Tudi na Japonskem je v teh dneh lopata zelo priročna. Foto: Reuters
Tudi na Japonskem je v teh dneh lopata zelo priročna. Foto: Reuters

Mraz je bil usoden tudi za okoli 70.000 glav živine, je sporočilo afganistansko ministrstvo za upravljanje kriz. Kot so še dejali, je letos najhujša zima v zadnjem desetletju.

Afganistan se že sicer spopada s hudo humanitarno krizo, potem ko je več tujih humanitarnih organizacij v preteklih tednih prenehalo dejavnosti v državi. Razlog za prekinitev dejavnosti je prepoved dela za ženske za nevladne organizacije, ki so jo talibanske oblasti uvedle decembra. V pogovoru za BBC je minister Mula Mohamad Abas Ahund dejal, da so številni predeli Afganistana popolnoma odrezani zaradi debele snežne odeje. Na pomoč so poslali vojaške helikopterje, a zaradi slabega vremena ti v številnih goratih predelih ne morejo pristati. "Večina ljudi, ki so umrli, so pastirji in ljudje, ki živijo v ruralnih predelih, ki sploh nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe." Ob tem je zavrnil vse pomisleke glede dejstva, da je ženskam prepovedano delati. "Moški že sodelujejo z nami pri reševanju in ni nobene potrebe po tem, da bi delale tudi ženske."

Sorodna novica V Severni Koreji rdeči alarm zaradi izjemnega mraza

V 24 urah zapadlo 93 cm snega

O velikih težavah zaradi snega in močnega vetra poročajo danes iz Japonske. V mestu Maniva je v 24 urah zapadlo kar 93 centimetrov snega. V snežnem metežu je umrla ena oseba, smrti še dveh oseb preiskujejo. Odpovedanih je bilo na stotine poletov, samo družbi ANA in Japan Airlines sta odpovedali 450 poletov. Velike težave so tudi v cestnem in železniškem prometu. Na dveh železniških postajah v Kjotu je obtičalo okoli 3000 ljudi, potem ko so promet v torek tam prekinili, številni pa so obtičali na najmanj 15 vlakih, ki so se zaustavili med postajami. Ustavili so tudi hitre vlake na severovzhodu države.

Slabo vreme se bo na Japonskem nadaljevalo tudi v četrtek, kažejo napovedi. Foto: Reuters
Slabo vreme se bo na Japonskem nadaljevalo tudi v četrtek, kažejo napovedi. Foto: Reuters

Japonska meteorološka agencija je sporočila, da bi lahko imeli nekateri deli države najnižje temperature v zadnjih 10 letih.

O odpovedanih poletih, vsaj 500, poročajo tudi iz Južne Koreje. V Seulu so namerili -16 stopinj Celzija, na meji s Severno Korejo pa -25 stopinj Celzija.

Slabo vreme bi lahko bilo tudi vzrok za potop tovorne ladje med Južno Korejo in Japonsko, ki je plula pod hongkonško zastavo, je danes sporočil tiskovni predstavnik južnokorejske obalne straže. Dva mornarja sta umrla, več jih pogrešajo, 14 so jih rešili.

V kraju Mohe v severni kitajski provinci Hejlongdžjang so namerili kar -53 stopinj Celzija, v torek so oblasti izdale modro opozorilo, kar je sicer najnižje na lestvici štirih stopenj opozoril.