Presušeno rečno dno pri velemestu Čongčing. Foto: Reuters
Presušeno rečno dno pri velemestu Čongčing. Foto: Reuters

Pokrajine vzdolž reke v osrednjem delu Kitajske pesti huda vročina, temperature se pogosto povzpnejo nad 40 stopinj Celzija. Vročinski val traja že dva meseca, s čimer je po podatkih nacionalnega podnebnega centra najdaljši od začetka meritev leta 1961.

Vodostaj mogočne reke Jangce, s 6300 kilometri najdaljše v Aziji, je ob tem na rekordno nizkih ravneh, poroča BBC. Na nekaterih delih porečja so zaznali za polovico manj padavin kot običajno. Kitajsko ministrstvo za vodne vire je opozorilo, da je suša "škodljivo vplivala" na zalogo pitne vode za ruralno prebivalstvo, živino in poljedelstvo.

Pomanjkanje elektrike

Številne province ob reki so energetsko odvisne od hidroelektrarn, vendar je zaradi nizkega vodostaja in izsušenih akumulacijskih jezer kapaciteta elektrarn zmanjšana. Hkrati so potrebe po elektriki za hlajenje ob visoki vročini še večje.

V provinci Čongjing je več podjetij zaradi pomanjkanja elektrike zaustavilo proizvodnjo. V provinci Sičuan so omejili dobavo elektrike za gospodinjstva, v javnih prostorih pa so hlajenje s klimatskimi napravami omejili na največ 26 stopinj Celzija. Ugasnili so tudi vodomete in posebne svetlobne učinke na zgradbah.

Kitajska vojska
Kitajska vojska "seje oblake" v provinci Hunan. Foto: Reuters

Streljanje v oblake, ki jih je premalo

Zaradi pomanjkanja vode se je več kitajskih provinc zateklo k metodi "sejanja oblakov", s katero skušajo spodbuditi padavine. Sejanje oblakov je tehnika spreminjanja vremena, ki izboljša zmožnosti oblaka, da proizvede dež ali sneg, tako da v določene vrste oblakov vnesejo drobna ledena jedra.

V sredo je ukrep oznanila tudi osrednja provinca Hubej, ki je na teren poslala letala, s katerimi v oblake izstreljujejo kristale srebrovega jodida. Vendar ukrep vsaj za zdaj ni prinesel želenega učinka, tudi zato, ker na nebu nad provinco preprosto ni dovolj oblakov, poroča BBC.

Vlada obljubila pomoč in pozvala k reformam

Kitajsko finančno ministrstvo je kmetovalcem obljubilo pomoč v višini 300 milijonov juanov (43,40 milijona evrov). Nekaj živine na najbolj vročih območjih pa so kmetom pomagali začasno preseliti drugam.

Nizek vodostaj reke Jangce pri Vuhanu. Foto: Reuters
Nizek vodostaj reke Jangce pri Vuhanu. Foto: Reuters

Kitajski podpredsednik vlade Han Dženg je v luči energetske krize obiskal državno omrežno korporacijo dejal, da so potrebna nadaljnja prizadevanja za zagotovitev oskrbe z električno energijo.

Kitajska bi morala pospešiti gradnjo ključnih infrastrukturnih projektov, izboljšati obvladovanje električne obremenitve in spodbujati skupno delovanje energije iz premoga in obnovljivih virov energije, je poudaril.

Iskanje novih vodnih virov

Pokrajine, ki jih je prizadela suša, je pozval, naj pripravijo načrte za vzdrževanje oskrbe z vodo, pri čemer naj se poslužijo ukrepov, kot so začasni transport vode, razvoj novih vodnih virov in razširitev cevovodnega omrežja.

Kitajske oblasti so v preteklosti že večkrat opozorile, da se bo država v prihodnjih letih spopadla z večjim številom ekstremnih vremenskih pojavov zaradi podnebnih sprememb in dviga temperature, ki bo predvidoma hujši kot drugje po svetu.