V alpskem turističnem središču Villars-sur-Ollon v Švici so na silvestrovo organizirali 33. izvedbo tradicionalne kolesarske dirke. Foto: EPA
V alpskem turističnem središču Villars-sur-Ollon v Švici so na silvestrovo organizirali 33. izvedbo tradicionalne kolesarske dirke. Foto: EPA

Evropa je v novo leto vstopila ob rekordno visokih temperaturah. Poleg Slovenije so januarske temperaturne rekorde podrli tudi na Poljskem, Danskem, Češkem, Nizozemskem, v Litvi, Latviji in Belorusiji, poroča Guardian. V poljskem kraju Korbielow so izmerili 19 stopinj Celzija, kar je za 18 stopinj več od januarskega povprečja.

V Španiji se je vroči trend – lani je povprečna temperatura znašala 15,5 stopinje Celzije, kar je največ od začetka meritev leta 1916 – prenesel tudi v letošnje leto. V Bilbau so 1. januarja izmerili rekordnih 25 stopinj Celzija, zato so številni prvi dan novega leta izkoristili za obisk plaže.

Sorodna novica Tudi severno od Alp v novo leto vstopili z "junijskimi" temperaturami

Pomladno vreme pa prinaša težave v alpskih smučarskih središčih. Tudi na severu Švice so v novo leto vstopili ob približno 20 stopinjah Celzija. Zadnji dve zimi so smučišča obratovala omejeno zaradi covida-19, letos bodo očitno v težavah zaradi pomanjkanja snega.

Kam za zimske počitnice?

Evropski šolarji bodo februarja in marca začeli "zimske počitnice", med katerimi so se številne družine tradicionalno odpravile na smučanje v alpske kraje.

Vendar vremenske napovedi za zdaj kažejo na nadaljevanje toplega in mokrega vremena na območju Alp – od Francije prek Švice vse do Avstrije. V Chamonixu v Franciji prog trenutno sploh ne morejo zasnežiti, saj so zaloge vode tako nizke, da ne bodo niti zagnali snežnih topov.

Kolesarjenje namesto smučanja

V švicarskem resortu Adelboden so nestrpno čakali na odločitev, ali bodo sploh lahko izvedli tekmo svetovnega pokala, saj je bila temperatura tudi nad 2000 metri nad lediščem. Progo Chuenisbärgli jim je nazadnje z izdatno pomočjo snežnih topov in nekoliko nižjotemperaturo v zadnjih dneh vendarle uspelo pripraviti, poroča BBC.

Švicarske turistične organizacije so že pred nekaj leti opozorile, da bo smučanje zaradi segrevanja ozračja pod 1000 metri nadmorske višine sčasoma postalo nemogoče. Vendar je letos "do preklica" svoja vrata zaprlo tudi letovišče Splügen na 1500 metrih, poroča BBC Nekatera središča v Švici so se znašla drugače in se niso niti trudila ponujati zimskih športov, temveč so preprosto odprla svoje poletne kolesarske poti.

Ob vstopu v novo leto temperaturni rekordi po Evropi