Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Koze in ovce so skupaj z njihovimi pastirji v naravni park naselili aprila. Cilj pilotne sheme je zmanjšati požarno nevarnost z odstranjevanjem vegetacije na do okolja prijazen način. Mestne oblasti računajo, da bo drobnica učinkovito obračunala z rastlinjem in s tem zmanjšala požarna tveganja.

Ob vzdrževanju okolice naj bi s projektom 1,6 milijona prebivalcev drugega največjega španskega mesta tudi poučili o življenju na podeželju. "Največji izziv je prav ozaveščanje ljudi o podeželskem življenju," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal eden od pastirjev Daniel Sanchez.

36-letnik se je v Barcelono preselil iz 50 kilometrov oddaljenega mesta Sant Llorenc Savall, poroča France24. V času projekta spi kar v posebni lopi v parku. Sanchez je pred desetletjem končal s kariero profesionalnega lučkarja. Nad vrnitvijo v mesto sicer ni navdušen, saj ga motita mestni hrup in svetlobna onesnaženost. "Zdi se mi, da slišim blejanje ovc, a gre za sireno reševalnega vozila. Ali pa skušam poslušati čredo, pa pristane bolniški helikopter," je opisal svoje tegobe.

Požar v naravnem parku leta 2016. Foto: EPA
Požar v naravnem parku leta 2016. Foto: EPA

Ogromni park priljubljen med rekreativnimi športniki

Park Collserola je s kar 8200 hektarji površine 22-krat večji od newyorškega Central Parka. Iz njega je mogoče občudovati Barcelono, številne poti pa privlačijo tekače, kolesarje in druge rekreativce.

Po ocenah biologa in strokovnjaka za drobnico Ferrana Pauneja so se živali "odlično" navadile na novo življenje v urbanem parku. Pilotni projekt se bo končal junija. Če bo ocenjen za uspešnega, bi ga lahko kasneje razširili tudi na druga zelena območja mesta.