Foto:
Foto:

Gre za elektrarne na Volovji rebri v načrtovanem snežniškem regijskem parku.

Predstavniki organizacij so izrazili tudi zaskrbljenost ob načrtovanem uničenju naravne dediščine. Ministra in vlado so pozvali, naj zavrneta predlagani načrt in spoštujeta določila državnih načrtov.

Proti tudi državne inštitucije
Čeprav vetrne elektrarne izrabljajo obnovljiv vir električne energije, pa ob predpostavki, da se izkaže njihova elektroenergetska ekonomika, sodijo v že degradirana območja, ki imajo tako v nacionalnem kot evropskem oziru bistveno manjši naravovarstveni pomen, menijo v koaliciji.

Ob tem poudarjajo, da posegu nasprotujejo tudi strokovne državne inštitucije s področja varstva narave. Zavod RS-ja za varstvo narave je namreč k predlogu občinskega načrta izdal negativno naravovarstveno mnenje, agencija RS-a za okolje pa ugotavlja, da je predlagani načrt v nasprotju z državnim načrtom.

Koalicija bo sicer v prihodnjih dneh začela z akcijo zbiranja podpisov, v kateri naj bi jih zbrali okrog 10.000 v podporo ohranitvi Volovje rebri, kjer namerava občina Ilirska Bistrica v skladu s predlogom občinskega načrta postaviti več 10 vetrnih elektrarn.