Najhuje je v okolici Pertha. Foto: Reuters
Najhuje je v okolici Pertha. Foto: Reuters

Zakaj so požari izbruhnili, še ni jasno. Premier zvezne države Zahodna Avstralija Mark McGowan je dejal, da trenutno divja sedem gozdnih požarov in da jim je uspelo omejiti le največjega. Velika nevarnost je močen veter, ki bi lahko razmere znova poslabšal.

"Ti požari so zelo nepredvidljivi in razmere se lahko hitro spremenijo. Vremenske razmere nam ne gredo na roko, tudi v prihodnjih dneh bo vreme vetrovno," je dejal. Veter piha z močjo 70 kilometrov na uro, temperature pa so se povzpele nad 30 stopinj Celzija. Vsaj nekaj olajšanja naj bi na območju v soboto prinesel dež.

Zaradi premočnega vetra niso mogla vzleteti niti letala za gašenje.

Z največjim požarom, ki ogroža predmestje milijonskega mesta Perth, se bori okoli 300 gasilcev, zgorelo je že več kot 7000 hektarjev ozemlja. V okolici Pertha je gorelo že prejšnji mesec. Severno od tega mesta je zgorelo več tisoč hektarjev divjine.

V Avstraliji upajo, da se jim bo letos uspelo izogniti obsežnim požarom v naravi, kakršnim so bili priča lansko poletje. Od avgusta 2019 do marca 2020 je v šestih od skupno osmih avstralskih zveznih držav zgorelo več kot 12 milijonov hektarjev ozemlja. Več kot 30 ljudi je umrlo, poškodovanih ali poginilo je tudi skoraj tri milijarde živali.