Prihaja štiridnevno padavinsko obdobje. Foto: BoBo
Prihaja štiridnevno padavinsko obdobje. Foto: BoBo
Snežni plug
Pluženje se začne, ko je na vozišču od 3 do 5 cm snega. Foto: MMC RTV SLO
Oranžni alarm zaradi napovedanega snega

Na zahodu Gorenjske lahko zapade tudi 50 cm snega, krajevno tudi več.

Izrazito največ padavin bo v zahodni in severozahodni Sloveniji, na severovzhodu pa bolj malo.

V hribovitem svetu severne Primorske in v precejšnem delu Gorenjske bo snežilo kar štiri dni zapored (od četrtka do nedelje).

Pri tem bodo 24-urne količine novozapadlega snega lahko predvsem v četrtek in petek krajevno dosegale višino okoli 40 ali celo 50 cm, skupaj pa bo ponekod v štirih dneh lahko zapadlo tudi več kot meter snega. Zelo se bo povečala nevarnost spontanega proženja snežnih plazov, opozarjajo na Arsu.

"Tudi na območju gornjesavske doline, kjer bo ob koncu tedna potekala velika smučarska prireditev, bo količina novozapadlega snega zelo velika – predvidoma nad pol metra," so zapisali. Če snega vendarle ne bo preveč, je to spodbudna vest za Zlato lisico v Kranjski Gori.

V osrednji Sloveniji do 30 cm snega
Snežilo bo predvsem v četrtek in nato spet v soboto in nedeljo tudi v osrednji Sloveniji (v petek kaže prehodno bolj na dež). Tu bo količina novozapadlega snega predvidoma v glavnem med 15 in 30 cm. Na vzhodu bo količina padavin majhna, lahko se bosta menjala rahel sneg in rahel dež, ni pa izključen pojav poledice.

V južnem delu Primorske pa pričakujejo deževje, ki se bo – tudi zaradi taljenja snega – najbolj zaostrilo v petek čez dan, ko bodo nekateri vodotoki na tem območju lahko prestopili svoje bregove.

Rebalans proračuna posegel v pluženje cest
Zimske službe pa imajo to zimo na voljo 15 milijonov evrov, saj je država z rebalansom posegla v že podpisane pogodbe med direkcijo za ceste in izvajalci zimske službe, je za Radio Slovenija poročal Milan Trobič.

Po rebalansu letošnjega proračuna je država posegla v že podpisane pogodbe, vredne 20,4 milijona evrov, med Direkcijo RS za ceste (DC) in izvajalci zimske službe, tako da ima DC za izvajanje nalog zimske službe v letošnji zimski sezoni na voljo 15 milijonov evrov za stroške del te službe in za posipne materiale.

Zmanjšanje sredstev pomeni, da jih bo dovolj le, če bo zima mila. Po napovedih sodeč, pa lahko pričakujemo še kar nekaj snežnih padavin, še posebno v četrtek in vse do konca tega tedna.

Če se bodo zimske razmere z obilnejšimi padavinami nadaljevale še mesec ali dva, potem po besedah vodje sektorja za vzdrževanje in varstvo cest na Direkciji RS za ceste, Ljilijane Herga, denarja za zimsko službo ne bo dovolj in ga bodo zagotovili iz drugih proračunskih virov.

Država po zakonu mora poskrbeti za izvajanje zimske službe, ki se začne s preventivnim posipanjem cest, ob tem pa sproti spremljajo vremenske napovedi in gibanje temperatur.

Pluženje od 3 do 5 cm snega
"Samo pluženje se začne, ko je na vozišču od tri do pet centimetrov snega. Organizacija zimske službe je takšna, da ima vsak koncesionar določene plužne poti. Ko se začne pluženje, na koncu plužne poti ne sme biti več kot 10-15 cm snega, odvisno od kategorije ceste," je povedala Ljilijana Herga.

Sicer pa direkcija za ceste skrbi za 6.000 kilometrov cest, ki spadajo v 2. razred - tu so glavne mestne in pomembnejše regionalne ceste, ki morajo biti prevozne med 5. uro zjutraj in 22. uro zvečer.

"Ob sneženju so med 22. in 5. uro mogoči dveurni zastoji, da bi se ceste primerno očistile. Potem je še tretji razred, druge regionalne ceste, pomembnejše lokalne ceste, zbirne, mestne in krajevne ceste, ki pa morajo biti prevozne med 5. in 20. uro. Pri sneženju pa so prav tako mogoči dveurni zastoji med 20. in 5. uro," je še povedala Herga. Potem sledijo še ceste 4., 5. in 6. razreda, predvsem te pa so v zimskem času zaprte.

Oranžni alarm zaradi napovedanega snega