Nezakonito odloženo komunalno blato na travniku sredi Šentjurja. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Nezakonito odloženo komunalno blato na travniku sredi Šentjurja. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Zaradi suma vpletenosti v nezakonito odlaganje blata v občini Hoče-Slivnica je bilo v četrtek opravljenih 18 hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter vozil, pridržanih je bilo šest ljudi. Štirje osumljeni prihajajo z območja Ljubljane, po eden pa iz Celja in Maribora. Dvema so pridržanje že odpravili, za štiri pa je sodišče odredilo pripor, čaka jih zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom, je povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič. Postopek pa vodijo tudi proti dvema podjetjema. "Kazenska ovadba je torej podana za šest fizičnih oseb in dve pravni osebi, ki so utemeljeno osumljene, da so v sostorilstvu izvršile kaznivo dejanje kvalificirane oblike obremenjevanje in uničevanje okolja po 332. členu kazenskega zakonika," je v izjavi za medije pojasnil Meglič.

Sorodna novica Zaradi nezakonitega odlaganja blata 18 hišnih preiskav, šest pridržanih

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da so osumljenci 3. junija od najemnika prevzeli devet tovorov komunalnega odpadnega blata v skupni teži 197 ton, ki so jih z dvema tovornjakoma prepeljali na lokacijo v občini Hoče in jih odložili v naravi. "Ugotovljeno je bilo, da je pri tem sodeloval tudi 36-letnik z območja Maribora, ki je pokazal lokacijo, kje naj se to blato odloži, in za to prejel tudi plačilo," je pojasnil vodja mariborskih kriminalistov. Ob tem je bilo ugotovljeno tudi, da so posamezni osumljenci, ki se ukvarjajo z prevzemom, prevozom in obdelavo raznovrstnih odpadkov, v preteklosti že bili obravnavani zaradi kršitev predpisov s tega področja.

Ovadbe zaradi blata v Pivoli

Šentjurska občina takoj začela sanacijo in jo tudi končala

Letos je bilo odkritih že več črnih odlagališč komunalnega blata, vendar policisti povezave med njimi za zdaj še niso potrdili. Preiskava naj bi se sicer nadaljevala tudi v tej smeri. O enem od takšnih nezakonitih odlagališč v Šentjurju so bili policisti obveščeni v četrtek. Gre za okoli 20 kubičnih metrov blata, kar je približno velikost večjega tovornjaka, je za TV Slovenija poročala Barbara Štor. Najverjetneje gre za blato, ki izvira iz čistilne naprave, vzorce je včeraj vzel predstavnik nacionalnega laboratorija. Po ugotovitvah policije je neznanec na travniku nasproti industrijske cone Bohor blato odložil med 10. in 21. majem.

Sorodna novica Črno odlagališče komunalnega blata odkrili tudi sredi Šentjurja

Do četrtkovega večera je šentjurska občina poskrbela za odvoz. Župan Marko Diaci je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da so dokumentacijo o odvozu shranili, zato lahko povzročitelj onesnaženja, ko ga bo policija odkrila, od občine pričakuje račun.

"Šlo je za manjšo količino, približno en tovornjak materiala," je odločitev o tem, da bodo za odvoz blata takoj poskrbeli sami, pojasnil župan. Tako inšpekcijski postopki kot iskanje storilca lahko trajajo zelo dolgo, je spomnil, za občino pa je odvoz že zgodaj popoldne uredilo Javno komunalno podjetje Šentjur.

"Zadevo smo odpeljali pod strokovnim nadzorom," je poudaril Diaci. Dokumentacija je urejena, ko bo policija odkrila storilca, pa lahko zato ta tudi pričakuje račun, ki mu ga bo poslala občina.

Diaci se sicer boji, da je podobnega materiala v naravi odloženega še veliko. "Če to pride v zajetje pitne vode, lahko imamo vsi prebivalci in prebivalke velike težave, da ne govorim o škodi, ki nastaja ekosistemu. To ni šala," je opozoril in vse občane pozval, da so na morebitna tovrstna odlagališča pozorni in jih prijavijo policiji in inšpektoratu za okolje.

Komunalno blato: štirje pridržani

V Sloveniji sicer v skladu z zakonodajo v primeru, da povzročitelj onesnaževanja ni znan, breme sanacije pade na lastnika zemljišča. Tudi zato ti podobnih odkritij pogosto ne prijavljajo. Tokrat se je blato znašlo na občinskem zemljišču, zato je občina takoj poskrbela tudi za odvoz, je pojasnil Diaci. Sicer pa je spomnil, da najti lastnika zemljišča večinoma ni težava, medtem ko povzročitelji večkrat ostanejo neodkriti.

Da je neznani voznik na travnati površini Ceste Leona Dobrotinška, nasproti industrijske cone Bohor v Šentjurju, nezakonito odložil okoli 20 kubičnih metrov odpadnega blata, ki verjetno izvira iz čistilnih naprav, so bili šentjurski policisti obveščeni v četrtek. Po do zdaj zbranih podatkih ga je pripeljal med 10. in 21. majem letos.

Morebitne očividce oz. vse, ki kar koli vedo o obeh zadevah, prosijo, da jim podatke sporočijo na telefonsko številko Policijske postaje Šentjur, na interventno številko 113 oz. na anonimno številko policije 080 1200.

Komunala Šentjur: To ni naše blato

"To ni naše blato. Mi imamo po sistemu javnega naročila izbranega poslovnega partnerja, ki je zelo strokoven in resen," pa je zatrdil Matjaž Žmahar, direktor javnega komunalnega podjetja Šentjur. Glede poteka sanacije je pojasnil, da bodo vrhnji sloj blata odpeljali na sežig v Avstrijo, spodnjega pa na deponijo v Puconce. "Gre za to, da bo to blato imelo tudi primesi zemlje in ga kot takega ne sprejmejo na sežig," je za Radio Slovenija pojasnil Žmahar. Za oceno stroškov sanacije je po navedbah pristojnih za zdaj še prezgodaj. Medtem na policiji informacije o dogodku še zbirajo, na pomoč pa pri tem pozivajo tudi morebitne očividce. Storilca bodo sicer ovadili za kaznivo dejanje obremenjevanje in uničevanje okolja.

Odlagališče v Šentjurju že sanirali