Črno odlagališče blata našli tudi v občini Podčetrtek

Občina Podčetrtek je o črnem odlagališču, na katerem so našli okoli 40 kubičnih metrov komunalnega blata, takoj obvestila inšpekcijo in policijo. Na kraj dogodka je odšla tudi dežurna mobilna enota ekološkega laboratorija. "Blato je bilo po posredovanju občanke najdeno na obrobju občine, skoraj pri občini Rogaška Slatina," je za Televizijo Slovenija povedal župan občine Podčetrtek Peter Misja.

Dodal je, da doslej niso ugotovili, kdo je blato odložil, vse aktivnosti pa bodo nadaljevali v ponedeljek. "Poudarjam pa, da tukaj ni neko varstveno območje, tako da lahko rečem, da nekih posebnih problemov ne pričakujemo," je dejal župan.

Eno od dveh odlagališč v Šentjurju že sanirali

Šentjursko nevarno blato že odpeljali. Četverica vpletenih v odlaganje v Hočah v sodnem pridržanju.

Letos je bilo sicer odkritih že več črnih odlagališč komunalnega blata, vendar policisti povezave med njimi za zdaj še niso potrdili. Preiskava naj bi se sicer nadaljevala tudi v tej smeri. O enem od takšnih nezakonitih odlagališč v Šentjurju so bili policisti obveščeni v četrtek. Šlo je za okoli 20 kubičnih metrov blata, kar je približno velikost večjega tovornjaka, ki so ga že odstranili. Po ugotovitvah policije je neznanec na občinskem travniku nasproti industrijske cone Bohor blato odložil med 10. in 21. majem. Župan Marko Diaci je povedal, da so dokumentacijo o odvozu shranili, zato lahko povzročitelj onesnaženja, ko ga bo policija odkrila, od občine pričakuje račun.

S podobnim primerom so se v občini Šentjur srečali že v začetku maja. Neznani voznik je takrat večjo količino odpadnega blata, in sicer med 400 do 500 kubičnih metrov, odložil tudi na območju Dramelj. Tudi preiskava tega primera preiskava intenzivno poteka, sanacija pa se še ni začela. Občina čaka na odločbo inšpektorata, saj je bilo blato odloženo na zasebnem zemljišču.

Četverica vpletenih v odlaganje v Hočah v sodnem pridržanju

Zaradi suma vpletenosti v nezakonito odlaganje blata v občini Hoče-Slivnica pa je bilo v četrtek opravljenih 18 hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter vozil, pridržanih je bilo šest ljudi. Štirje osumljeni prihajajo z območja Ljubljane, po eden pa iz Celja in Maribora. Dvema so pridržanje že odpravili, za štiri pa je sodišče odredilo pripor, čaka jih zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom, je povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič.

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da so osumljenci 3. junija od najemnika prevzeli devet tovorov komunalnega odpadnega blata v skupni teži 197 ton, ki so jih z dvema tovornjakoma prepeljali na lokacijo v občini Hoče in jih odložili v naravi. "Ugotovljeno je bilo, da je pri tem sodeloval tudi 36-letnik z območja Maribora, ki je pokazal lokacijo, kje naj se to blato odloži, in za to prejel tudi plačilo," je pojasnil vodja mariborskih kriminalistov. Ob tem je bilo ugotovljeno tudi, da so posamezni osumljenci, ki se ukvarjajo s prevzemom, prevozom in obdelavo raznovrstnih odpadkov, v preteklosti že bili obravnavani zaradi kršitev predpisov s tega področja.