Tako silovitemu vetru nismo bili priča že nekaj let. Foto: MMC RTV SLO
Tako silovitemu vetru nismo bili priča že nekaj let. Foto: MMC RTV SLO
Zavarovalnica
Prijave škod bodo zavarovalnice prejemale še teden dni. Foto: RTV SLO
Škodo zaradi podrtih drogov in potrganih kablov ocenjujejo na 900.000 do milijon evrov. Foto: EPA
Burja
Vožnja na Primorsko včeraj ni bila najboljša zamisel. Foto: MMC RTV SLO
Burja
Številni avtomobili so bili poškodovani. Foto: MMC RTV SLO
Burja
Drevesom orkanski veter ni prizanašal. Foto: MMC RTV SLO
Škoda zaradi burje

Močna burja, ki se ji je tudi na obali v sredo popoldne pridružilo sneženje, hujših nesreč ni povzročila. V torek in sredo je na širšem primorskem območju ruvala drevesa in lomila veje, odkrivala strešne kritine, s streh odnašala dimnike, strešnike in antene ter prevračala prometne oznake in reklamne panoje. Ogromno škode je burja povzročila predvsem na širšem novogoriškem območju, precej posledic pa je tudi na območju Ajdovščine in Kopra.

Po prvih podatkih Zavarovalnice Triglav, Adriatic Slovenice in Zavarovalnice Maribor je škode za več kot 2,5 milijona evrov. Poudarjajo, da bodo prijave škod sprejemali še cel prihodnji teden, zato se s prijavami ne mudi. "Škode na Primorskem in Goriškem od srede ogleduje in popisuje več kot 40 cenilcev. Končna višina škode še ni znana, do zdaj pa smo prejeli obvestila o približno 3.000 škodnih primerih," pojasnjujejo v Zavarovalnici Triglav.

V Zavarovalnici Adriatic Slovenica pa pravijo, da je burja po prvih podatkih povzročila za približno pol milijona evrov škode. Svojim zavarovancem svetujejo, naj škodo fotografirajo in zaščitijo svoje premoženje, da ne bo dodatnega poškodovanja lastnine. Z Zavarovalnice Maribor pa so sporočili, da je bilo do zdaj prijavljenih okoli 100 škodnih primerov, škoda pa je v tem trenutku ocenjena na nekaj 100.000 evrov.

Zavarovalnica Triglav svojim zavarovancem svetuje elektronsko prijavo škode prek spletne strani zavarovalnice oz. s klicem na telefonski številki 080 555 555 ali 080 2864, ki sta na voljo 24 ur na dan. Zavarovanci lahko za pomoč pri prijavi škode pokličejo tudi svojega zastopnika, ki je sklenil zavarovanje.

Ekipe cenilcev Adriatic Slovenice opravljajo oglede škod na terenu, na najbolj prizadetih območjih pa so podaljšali tudi delovni čas. Poslovna enota Nova Gorica tako prijave škod sprejema na telefonskih številkah 05 330 95 10 ali 05 330 95 01, sprejemala jih bo tudi v soboto. Na poslovni enoti Koper prijave škod sprejemajo po telefonu 05 664 30 78 in 05 664 34 91, v poslovni enoti Postojna pa po telefonu 05 700 30 20 in 05 700 30 10.

Pri Zavarovalnici Maribor pa je škodo mogoče prijaviti na brezplačno številko 080 19 20 ali osebno pri cenilcih.

Prekinjena je bila oskrba z elektriko
Predvsem na območju Nove Gorice so bile tudi težave z oskrbo z električno energijo. Do sredinega večera je sicer električno energijo dobila že večina od 35.000 odjemalcev, kolikor jih je na Goriškem ostalo brez nje, okrog 500 odjemalcev pa jo bo dobilo še danes. Izpad omrežja je bil posledica podrtih stebrov daljnovodov in potrganih kablov. V Elektru Primorska zagotavljajo, da se take izredne razmere ne pojavljajo pogosto.

Do prvih izpadov je prišlo tudi na Vipavskem, ko so brez električne energije ostali prebivalci Vrhpolja pri Vipavi. Čeprav so v Elektru Primorska pričakovali težave in so imeli ekipe delavcev v pripravljenosti, tako obsežnih prekinitev na Goriškem vendarle niso predvidevali, je povedal direktor Elektra Primorska Julijan Fortunat.

