Zagorje je že poplavljeno. Voda je zalila tovarno Svea. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Smke
Zagorje je že poplavljeno. Voda je zalila tovarno Svea. Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta Smke
Celovška
"Ne bojimo se, da bi lahko bile padavine dolgotrajnejše. Nepredvideni dogodki pa so močni nalivi v zelo kratkem času na strnjenem območju. Tega se ne da predvideti," je dejal Balant. Foto: MMC RTV Slovenija/Marko Weilguny
Poplava
Zaradi dežja in zastale vode je bil poplavljen podvoz na Celovški cesti. Foto: Draga Žerjal
Zagorje
Zagorje - Železniki številka dve? Foto: MMC RTV SLO/Uporabnik Mojega spleta rvolkar
Vreme: Najhuje v Zagorju
Poplavljen podvoz na Celovški cesti

V petek so se za Slovenijo začeli vremenski sodni dnevi. Do sobote zjutraj je bilo najhuje na Celjskem, v Zagorju in Žireh. Škoda, nastala v poplavah, bo terjala milijone evrov.
Deževje je močno prizadelo zagorsko dolino in Zagorje. Voda je dobesedno zalila mesto, poplavljena so številna stanovanja, izseljenih je več družin, nekateri so ostali brez pitne vode. Voda je zalila otroški vrtec v Kisovcu in več proizvodnih prostorov - med drugim družb Eti Izlake, IGM Zagorje in Svea Zagorje. Največ škode je povzročene v tovarni Svea. Kot je za TV Slovenija pojasnila predstavnica omenjene družbe Marjana Mlinarič Pikl, so v podjetje pred kratkim vložili dva milijona evrov, vsa proizvodnja pa je zdaj pod vodo, kar pomeni, da bo škoda ogromna.

Piklova je po pregledu škode pojasnila še, da bodo za ponoven zagon proizvodnje potrebovali celo tri tedne. Pojasnila je, da je voda odnesla hlodovino in žagan les, poplavljeni so polizdelki in repromaterial. Zalilo je stroje in novo, avgusta postavljeno, 1,6 milijona evrov vredno montažno linijo.

Izpad proizvodnje bodo skušali nadomestiti na drugih dveh proizvodnjih lokacijah, v tovarni kuhinj Gaber v Starem trgu pri Ložu in podjetju Svea lesna industrija Litija.

Župan občine Matjaž Švagan je razmere v mestu že označil kot katastrofalne.


Eti Izlake: Škode za pol milijona evrov

V družbi Eti Elektroelement iz Izlak ocenjujejo, da bodo zaradi posledic vdora vode ob močnem deževju ta konec tedna utrpeli izpad prihodkov v višini okrog pol milijona evrov. Voda je namreč že v petek vdrla v spodnjo etažo Etijeve glavne montažne hale, zato so že v zgodaj popoldne ustavili proizvodnjo. Ker je grozilo, da bo voda vdrla tudi v transformatorsko postajo, so začeli elektriko selektivno izklapljati tudi drugim objektom. Zaradi tega je v Etiju izpadla celotna petkova popoldanska izmena, nato pa še nočna in današnja dopoldanska izmena. V nedeljo pa proizvodnja tudi sicer ni bila načrtovana.

Žiri: Ljudi zbudil alarm
Na Gorenjskem, kjer ponekod še močno dežuje, je bilo to noč najhuje v Žireh. Ob štirih zjutraj so sirene naznanile splošno nevarnost, saj je Poljanska Sora ogrožala okoli 90 objektov v starih Žireh, okoli 40 jih je poplavila. Poveljnik civilne zaščite v Žireh Damjan Govekar je povedal, da pristojne služe razmere na najbolj ogroženih območjih nadzorujejo, življenja Žirovcev pa niso ogrožena. Ponoči so bile Žiri zaradi poplavljenih cest odrezane od drugih krajev. Gospodinjstva prekuhavajo vodo, poroča Radio Slovenija.

