Koroški gasilci so sporočili, da je na terenu več kot 30 operativcev, pomagajo jim tudi preostale enote iz Mežiške doline. Razmere so katastrofalne, so še zapisali. Foto: Gasilci Črna na Koroškem
Koroški gasilci so sporočili, da je na terenu več kot 30 operativcev, pomagajo jim tudi preostale enote iz Mežiške doline. Razmere so katastrofalne, so še zapisali. Foto: Gasilci Črna na Koroškem

Popoldne je znova začelo močno deževati v Črni na Koroškem, kjer je poplavilo številne ceste. "V naši občini so poplavili hudourniki, zalili veliko kleti, stanovanjski objekti v Spodnjem Javorju so ogroženi, tako da smo evakuirali ljudi. Zaprta je cesta Črna–Sleme (op. čez ta del ceste je namreč zdrsnilo gospodarsko poslopje), zaprte so lokalne ceste, kjer so plazovi. Situacija ni rožnata, edina sreča je, da je posijalo sonce in da se je deževje ustavilo," je za Radio Slovenija dejala županja Romana Lesjak. Evakuirane so nastanili v gasilskem in kulturnem domu, zvečer pa so se že vrnili domov.

Spodnje Javorje udarilo najhuje

"Najhuje je bilo v Spodnjem Javorju, kjer je bilo ogroženih veliko družinskih hiš, pa tudi v Ludranskem Vrhu tja proti Najevski lipi, popoldne okoli 4. ure se je oglasil alarm za nevarnost, zato so začeli tudi evakuacijo. Prebivalci so zgroženo gledali, kako se podirajo smreke, kako zaliva voda domačije in kraj, tako da je bilo hudo, so pripovedovali," je za TV Slovenija iz Črne na Koroškem za Odmeve poročala Duška Lah, ki je povedala še, da jutri zjutraj pričakujejo pomoč vojske.

Poplave v Selovcu v občini Dravograd. Foto: BoBo
Poplave v Selovcu v občini Dravograd. Foto: BoBo

Evakuirani domačini so trenutno že vsi nazaj na varnem v domačih hišah. "V teh nekaj urah smo vzpostavili takšno stanje, da so se lahko vsi vrnili, kar jim je bila tudi največja želja, vrnili so se na svoje domove, želijo jih varovati," je povedala županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in dodala, da je zelo ogrožena le še ena hiša, pri kateri je avtomobil v garaži zalit, v vodi pa je približno polovica pritličja hiše. Gasilci so s stroji na terenu in če jim bo hišo uspelo rešiti, bo družina lahko ostala v njej, v nasprotnem primeru pa bo potrebna evakuacija, je povedala županja.

Na terenu je po njenih besedah približno 50 gasilcev, ki so prišli tudi iz sosednjih gasilskih društev. "Veliko domačinov je ponudilo pomoč, od vsepovsod dobivamo sporočila, ali kaj potrebujemo, pomoč ponujajo tudi gasilci iz Solčave, kot vedno se v takšnih stiskah pokaže solidarnost," je sklenila Lesjak.

Da so razmere katastrofalne, so popoldne na Facebooku zapisali gasilci iz Črne na Koroškem. Na terenu je več kot 30 operativcev, pomagajo jim tudi preostale enote iz Mežiške doline. "Prosim, dajte nam prostor in pazite nase," so pozvali.

Vodja slovenjgraške izpostave uprave za zaščito in reševanje Nada Jeseničnik Krajnc je za STA povedala, da je v občini Črna na Koroškem zalilo številne hiše, odneslo je tudi hlev, poplavljena je mrliška vežica. Zaradi nevarnosti plazov – nekaj se jih je že sprožilo – so v Črni na Koroškem sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali 20 ljudi. Jeseničnik Krajnc dodaja, da je možno, da je ogroženih še več objektov. Naročili so tudi strokovnjaka za plazove, ki bo ocenil stanje. Aktivirana je tudi Slovenska vojska, ki bo v Črno na Koroškem na pomoč prihitela jutri, je Jeseničnik Krajnc še dodala za STA.

Reke v večjem delu države po močnejših padavinah še naraščajo. Najmočneje so narasli in poplavili hudourniški vodotoki v porečju Meže in Mislinje, na izpostavljenih območjih pa se razlivata tudi omenjeni reki. V soboto bo ob krajevnih plohah in nevihtah še možno naraščanje hudourniških vodotokov. V nedeljo bodo predvidoma še naraščale reke v severovzhodnem delu države in Sava v spodnjem toku, drugod pa bodo reke upadale.

