Veličasten izbruh ognjenika Puyehue. Foto: EPA
Veličasten izbruh ognjenika Puyehue. Foto: EPA

Ognjenik Puyehue Cordon Caulle ob meji z Argentino, okoli 800 kilometrov južneje od prestolnice Santiago de Chile, ki se je prebudil v soboto, je v ponedeljek prisilil okoli 3.500 ljudi, da so zapustili domove, prekinili so zračni promet, številna smučarska središča na jugu Argentine pa so namesto s snegom prekrita s plastjo ognjeniškega prahu.

Veter je ognjeniški prah ponesel čez Ande in prekril argentinsko zimsko središče Bariloche. Sprememba smeri vetra je prah nato ponesla nazaj proti Čilu. Tako čilske kot argentinske oblasti spremljajo smer oblaka prahu.

Zdravstvene oblasti v Argentini so zaradi oblaka prahu, ki sega več kot deset kilometrov visoko, prebivalcem v regiji poslale zaščitne maske in kapljice za oči. Odpovedan je pouk, nekatere javne storitve so ovirane. Letala naj bi ostala prizemljena do sredine tedna.

V Čilu so številni prebivalci iz okolice ognjenika zapustili svoje domove in odšli k sorodnikom ali v zavetišča. Nekateri so ostali, ker niso želeli zapustiti svoje živine.

Puyehe je bil nazadnje dejaven leta 1960 po potresu z magnitudo 9,5, najmočnejšem potresu v sodobni zgodovini Čila do zdaj.

V Čilu je sicer več kot 3.000 ognjenikov, od katerih jih je 500 aktivnih. V zadnjih 450 letih jih je izbruhnilo 60.