V Krškem je pet dni po obilnem sneženju padala toča. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
V Krškem je pet dni po obilnem sneženju padala toča. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
Deževje bo številnim še povzročalo težave
Prihajajo nove pošiljke dežja

Za območja Ljubljanice, kraške Ljubljanice in Krke so na Agenciji RS za okolje izdali tretjo stopnjo opozorila pred poplavami. Na območju teh rek so namreč na izpostavljenih mestih mogoča razlivanja.

Hidrolog Sašo Petan pojasnjuje, da bodo reke in pritoki rek v sicer začeli upadati, vendar lahko že v nedeljo popoldne pričakujemo ponoven večji porast, predvsem na zahodu države, saj se bo tam in v osrednji Sloveniji dež okrepil, mogoče pa bodo tudi nevihte. Porast zahodnih vodotokov se bo po nedelji nadaljeval tudi v ponedeljek. Poplavljanje rek na zahodu države ni izključeno.

Vipava lahko povzroča težave
Napovedane obilnejše padavine bodo znova povzročale težave na Goriškem. V regijskem štabu Civilne zaščite za severno Primorsko opozarjajo predvsem na poplavni val, ki bi lahko nastal ob zrušitvi pregrade male hidroelektrarne Gradišče na reki Vipavi. Pregrada je po zadnjem obilnem deževju močno poškodovana in bi se ob ponovnem visokem vodostaju namreč lahko porušila.

Občinski štab Civilne zaščite Nova Gorica pa poziva občane, naj brezplačno prevzamejo protipoplavne vreče s peskom. Na Goriškem in Ajdovskem so jih čez dan razdelili okrog 6000. Večino jih je zagotovil regijski štab civilne zaščite iz logističnega centra v Ajdovščini. Vreče bodo v središčih posameznih občin delili tudi v soboto.

Narašča gladina morja
Narašča tudi gladina morja, ki bo poplavilo nižje dele obale. Tudi v prihodnjih dneh bo gladina v času plime povišana.

Foto: BoBo, CZ Severna Primorska/Ervin Čulič in Goran Rovan (fotografije toče v Krškem)

Deževje bo številnim še povzročalo težave
Prihajajo nove pošiljke dežja