Ponoči je bil dostop do Žirov skoraj onemogočen. Zaradi poplav in zemeljskega plazu so bile zaprte ceste Žiri - Vrhnika, Žiri - Logatec in Žiri - Škofja Loka. Sedaj je cesta pri Žireh ponovno prevozna, prav tako tudi cesta Žiri - Vrhnika, ki pa je na delu, kjer je bil zemeljski usad, prevozna enosmerno. Medtem je cesta proti Logatcu, ki je bila več mestih poškodovana, še vedno zaprta.

Težave je Poljanska Sora povzročila tudi v občini Gorenja vas - Poljane, prav tako je močno narasla Sora v Škofji Loki. Je pa zaenkrat prizanesla Selška Sora, ki je natanko na današnji dan pred tremi leti preplavila Železnike. Takrat je bilo hudo tudi v Bohinju, kjer je bila današnja noč po zagotovilih načelnika tamkajšnje civilne zaščite Pavla Žvana mirna.

Mokro tudi na Primorskem
Obilno deževje je sredi noči povzročalo velike nevšečnosti tudi v zgornji Vipavski dolini. Voda je zalila kletne prostore več stanovanjskih hiš v Lokavcu pri Ajdovščini, v Srednji šoli Vena Pilona pa je v spodnjih prostorih in učilnicah segala do pol metra visoko. Naselje Velike Žablje je zaradi zemeljskega plazu na eni strani in poplavljanja reke Vipave na drugi odrezano od sveta, podivjane vode grozijo tudi ob izviru reke Hubelj. Na terenu je bilo ponoči približno sto gasilcev in pripadnikov ajdovske civilne zaščite, ki so posredovali več kot 60-krat. Hude ure pa še ni konec, saj je začela poplavljati tudi reka Vipava, nov val padavin, napovedan po 8. uri, pa lahko razmere še močno poslabša.
Zadnje deževje povzroča težave na širšem mariborskem območju. Po podatkih regijskega centra za obveščanje v občini Poljčane narasla Dravinja ogroža dva objekta v Spodnjih Poljčanah. V Globokem ob Dravinji gasilci rešujejo živino iz narasle reke.

Vam vreme na vašem koncu povzroča nevšečnosti? Pomagajte nam pri poročanju in fotografije naložite na Moj splet. Hvala.

Lokalni vodotoki so ponoči poplavljali tudi v občini Litija, meteorna voda je zalila tudi več kletnih prostorov stanovanjskih objektov in garaž v Kresnicah, Hotiču in Savi pri Litiji.

Gasilci so morali na pomoč priskočiti tudi v Motniku.

Hude ure tudi na Celjskem
Težave so bile tudi v Celju, kjer sta poplavljena podvoza pri pošti v središču mesta in v Zagradu. Tudi v Celju je voda vdrla v nekatere objekte, zaradi kaljenja vodnih virov pa morajo prebivalci Celja, Vojnika, Štor in Dobre vodo prekuhavati. V Celju je po besedah predstavnika uprave RS za zaščito in reševanje Darka Buta ponoči tulila sirena, saj se je v soseski Škofja vas razlila reka Hudinja. Zjutraj je bila poplavna nevarnost razglašena tudi v Žalcu.

Na Koroškem je deževje doslej povzročalo nekaj težav v Mislinji in Slovenj Gradcu. V petek zvečer so meteorne vode ogrožale cesto in nekaj hiš, krajanom pa so morali na pomoč priskočiti gasilci. V Slovenj Gradcu je voda zalila pritlične prostore gimnazije.

Napotke in nasvete, kako ravnati v primeru poplavne ogroženosti, lahko preberete na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Policija ljudem svetuje, naj se v teh dneh ne odpravljajo na daljše poti od doma.


Vreme: Najhuje v Zagorju
Poplavljen podvoz na Celovški cesti