Danes in v prihodnjih dneh se bodo gladine ojezerjenih površin na Cerkniškem jezeru, Planinskem polju in v Loški dolini še dodatno povišale, čeprav so že zdaj prestopile bregove. Foto: Miha Gornik
Danes in v prihodnjih dneh se bodo gladine ojezerjenih površin na Cerkniškem jezeru, Planinskem polju in v Loški dolini še dodatno povišale, čeprav so že zdaj prestopile bregove. Foto: Miha Gornik
Poplave na Cerkniškem
Na Cerkniškem jezeru, kjer je voda že zalila parkirišče pred gostiščem Jezerski hram, pa gladina še vedno narašča. Foto: Miha Gornik
Poplave na Cerkniškem
Zaradi poplavljenega vozišča so zaprte tudi nekatere ceste. Foto: Miha Gornik
Poplave na Cerkniškem
Še vedno se čutijo tudi posledice ledene ujme - nekateri domovi so še vedno brez pitne vode in elektrike, razdejanje pa ostaja tudi v gozdovih. Foto: Miha Gornik
Planina: Ne le poplave, na delu še tatovi
V osrednji Sloveniji naraščajo vodotoki

Gladina vode se je v noči na ponedeljek dvignila za 10 centimetrov, je povedal Damjan Barut, svetovalec Civilne zaščite občine Logatec. Voda je začela neposredno ogrožati okoli deset objektov, zato so napolnili še 5.000 dodatnih protipoplavnih vreč, tako da jih imajo samo v kraju Laze že 10.000.

Dežurne ekipe pa - tako kot tudi druge na Notranjskem in predvsem na že poplavljenih območjih - budno spremljajo stanje na terenu in polnijo nove protipoplavne vreče s peskom, če bi jih potrebovali ob ponovnem dviganju gladine.

Prebivalci Laz zaradi posledic ledene ujme še vedno nimajo pitne vode in elektrike preko omrežja - vodo jim s pomočjo gasilcev zagotavljajo iz cistern, elektriko pa prek agregatov. Še vedno vzdržujejo nasip, ki vas Jakovica povezuje z Lazami, cesta, ki so jo s pomočjo nasipa dvignili, pa je še edina, ki Jakovico povezuje z zunanjim svetom.

Kot je še povedal Barut, domačini tako visoke vode ne pomnijo - nazadnje naj bi take količine vode napolnile Planinsko polje v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Upajo, da se voda ne bo več dvigovala.

Na območju Cerknice gladina vode še narašča
Na Cerkniškem jezeru, kjer je voda že zalila parkirišče pred gostiščem Jezerski hram, gladina še narašča, je povedal Jože Turšič, poveljnik Civilne zaščite občine Cerknica.

"Za vsak primer smo začeli polniti vreče. Na Dolenjem jezeru je najbolj izpostavljen objekt nekdanjega Gostišča Mulec, kjer je voda v poplavah leta 2000 zalila delavnico. Nekatere predmete so že prestavili višje, pripravljene so tudi protipoplavne vreče," je povedal.

Kot je še pojasnil, so dodatne protipoplavne vreče pripravili tudi za parkirišče pred Jezerskim hramom. Medtem je voda v krajinskem parku Rakov Škocjan, kjer je zalila nekaj počitniških hišic, začela odtekati, je še povedal Turšič.

Prevozi s čolnom niso več potrebni
Nekoliko bolj mirno je v Šmarati v občini Loška dolina. Župan Janez Komidar je dejal, da je cesta Šmarata-Kozarišče pogojno prevozna. Na cestišču je še vedno okoli deset centimetrov vode, a prevozi s čolni niso več potrebni, zato so člani Civilne zaščite Kranj, ki so prejšnje dni skrbeli za prevoze vaščanov s čolnom, odšli domov. "Če bomo 'mornarico' spet potrebovali, bodo za to poskrbeli lokalni gasilci," je še povedal Komidar.

Umirjeno je tudi na območju Knežaka. Kot je povedal Luka Špilar, svetovalec občine Ilirska Bistrica, je voda v nedeljo upadala po en centimeter na uro. Včeraj so vodo spustili čez prekop, ki so ga gradili od petka, tako da jih za zdaj ne ogrožajo niti morebitne padavine.

Obseg poplavljenih površin se bo povečal
Danes in v prihodnjih dneh se bodo gladine ojezerjenih površin na Cerkniškem jezeru, Planinskem polju in v Loški dolini še dodatno povišale. Prav tako se bo povišala gladina vode na Ljubljanskem barju. Obseg poplavljenih površin se bo povečal.

Pretok reke Krke je začel ponovno naraščati, predvidoma v torek čez dan bo na vodomerni postaji Podbočje dosegla najvišji pretok okrog 310 m3/s. Poplavljena območja ob reki Krki se bodo prehodno povečala.

Nekatere ceste zaprte
Zaprta je cesta čez prelaz Vršič, prelaz Predel je zaprt na italijanski strani, Korensko sedlo pa na avstrijski strani. Na prelazih Ljubelj in Jezersko so obvezne verige. Zaradi poplavljenih cestišč so zaprte ceste Rakov Škocjan-Podskrajnik, Unec-Planina in Planina-Laze. Zaprte so tudi nekatere lokalne ceste na Ljubljanskem barju, opozarja prometnoinformacijski center.

Plaz Slano blato na dan zdrsne za dva metra
Velik plaz Slano blato nad Lokavcem pri Ajdovščini se na dan premakne za dva metra. V dolino drsi okoli 100.000 kubičnih metrov zemlje in kamenja. Če ne bo hitrega ukrepanja, lahko proti dolini zdrsi še dodatnih 400.000 kubičnih metrov plazine, opozarja poveljnik Civilne zaščite v Ajdovščini Igor Benko. Ta je med prvimi možnimi ukrepi omenil drenažo tega območja, kar bi omogočilo hitrejše odvajanje vode s plazu. Gmota se je do zdaj premaknila za 15 metrov.

Planina: Ne le poplave, na delu še tatovi
V osrednji Sloveniji naraščajo vodotoki