 2025 v oceanih že 155 milijonov ton plastičnih odpadkov, a njihova raziskava ustvarja podlago za ukrepe, ki bi lahko kupe smeti bolje upravljali.