Slikovit prizor z nabrežja Bodenskega jezera v švicarskem mestu Romanshorn. Foto: EPA
Slikovit prizor z nabrežja Bodenskega jezera v švicarskem mestu Romanshorn. Foto: EPA
Rim
Zasneženi Kolosej v Rimu - šele drugič v zadnjih 15 letih. Foto: EPA
Moskva
Nekateri Moskovčani so se ogreli v zunanjem bazenu, ki ima 29 stopinj Celzija, medtem ko so zunaj temperature padle pod minus 20 stopinj Celzija. Foto: EPA

V Ukrajini je zaradi polarnega mraza, ki je zajel predvsem večji del Vzhodne Evrope in Zahodnega Balkana, do zdaj umrlo že 122 ljudi, medtem ko jih je več kot 1.600 poiskalo zdravniško pomoč zaradi ozeblin in podhlajenosti.

Letošnji temperaturni rekord na stari celini so dosegli na Češkem, kjer se je v četrtek živo srebro spustilo na dobrih 38 stopinj Celzija pod ničlo. Malce manj, do minus 35 stopinj Celzija, so namerili na Poljskem, kjer je zaradi mraza v zadnjih dneh umrlo 45 ljudi.

V Bolgariji se je število žrtev povzpelo na 16, od katerih jih je bila večina revežev, ki so zmrznili ob cestah ali v neogrevanih domovih. V petek je bilo že tretji dan zapored zaprtih več kot tisoč bolgarskih šol, potem ko je severni del države zajelo novo sneženje, občutek mraza pa na severovzhodu krepi oster veter.

V sosednji Romuniji je mraz zahteval 28 življenj in tudi tam je bilo zaprtih več šol.

Mraz in sneg še naprej povzročata nevšečnosti tudi v Italiji, kjer so se v Rimu prebivalci v petek prebijali skozi šele drugi snežni dan v zadnjih 15 letih. Sneg je prekril spomenike, kot je znameniti Kolosej, ki so ga zaradi tega zaprli za javnost. V Benetkah so začeli zmrzovati kanali. Po podatkih oblasti je zaradi mraza doslej umrlo pet ljudi.

V Srbiji številne vasi še vedno ostajajo odrezane od sveta, v prometu pa vlada kaos. V 27 srbskih občinah so razglasili izredno stanje.

V BiH-u sneži že drugi dan zapored, kar je paraliziralo promet. Neki bolnik je tako umrl, ker se reševalnemu vozilu ni uspelo prebiti do njegove vasi na jugu države. Številni so ostali ujeti v svojih domovih in vozilih.

Srbski predsednik Boris Tadić in hrvaški predsednik Ivo Josipović sta po državniškem srečanju z voditelji BiH-a morala kar nekaj časa ostati na Jahorini pri Sarajevu, saj zaradi okoliščin kljub drugačnim načrtom nista mogla odpotovati, sta pa to nato lahko storila danes popoldne. Na širšem območju Sarajeva so morali zaradi težav s snegom danes razglasiti izredne razmere.

Ponekod v Dalmaciji na Hrvaškem, kjer je v petek ob obali celo zaledenelo morje, so razglasili izredne razmere, kar pomeni, da lahko oblasti na pomoč prizadetim delom pokličejo vojsko. Iz naše južne sosede poročajo tudi o prvih treh žrtvah mraza.

O smrtnih primerih poročajo tudi iz Latvije in Litve, pa Avstrije, Slovaške in Grčije. Pri minus 14 stopinjah Celzija je brez ogrevanja ostalo okoli 10.000 gospodinjstev v Salzburgu. Na sneg se pripravljajo v nekaterih predelih Velike Britanije, prvi letošnji sneg pa je v Belgiji povzročil več kot 1.100 kilometrov zastojev na cestah.

Na stari celini ostajajo zaprta številna letališča, zamude so tako v letalskem kot železniškem prometu, na cestah ponekod vlada kaos. V težavah so se znašle celo sicer izredno zanesljive švicarske železnice.

Znanstveniki nemškega inštituta Alfred Wegener za polarne in morske raziskave ter združenja Helmholtz so konec januarja objavili izsledke študije, ki mrzle evropske zime z veliko snega povezujejo s topljenjem arktičnega ledu. Znanstveniki so namreč ugotovili, da tanjša ledena odeja spremeni zračne pritiske v ozračju nad Arktiko, kar vpliva na zimsko vreme v Evropi.