Ob 9.43 pa je prišlo do hkratnega izpada prenosnega visokonapetostnega daljnovoda Ajdovščina - Gorica in Doblar - Plave - Gorica. Posledica tega je bila popolna prekinitev dobave električne energije razdelilnim transformatorskim postajam Gorica, Vrtojba in Plave. Brez električne energije je tako ostalo 321 transformatorskih postaj oziroma 18.856 odjemalcev. Pristojni so takoj pristopili k vzpostavljanju otočnega obratovanja iz hidroelektrarne Solkan. S tem so zagotovili potrebno električno energijo bolnišnici ter črpališčem pitne vode na Mrzleku, Prelesju in v Klaričih pri Brestovici. Podobno otočno obratovanje je bilo vzpostavljeno tudi iz hidroelektrarne Plave.

Trenutno brez elektrike še 500 odjemalcev
Danes so že začeli z odpravljanjem posledic. Pri najtežjih poškodbah omrežja želijo zagotoviti vsaj začasno napajanje, trajno pa naj bi posledice močne burje odpravili v nekaj tednih. Trenutno je brez električne energije še okoli 500 odjemalcev na območju med Ajševico in Šempasom, vendar naj bi prav vsi dobili električno energijo do večera.
Čeprav bo zaradi popravil prihajalo do občasnih začasnih prekinitev dobave električne energije, Fortunat zagotavlja, da večjih izpadov v prihajajočih dneh le ni več pričakovati.

Kako ravnati, če ugotovite škodo? Nasveti Zavarovalnice Triglav:

Pazite na najpomembnejše - varnost ljudi. Med ekstremnimi vremenskimi razmerami se zato ne izpostavljajte.
Po ujmi preprečite nadaljnjo škodo.
Če je le mogoče, posnemite nekaj fotografij nastale škode.
Preverite obstoječe zavarovanje in prijavite škodo.
Če so razmere varne, začnite popravilo tako, da se do prihoda zavarovalnega delavca oz. cenilca ohranijo ostanki kot dokazilo o obsegu škode.

Kako je bilo na Obali? Med drugim je burja odkrila del kritine skladišča v Luki Koper, spodnji del konstrukcije plošč na stavbi koprske osnove šole, streho vrtnarije v Svetem Antonu in pločevinasto streho na enem od objektov v obrtni coni na Kozini. V Rižani je odkrilo streho ribiške koče Rižana, kritina pa je poškodovala dve vozili, ki sta bili parkirani v bližini. Podobno se je zgodilo v Izoli, kjer so gasilci kritino še pravočasno odstranili in preprečili škodo na bližnjih vozilih. V Pobegih je izruvano drevo poškodovalo dve vozili, v Sv. Antonu in središču Kopra pa so odtrgani kovinski deli poškodovali še dve vozili. Drevesa pa so se nevarno nagnila nad vozili v Žusterni, Kopru in na Markovcu.

Gasilci in delavci cestnega podjetja so od torka zjutraj na območju treh obalnih občin odstranili blizu 50 podrtih dreves, skupno pa so posredovali v skoraj 80 akcijah. V sredo zvečer so imeli tudi v koprskem zaledju težave z elektriko, najprej je prišlo do okvare daljnovoda med zaselki Dekani in Kubed, nato pa še do okvare daljnovoda med zaselki Popetre in Zabavlje ter Lukini, Sergaši in Rakitovec.

Vremenska ujma ohromila promet
Na regionalni cesti med Izolo in Piranom na klancu na Valeti je sneg povsem ohromil promet, vozila pa so na zasneženi in poledeneli cesti obstala za več ur. Popoldne in ponoči je zaradi sneženja in močnega vetra zastal promet na primorski avtocesti pri Kozini, nato pa še na avtocesti med Sežano in Ljubljano. Po podatkih koprske policijske uprave so zastoje povzročili tovornjaki, ki so se ustavili na Golem vrhu. Vozniki so morali v vozilih čakati tudi več ur, da je Dars očistil avtocesto.

Škoda zaradi burje