Prvega risa so v okviru omenjenega projekta na Gorenjsko preselili že marca, in sicer na Pokljuko. Do konca leta naj bi se na območje Gorenjske in severne Primorske naselilo pet risov.

Kot so zapisali na spletni strani projekta, je prevoz samca in samice iz Romunije opravila izkušena ekipa za prevoz živali iz ljubljanskega živalskega vrta in Zavoda za gozdove Slovenije. Risa sta potovanje (zadnji del so ga, sodeč po fotografijah, opravili kar z vozom, ki ga je vlekel konj) dobro prestala in sta nameščena v prilagoditveni obori, iz katere bosta izpuščena v naravo. V času prilagajanja na novo okolje bodo za risa skrbeli bohinjski lovci iz lovske družine Nomenj - Gorjuše.

Slovenski lovci so v preteklem tednu tudi izbrali ime za risjega samca. Glasovali so o imenih Boris I., Maršal, Noris, Roman in Zois, ki so jih predlagali lokalni lovci iz lovskih družin Nomenj - Gorjuše, Bohinjska Bistrica in Stara Fužina. Oddanih je bilo več kot 500 glasov, na koncu pa so izbrali ime Zois po slovenskem razsvetljencu, gospodarstveniku in naravoslovcu Žigi Zoisu.

Kot opozarjajo, je v času, ko sta risa v prilagoditveni obori, pomembno, da se ne vznemirjata, saj sta to divji živali, ki sta zelo plašni. Lokacija obore zato ni javno znana, ljudi pa prosijo, naj se obori ne približujejo. Njeno okolico nadzirajo tudi s kamerami in s pomočjo lokalnih lovcev ter inšpektorjev.

S preselitvijo Zoisa in Aide je romunska ekipa ACDB uspešno končala že tretjo sezono odlovov. Skupaj je doslej omenjena ekipa v okviru projekta Life Lynx ulovila osem risov, ki bodo pomagali rešiti dinarsko-jugovzhodno alpsko populacijo risa pred izumrtjem.

Kot so poudarili partnerji v projektu, je letošnje leto izjemno glede ulova risov za preselitev. Slovaški in romunski partnerji so zabojne pasti aktivirali januarja in do konca marca ujeli šest risov. V Romuniji so ujeli eno samico in dva samca, na Slovaškem pa dve samici in enega samca, ki ga bodo preselili na Hrvaško.

Prvega risa, ki so ga konec januarja ujeli v Romuniji, so preselili v prilagoditveno oboro na Pokljuki marca, učenci Skupnosti šol biosfernega območja Julijske Alpe pa so ga poimenovali Tris kot triglavski ris. Tam naj bi počakal na dve risinji, ki so ju marca ujeli na Slovaškem, nato pa bodo skupaj izpuščeni v naravo.

Na Gorenjskem vse od začetka 20. stoletja risov ni. S projektom Life Lynx pa želijo na območju stičišča Dinaridov in jugozahodnih Alp ustvarili t. i. povezovalno populacijo. Namen projekta je namreč izboljšati povezanost risov s povečanjem naravnega pretoka genov in izboljšati možnosti za povezavo s sosednjimi populacijami risov v Alpah, pojasnjujejo pri projektu.