Žled je zajel nekatere višje predele v Mestni občini Nova Gorica ter občinah Kanal, Cerkno, Idrija in Ajdovščina. Foto: Mojca Dumančič
Žled je zajel nekatere višje predele v Mestni občini Nova Gorica ter občinah Kanal, Cerkno, Idrija in Ajdovščina. Foto: Mojca Dumančič
Žled 4. 12. 2014
Debelina ledenega oklepa ni tako velika kot februarja letos, vendar je dodatne težave povzročila burja. Foto: Mojca Dumančič
Žled se je že pričel taliti
Na Planinskem polju upajo na mirno noč
Nov žled, nove naraščajoče vode poplave

Žled je zajel nekatere višje predele v Mestni občini Nova Gorica ter občinah Kanal, Cerkno, Idrija in Ajdovščina. Težave je povzročil večinoma le na Gori nad Ajdovščino, kjer je brez električne energije ostalo približno 400 ljudi.

"Zaradi žleda je prišlo do izpada električne energije na odseku daljnovoda od Kovka proti Predmeji, kjer nam je napako že uspelo odpraviti, ter na odseku daljnovoda od Kanjega Dola proti Vodicam, kjer naše ekipe napako še odpravljajo. Trenutno je brez električne energije 41 odjemalcev. Ker gre za podrt daljnovod in je 10 drogov na tleh, bomo čez dan namestili štiri agregate in vsem odjemalcem zagotovili oskrbo z električno energijo. Sanacija podrtega daljnovoda bo trajala predvidoma en teden," so v sporočilu za javnost zapisali v Elektro Primorski.

Po poročanju novinarke Radia Slovenija Karin Zorn debelina ledenega oklepa ni tako velika kot februarja letos, vendar je dodatne težave povzročila burja. "Na območju Predmeje, Otlice in Kovka je položaj obvladljiv, elektroslužbe pravijo, da jim bo uspelo odpraviti škodo, ker gre samo za potrgane žice. Večje težave so na Vodicah, ker je podrlo osem drogov daljnovoda," je za Radio Slovenija povedal poveljnik ajdovske civilne zaščite Igor Benko.

Civilna zaščita je pripravljena, če se bo stanje poslabšalo. "Po vremenski napovedi bo ta inverzija trajala nekje do jutri zjutraj, tako da smo pripravljeni tudi s svojimi agregati, da bi prišli v pomoč, če bo treba, še na kakem drugem delu Gore," je še povedal Benko. Žled je tudi na Javorniku, vendar težav še ne povzroča. V manjšem obsegu je zajel Lazno in Lokovec ter nekatere višje predele v občinah Cerkno in Kanal.

Oranžni alarm ostaja v veljavi
Omenjena oranžna stopnja vremenske ogroženosti, ki jo je razglasila Agencija RS za okolje (Arso), velja danes do večera, je pojasnil dežurni meteorolog Jure Cedilnik. Čez dan bo po njegovih navedbah po nižinah deževalo, na Gorenjskem lahko zapade tudi sneg, nad okoli 600 metri pa je po vsej državi mogoča poledica. Kljub vsemu glavna infrastruktura ne bo tako prizadeta, kot je bila februarja.

Kot pravi Cedilnik, opozorilo o žledu in poledici velja predvsem za Notranjsko, se pa lahko pojavita tudi v višje ležečih krajih na Dolenjskem, Spodnjem Štajerskem, južnem delu Gorenjske in na Koroškem. Pojavita se lahko tudi na Pohorju, ampak tam pričakujejo manj padavin, pojasnjuje meteorolog.

O žledu poročajo iz občine Cerknica. Zvečer in ponoči so na območju Svetega Vida v občini Cerknica gasilci zaradi žledenja preventivno pregledali prevoznost cest in odstranili nekaj vej, ki so padle na cesto, pa sporoča Uprava za zaščito in reševanje.

Voda narašča
Na Planinskem polju se - kljub bojaznim - ponoči ni dogajalo nič nepričakovanega, naraščanje vode pa se je umirilo, poroča radijska novinarka Sabrina Mulec. Padavine so se k sreči zadrževale zahodno od Nanosa. V sredo je tako naraščala za centimeter na uro, trenutno pa narašča za več kot polovico počasneje. Je pa stanje še vedno zelo skrb vzbujajoče, saj se je v zadnjih dveh dneh dvignila več kot za meter. Gasilci osmih postojnskih društev so do poznih ur polnili protipoplavne vreče in iz njih gradili nasip, ki naj bi pred zalitjem varoval najnižje ležeče hiše. Če ga ne bi bilo, bi voda do prvih hiš potrebovala še 20 centimetrov, tako pa imajo zdaj še pol metra rezerve. Podobne je tudi na drugi strani Planinskega polja v Lazah, kjer so včeraj napolnili 2500 protipoplavnih vreč.

Poplavlja tudi Ljubljanica na območju pogostih poplav, a je že začela upadati. Ob 6.30 je zaradi vetra in posledično valovanja ter plimovanja, morje prestopilo rob obalne črte v Piranu. Valovi so zalivali cestišče na Prešernovem nabrežju in vse do Punte. Zalilo je tudi nekaj osebnih vozil.

Vremenske težave tudi v okoliških državah
Žled ogroža tudi druge države. Težave povzroča na avstrijskem Štajerskem, v Spodnji Avstriji in na Gradiščanskem; zaprli so številne šole in ceste, več tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Na Madžarskem je ohromljen železniški promet, v okolici Budimpešte so zaprli nekatere ceste. Močan veter in leden dež sta podirala drevesa in električne drogove na severozahodu Bolgarije. V ledenem oklepu, ki je največ težav povzročil v železniškem prometu, se je znašla tudi Češka, sneženje pa je ohromilo nekatere dele Romunije. Sneg, led in poplave so prizadeli tudi osrednjo in vzhodno Srbijo.

Žled se je že pričel taliti
Na Planinskem polju upajo na mirno noč
Nov žled, nove naraščajoče vode poplave