Cene hrane so močno narasle, zato se ponekod ljudje dobesedno bojujejo zanjo. Foto: EPA
Cene hrane so močno narasle, zato se ponekod ljudje dobesedno bojujejo zanjo. Foto: EPA
Razdeljevanje pomoči
Tajska je poslala vojake, ki so v Jangonu pomagali razdeljevati pomoč. Foto: EPA
Hunta v Mjanmaru dela preglavice

"Podatki, ki jih prejemamo iz delte reke Iravadi, kažejo, da bi lahko bilo žrtev več kot 100.000," je dejala odpravnica poslov na ameriškem veleposlaništvu v Mjanmaru Shari Villarosa. Združeni narodi in Rdeči križ že razdeljujejo prepotrebno pomoč. Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je pozvala mjanmarsko vladajočo hunto, naj humanitarnim delavcem dovoli vstop v državo. "To ni politična zadeva."

Milijon ljudi potrebuje pomoč
Prve pošiljke vode, oblek, ponjav in mrež proti komarjem so vzeli iz zalog pomoči, ki so že bile v tej revni državi. Tuje agencije si prizadevajo, da bi premagale prometne ovire in najnujnejše stvari čim prej dostavile na območje, na katerem je umrlo kar 22.980 ljudi, po do zdaj znanih podatkih pa naj bi pogrešali 42.119 ljudi. Po podatkih RIcharda Herseyja, vodje službe ZN-a, naj bi streho nad glavo in nujno pomoč potrebovalo milijon ljudi.

Nevarnost nalezljivih bolezni


Unicefovih 130 delavcev razdeljuje predvsem zdravila in pošiljke, v katerih so pribori za kuhanje in najnujnejšo higieno, ter pločevinke. Pomanjkanje čiste vode in slabe higienske razmere pomenijo veliko tveganje za izbruh driske, še posebej za otroke. Poplave in postana voda so pravi raj za komarje, s tem pa se povečujejo možnosti za malarijo in mrzlico."Čas je bistvenega pomena, predvsem za najbolj ranljive, to so otroci," je dejala predstavnica Unicefa Ann Veneman.

Pozivi vojaški hunti
Tudi predsedniki jugovzhodnih azijskih držav, združeni v Aseanu, so obljubili, da bodo poslali pomoč, ameriški predsednik George Bush pa je vladajočo vojaško hunto v državi pozval, naj dostavljanja pomoči ne zadržuje. "Dovolite, da vam ZDA pomagajo," je bil jasen. Pomoč je obljubilo veliko držav, tudi članice Evropske unije. Združeni narodi so za pomoč že namenili 10 milijonov dolarjev.

Večina območij v Mjanmaru je brez elektrike ter komunikacijskih in prometnih povezav, ceste v delti reke Iravadi pa so povsem poplavljene. Svetovni program za hrano (WFP) je v Jangonu že v torek prebivalcem razdeljeval riž.

Katastrofa brez primere
Ciklon Nargis je v Mjanmaru povzročil najhujšo naravno nesrečo v zgodovini.

A. P.

Hunta v Mjanmaru dela preglavice