Tudi Kitajska se, podobno kot mnogo evropskih držav, to poletje bori s hudo sušo. Foto: Reuters
Tudi Kitajska se, podobno kot mnogo evropskih držav, to poletje bori s hudo sušo. Foto: Reuters

Drugo največje gospodarstvo na svetu so letošnje poletje prizadele rekordne temperature, suša in poplave. Posebej slabo jo je odnesel jug države, kjer so visoke temperature trajale najdlje, odkar so pred 60 leti začeli izvajati meritve, in kjer je bilo dežja bore malo, je objavilo kitajsko kmetijsko ministrstvo.

V Pekingu so zato v torek pozvali k varčevanju "z vsako enoto vode", da se zaščiti pridelek. "Hiter razvoj suše, povezane z visokimi temperaturami in toplotno škodo, je resno ogrozil pridelavo jesenskih pridelkov," so zapisali v izjavi.

Kitajska proizvede več kot 95 odstotkov riža, pšenice in koruze, ki jih porabi, zmanjšan pridelek pa bi za najbolj poseljeno državo pomenil povečane potrebe po uvozu živil. To bi vneslo dodaten pritisk na svetovno dobavno prehransko verigo, ki je v težavah že zaradi vojne v Ukrajini.

Mnogo rastlin se je posušilo. Foto: Reuters
Mnogo rastlin se je posušilo. Foto: Reuters

Premalo vode za hidroelektrarne

Temperature nad 45 stopinjami Celzija so mnogo kitajskih provinc prisilile k omejevanju porabe električne energije. Poraba je namreč v mestih velika, posebej zaradi klimatskih naprav. Velemesta, kot sta Šanghaj in Čongčing, so ugasnila zunanjo dekorativno osvetljavo. V provinci Sečuan medtem zaradi znižanja ravni vode v ključnih hidroelektrarnah, kar je prepolovilo proizvodnjo elektrike, posledice poleg 81 milijonov prebivalcev trpi tudi industrija. Veljajo namreč omejitve porabe energije. V Sečuanu električna energija, proizvedena v hidroelektrarnah, običajno zaleže za 82 odstotkov vse potrebne energije.

V centralni provinci Hubej je raven izjemno pomembne kitajske reke Jangce, tretje največje na svetu, upadla na najnižjo raven po letu 1865, odkar izvajajo meritve. Pretok vode v glavnem delu reke je približno 50 odstotkov manjši od povprečja v zadnjih petih letih, je že prejšnji teden poročal državni medij China News Service.

Zelo nizko raven vode ima tudi reka Jangce. Foto: Reuters
Zelo nizko raven vode ima tudi reka Jangce. Foto: Reuters

Kitajska se je zaradi nastalih razmer znova bolj naslonila na premog, 67 termoelektrarn v Sečuanu deluje s 150-odstotno zmogljivostjo.

Ker je ta država največji proizvajalec ogljikovega dioksida na svetu, so njeni koraki za zmanjšanje porabe fosilnih goriv ključnega pomena za spopad s svetovnim segrevanjem. Država dve tretjini energije še vedno proizvede v termoelektrarnah, delež hidroelektrarn je 15,7-odstoten.

Časovni razmik med vročinski valovi vse krajši

Vremenska napoved medtem kaže na vztrajanje visokih temperatur, zato ponekod divjajo tudi požari. V ponedeljek je bilo z območja Čongčinga, kjer je zagorelo na več koncih, evakuiranih 1500 ljudi.

Kitajska je v tem stoletju imela še tri primere ekstremne vročine, in sicer v letih 2003, 2013 in 2017. Časovni razmik med njimi je vse krajši, opozarja stroka.

Sušno podobo Kitajske v različnih delih države si oglejte v galeriji. Foto: Reuters