Imetniki perutnine morajo biti pozorni na pojav kliničnih znakov bolezni pri perutnini ter dosledno izvajati preventivne in biovarnostne ukrepe. Foto: BoBo
Imetniki perutnine morajo biti pozorni na pojav kliničnih znakov bolezni pri perutnini ter dosledno izvajati preventivne in biovarnostne ukrepe. Foto: BoBo

"Sum je v nedeljo postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine. V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni. Ukrepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo," so sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Ob tem rejce na upravi ponovno opozarjajo na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni. Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se namreč lahko omeji širjenje bolezni in posledično zmanjšajo škode, ki jih pojav bolezni povzroči, so poudarili.

Ministrstvo za kmetijstvo ter uprava sta rejce perutnine k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s ptičjo gripo pozvala v začetku decembra. Takrat se je namreč ta začela širiti po Evropi. Za zdaj ugotovljeni podtipi ne predstavljajo večjega tveganja za okužbo ljudi, so takrat navedli.

Prijava obvezna že ob sumu o pojavu okužb

Aviarna influenca, znana tudi kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vso perutnino. Bolezen se prenaša kapljično z medsebojnimi stiki med živalmi prek njihovih izločkov, okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso), s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Prenos je mogoč tudi z okuženo obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi, pojasnjuje ministrstvo.

Ptičja gripa spada med posebno nevarne bolezni živali, katere sum ali pojav bolezni je obvezno treba prijaviti najbližji veterinarski organizaciji ali območnemu uradu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Imetniki perutnine morajo biti pozorni na pojav kliničnih znakov bolezni pri perutnini ter dosledno izvajati preventivne in biovarnostne ukrepe.