Koale so ena glavnih atrakcij Avstralije. Foto: EPA
Koale so ena glavnih atrakcij Avstralije. Foto: EPA

Znanstveniki se bojijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo koale izumrle.

"Na nekaterih območjih je izumrtje neizogibno," pravi dr. Jon Hanger, veterinarski znanstvenik v živalski kliniki avstralskega živalskega vrta. "Resnično upam, da se pojav ne bo razširil na celo Avstralijo. A če število koal upada in vseh opozorilnih zankov ne vzamemo resno, so koale prav gotovo resno ogrožene."

Največji sovražnik aids
Nedavno poročilo Avstralske fundacije za koale potrjuje te teze. Po njihovih trditvah se je število koal v zadnjih šestih zmanjšalo s 100.000 na manj kot 43.000. Če ne bodo ukrepali, bi lahko bile te edinstvene živali čez 30 let že preteklost. Fundacija za zdaj ne vidi nobenih vladnih ukrepov, s katerimi bi koale zaščitili.

V živalsko kliniko pripeljejo vsako leto najmanj 700 koal. Nekatere zbijejo avtomobili, druge napadejo psi, večina izmed njih pa se bori s klamidijo, koaljim aidsom (t. i. kids), z rakom in drugimi boleznimi. V divjini bi večina teh koal poginila, na kliniki pa dobijo dvomesečno terapijo antibiotikov, nato pa jih izpustijo v njihovo naravno okolje.

Krčenje gozdov ogroža koale
Koalji aids je največji sovražnik ogrožene živali. Zanj ni nobenega cepiva, prenaša pa se s koale na koalo. Strokovnjaki menijo, da večina živali prenaša virus, a le pri nekaterih obstajajo predispozicije, da se ta razvije v poln kids.

Težave povzročajo tudi krčenje gozdov, urbanizacija in sečnja evkaliptusov, s čimer koale izgubljajo svoj dom in so tako bolj izpostavljene bližnjim srečanjem s prometom in psi. Predstavniki Fundacije za koale so zato svojo bitko predstavili v Köbenhavnu, na podnebnem vrhu, kjer skušajo s transparenti opozoriti na eno večjih okolijskih problematik Avstralije.