Alpe Adria Green je pozvala poslance, naj zberejo podpise za referendum. Foto: MMC RTV SLO
Alpe Adria Green je pozvala poslance, naj zberejo podpise za referendum. Foto: MMC RTV SLO
TEŠ
Alpe Adria Green si prizadeva za omejevanje izpustov, ki naj bi jih proizvedel novi blok šoštanjske termoelektrarne. Foto: MMC RTV SLO
Ali je možen referendum TEŠ 6?

Poslanci Zaresa Tadej Slapnik, Vito Rožej in Franci Kek, poslanca SNS-a Zmago Jelinčič pl. in Bogdan Barovič ter nepovezana poslanca Andrej Magajna in Franc Žnidaršič so tako predsednik državnega zbora že poslali predlog za razpis posvetovalnega referenduma o TEŠ-u.

Predlagajo, da bi državljani 10. aprila letos (skupaj z referendumom o malem delu) odločali o vprašanju: "Ali se strinjate s tem, da se vključi v novi Nacionalni energetski program Republike Slovenije 2010-2030 izgradnja novega več kot 1200 milijonov evrov vrednega 600-megavatnega Bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6 ) na premog, ki bo v času svojega obratovanja do l. 2054 proizvedel 103 milijona ton izpustov ogljikovega dioksida (CO2) in za katerega gradnjo bo jamčila država s poroštvi?"

Poslanci še predlagajo, da o morebitnem razpisu referenduma kolegij predsednika DZ-ja odloča že v sredo in razširi dnevni red izredne seje, ki bo v četrtek. Če predsednik DZ-ja ne bo razširil dnevnega reda izredne seje, bodo začeli zbirati podpise za razpis nove izredne seje.

Radić: Tudi vlada se še ni dokončno odločila
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je o pobudi dejala, da ta ni bila nepričakovana, in spomnila, da so za dokončno odločitev vlade o Tešu 6 ključni rezultati študij. Znano je, da so naročene študije o zalogah premoga, o prenovi četrtega in petega bloka ter izgradnji manjšega šestega bloka, pa tudi revizija obstoječega projekta.

Državni zbor lahko po 26. členu Zakona o referendumu in ljudski iniciativi razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane. Državni zbor sicer ni vezan na izid referenduma.

Alpe Adria Green: Slovenci bi morali sami odločati o okolju
Predsednik nevladne organizacije Alpe Adria Green Vojko Bernard meni, da bi morali Slovenci sami odločati o tem, kakšno okolje želijo. V organizaciji zato zatrjujejo, da je referendum edina možnost, ki jo imajo na voljo, saj naj bi po njihovih besedah vsi predlogi in pobude, ki so jih v zvezi s šestim blokom predlagali ministrici Darji Radić, ostali prezrti.

Alpe Adria Green si prizadeva, da bi predhodni posvetovalni referendum razpisali s pomočjo 30 podpisov poslancev. Za zdaj podpisov še nimajo, pravijo pa, da bo do četrtka jasno, ali podpisi bodo ali pa bodo morali sami zbrati potrebne podpise med ljudmi. Predlagajo, da bi se referendum o gradnji TEŠ-a 6 združil s kakšnim drugim referendumom.

Alternativa TEŠ-u
Bernard kot eno izmed alternativ termoelektrarnam vidi predvsem v plinskih elektrarnah, dokler ne bi bilo pridobivanje elektrike mogoče le iz obnovljivih virov. Kot eno izmed oblik vidi tudi fotovoltaiko, čeprav naj bi bili izpusti pri proizvodnji in razgradnji fotovoltaičnih celic veliko večji kot izpusti termoelektrarn.

Na novinarsko vprašanje, kakšen je njihov dejanski razlog za razpis referenduma, saj naj ne bi predstavili niti ene prave okoljevarstvene alternative, nihče izmed predstavnikov Alpe Adria Greena ni želel odgovoriti. So pa zatrdili, da sta na prvem mestu vedno zdravje ljudi in okolje, v katerem živimo, ter da se bodo vedno zavzemali za ohranitev in zaščito obojega.

SD bo opravil "temeljito razpravo"
Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je o sodelovanju poslancev SD-ja pri razpisu referenduma dejal: "V poslanski skupini SD-ja smo se dogovorili, da o tej pobudi opravimo temeljito razpravo med poslanci in v navzočnosti vseh pristojnih ministrov za projekt. Na podlagi te razprave bomo podali tudi stališče do omenjene pobude."

V LDS-u so pred dilemo
V poslanski skupini LDS pa dokončne odločitve o tem, ali bodo podprli razpis referenduma ali ne, še niso sprejeli. Kot so zapisalo, so "pred dilemo". "Tudi če se ugotovi, da investicija ni upravičena, bi sprememba ali odpoved pogodbe z dobaviteljem opreme terjala visok "davek". Pogodbe so podpisane in projekt je že v realizaciji, naročila že v proizvodnji, za kar je Republika Slovenija že nakazala večmilijonske zneske. V primeru odpovedi pogodb, je k tej vsoti potrebno prišteti še odpovedne pogodbene penale, ki po vsej verjetnosti lahko dosežejo vrtoglave zneske," opozarjajo v sporočilu za javnost.

SLS podpisov za referendum ne bo prispeval
Podpredsednik stranke SLS, Franc Bogovič pa je sporočil, da poslanci njegove stranke ne bodo prispevali svojih podpisov za razpis takšnega referenduma. Za to so se odločili iz dveh razlogov: ker gre v tem trenutku že za hiperinflacijo referendumov, poleg tega pa jih moti tudi to, da je pobudo za referendum o projektu TEŠ 6, "ki sodi v resor, ki ga pravzaprav sama vodi", dala ena od koalicijskih strank, in ker dvomijo, da bo vlada odločitev posvetovalnega referenduma sploh upoštevala, "saj ne upošteva niti odločb Ustavnega sodišča RS, kot je to bilo v primeru ustanavljanja občine Ankaran".

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pa je dejal, da stranka ne bo podprla referendumske pobude, saj projekt podpirajo, vendar pa mora biti ta transparenten.

Ali je možen referendum TEŠ 6?