Težave so bile po poročanju POP TV-ja tudi v Slovenj Gradcu, kjer naj bi s ceste zdrsnil avtobus s 15 potniki, nihče od njih naj ne bi bil poškodovan. S ceste je zaradi močnega deževja odneslo tudi gasilsko vozilo s cisterno, še poročajo. S poplavami se borijo tudi v Bukovski vasi v občini Dravograd, poroča N1.

245 dogodkov

Po podatkih, s katerimi trenutno razpolaga Uprava RS za zaščito in reševanje, so bile tudi danes marsikje na terenu interventne službe, skupno so po državi zaznali 245 dogodkov.
Gasilci iz 106 gasilskih enot so znova predvsem odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe objektov ter prečrpavali meteorno vodo iz objektov. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in narasli vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več zemeljskih plazov, poroča center za obveščanje.

Okoli 16.30 se je nevihtna linija
Okoli 16.30 se je nevihtna linija "peljala" proti vzhodu države. Prizor je nad Vinjim Vrhom pri Beli Cerkvi na Dolenjskem. Foto: Neurje.si/Vida Praznik

Ste neurje ali posledice posneli? Vabljeni, da posnetke pošljete na mmc-notranja@rtvslo.si. Hvala!

Večji del države je popoldne zajel močan dež, na območju Iga, Rakitne, Ivančne Gorice, Stične, Škofljice in Komende je padala toča. Gasilci imajo znova veliko dela z odstranjevanjem podrtih dreves, prekrivanjem odkritih strehe in prečrpavanjem meteorne vode iz objektov.

V občini Metlika so iz kampa blizu naselja Želebej gasilci na varno umaknili 23 otrok, v Ankaranu se je zaradi močnega vetra odvezala jadrnica.

Na letališču Portorož so ob 15.30 izmerili najmočnejši sunek vetra s hitrostjo 94 kilometrov na uro, v Kopru v Kapitaniji je veter pihal s hitrostjo 84 kilometrov na uro.

Nevihtna celica je potovala proti vzhodu, kjer je oslabela, a je še vedno močno deževalo, na Dolenjskem in v Posavju je ponekod padala tudi manjša toča.

Na zahodu je rdeče opozorilo veljalo med 13. in 17. uro, v osrednjem delu Slovenije pa med 13. in 18. uro.

Zvečer bodo nevihte postopno povsod ponehale. Delno se bo razjasnilo, do jutra bo po nižinah nastalo nekaj megle, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo spet nastajale krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju do 20, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem do 28 stopinj Celzija.

Toča pri Ivančni Gorici. Foto: Neurje.si/Luka Mlakar
Toča pri Ivančni Gorici. Foto: Neurje.si/Luka Mlakar

Počakajte na varnem mestu

Toča lahko lokalno uniči posevke. Ob hudourniških vodotokih so mogoče silovite poplave. Zelo verjetne so poplave meteorne vode, udari strel lahko zanetijo požare. Veter lahko ruva drevesa in odkriva strehe, opozarjajo na Arsu.

Ob tem ljudem svetujejo, naj se med nevihto ne odpravljajo na pot, če to ni nujno potrebno, temveč naj počakajo na varnem mestu. Na prostem naj poiščejo zavetje v zgradbah ali v vozilu.

"Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren. Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne izpostavljajte se, ko pada toča, zrna vas lahko poškodujejo. Ne parkirajte pod drevesi," še opozarja agencija.

Tudi v soboto se vreme še ne bo popolnoma ustalilo, bo pa manj energije za vremenske procese in nevihte, tako da verjetno tako zelo visoke stopnje opozorila ne bodo potrebne. Vreme se bo nato ustalilo v noči na nedeljo, je še dejal Brane Gregorčič (Arso) za TV Slovenija.

Sorodna novica Četrtkova neurja s točo največ škode povzročila na Celjskem

V Loškem Potoku že zjutraj toča

Zjutraj in dopoldne je Slovenijo že prešlo nekaj močnejših nevihtnih celic.

Nevihte so se zaradi močnejšega zahodnega vetra v višjih plasteh ozračja premikale večinoma od zahoda proti vzhodu, možno pa je bilo tudi lokalno proženje neviht, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Iz občine Loški Potok so tako že okoli 9.00 poročali o dveh neurjih in debeli toči v velikosti oreha.

Arso sprva izdal oranžno opozorilo
Črno na Koroškem zajele hudourniške poplave