Foto: BoBo
Foto: BoBo

Alpe Adria Green (AAG) spominja, da so po javnem naznanilu o pobudi za državni prostorski načrt za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas na Krasu v interesu njihovih članov in okoliških prebivalcev podali več predlogov in zahtev, a jih ministrstvo za okolje in prostor po pričakovanjih ni upoštevalo. "Še več, od njih nismo prejeli niti odgovora," so dodali v AAG-ju.

Z dopisom so zahtevali, da se pobuda zavrne in postopek sprejemanja ustavi. Med drugim poudarjajo, da so prebivalci na območju predvidenih vetrnih elektrarn pri obrambi pred njihovimi škodljivimi vplivi v popolnoma brezpravnem položaju, kar se je pokazalo že z obstoječo vetrno elektrarno Dolenja vas.

Sklep o izvedbi državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas na Krasu je na četrtkovi seji sprejela vlada. Polje vetrnic načrtujeta družbi AAE Gamit in AAE Ventur. Za njima stoji družba Alpen-Adria Energie (AAE) z avstrijske Koroške, ki že dve desetletji upravlja vetrnico v Dolenji vasi, eno od zgolj dveh večjih vetrnic v Sloveniji.

Projekt po pojasnilih okoljskega ministrstva predvideva postavitev 11 vetrnih elektrarn, vsaka med njimi naj bi imela predvidoma do šest megavatov moči. Poleg stojišč vetrnih elektrarn projekt predvideva tudi dostopne poti in ureditev kablovodov. Stolp posamezne vetrnice bi bil visok med 100 in 150 metri, z elisami s premerom med 115 in 180 metri.

Projektu niso naklonjeni tudi v občini Divača. "Naredili bomo vse, da se to ne realizira, obenem pa se bomo zavzeli, da skupaj s pristojnimi ministrstvi najdemo primerno rešitev, da se projekti preusmerijo v druge obnovljive vire, ki so primerni za naše območje, kot npr. v pridobivanje električne energije s pomočjo sonca," je povedal divaški podžupan Mario Benkoč.

V AAG-ju napovedujejo, da od svojih zahtev ne bodo odstopili in bodo sklep vlade izpodbijali na sodišču.

Vetrne elektrarne ob primorski avtocesti