Spomladanske pozebe v zadnjih letih vse več

Kot so že nekaj dni napovedovali vremenoslovci, je Slovenijo v torkovih jutranjih urah zajelo sneženje. Veter je na prehodu med Notranjsko in Primorsko prenašal sneg in gradil zamete.

Na vzhodu države, kjer je sneženje ponehalo najprej, je zapadlo do okoli pet centimetrov snega. Tudi na severozahodu Slovenije, v Zgornjesavski dolini je bilo padavin bolj malo, zapadlo je okoli pet centimetrov snega. Sneženje je najpozneje ponehalo v južnem delu Notranjske, na Kočevskem, v Beli krajini in na Dolenjskem. Tam je v malo višjih legah sicer lahko zapadlo dobrih 20 cm, po nižinah pa od pet do deset centimetrov snega.

Ker se je čez dan nekoliko ogrelo, se je marsikje zgodilo, da je novozapadli sneg že skopnel, ker ga je malo in ker je kmalu prenehalo snežiti. Kjer se je sneg obdržal, pa bodo v prihodnjih dneh po napovedih tudi najnižje jutranje temperature.

Sneženje aprila ni neobičajno

Arso je za jugozahod Slovenije zaradi snežnih padavin za danes izdal oranžno vremensko opozorilo, zaradi nizke temperature pa je izdal oranžno vremensko opozorilo za sredo za vsa območja Slovenije, razen za severovzhod, za četrtek pa je izdal oranžno vremensko opozorilo zaradi nizke temperature za celotno državo.

Tudi lani je pri nas snežilo sredi aprila, prav tako leta 2017, leta 2016 pa je močno snežilo konec aprila, kar je takrat skupaj z ohladitvijo povzročilo precej škode v kmetijstvu. Tudi v prihodnjih dneh lahko nastane škoda, saj bo mraz vztrajal. Na pozebo je trenutno najbolj občutljivo cvetoče sadno drevje.

Po obilnem sneženju bo udarila še pozeba

Dars: Za zdrse tovornih vozil kriva osebna vozila z letnimi pnevmatikami

Na prometnoinformacijskem centru so ob obilnem sneženju voznike pozivali k večji previdnosti na cestah in opozarjali, da morajo biti vozila ustrezno opremljena. V vozilih je ob zimskih razmerah obvezna zimska oprema, čeprav je 15. marec, do katerega je zimska oprema predpisana, že mimo.

Sorodna novica V snežnih razmerah ugasnilo življenje 42-letnega voznika

Na cestah je zaradi zapadlega snega prišlo do več zdrsov tovornih vozil in manjših prometnih nesreč. Najhuje je bilo na primorski avtocesti med Postojno in Kozino in tudi na okoliških cestah. Primorska avtocesta in vipavska hitra cesta sta bili dopoldne dlje časa zaprti zaradi zdrsa več tovornih vozil. Trenutno sta obe normalno prevozni. Zaradi burje je med Selom in Nanosom prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Kot je za Prvi dnevnik poročala novinarka Barbara Renčof, na Darsu pravijo, da so bila tokrat za zastoje kriva predvsem osebna vozila z letnimi pnevmatikami. Ta so po njihovih navedbah na klancih iz Kopra proti notranjosti upočasnila promet, več jih je tudi zdrsnilo in začelo zavirati tovorna vozila, kar je privedlo do nadaljnjih zdrsov.

Zaradi zastoja tovornih vozil je bila dopoldne pri Trojanah dlje časa zaprta tudi štajerska avtocesta proti Ljubljani.

Že ponoči in dopoldne je imel Dars na avtocestah sicer vso razpoložljivo mehanizacijo, med drugim več kot 130 tovornih vozil s plugi in posipalnikov ter 30 univerzalnih delovnih vozil.

Kmetovalci se bojijo pozebe