Na ogroženem območju se bodo izvajali posebni ukrepi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Na ogroženem območju se bodo izvajali posebni ukrepi. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Državno središče za nadzor bolezni je že določilo okuženo in ogroženo območje in tam se bodo izvajali posebni ukrepi.

Po domnevah se je okužba domače perutnine na kmetijskem gospodarstvu na Zgornji Ložnici zgodila zaradi stika z divjimi pticami. Breda Hrovatin z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je dejala, da je to "prvi primer v Sloveniji, tega še nismo imeli. Do zdaj smo imeli že nekaj izkušenj z divjimi pticami, zdaj pa prvi primer pri domači perutnini."

V torek so okužbo potrdili še pri poginulem labodu s Pragerskega, kjer se je ptičja gripa pojavila že leta 2017. Državno središče za nadzor bolezni je določilo okuženo in ogroženo območje, tam se bodo izvajali posebni ukrepi.

Breda Hrovatin je pojasnila, da gre pri tem za omejitve v prometu in druge stvari. Predvidevajo pa tudi ukrep zapore vse perutnine za vso Slovenijo.

Perutnino je treba gojiti v zaprtih prostorih

Miran Ačko, direktor Veterinarske bolnice Slovenska Bistrica, je svetoval: "Domačo perjad je treba gojiti v zaprtih prostorih oziroma v prostorih, ki so vsaj ograjeni in nadkriti. Vsekakor je treba preprečiti vsak stik domače perjadi s prostoživečo perjadjo in tudi z izločki prostoživeče perjadi."

Pristojni lastnikom perutnine svetujejo upoštevanje osnovnih higienskih ukrepov. Kakršne koli spremembe pri zdravju živali morajo nemudoma sporočiti najbližjemu veterinarju.
"Če pa se nam razširi na druga gospodarstva, pa lahko res govorimo o veliki gospodarski škodi na področju perutninarstva," je dodala Breda Hrovatin.

Če poginulo žival opazimo v naravi, se je ne dotikamo, najdbo pa čim prej prijavimo na številko 112.

Drugi primer ptičje gripe v Sloveniji