Na podlagi nadaljnjih analiz posnetkov ledene gore bodo skušali napovedati, kaj se bo z njo dogajalo v prihodnje, trenutno potuje proti južni Georgii. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Na podlagi nadaljnjih analiz posnetkov ledene gore bodo skušali napovedati, kaj se bo z njo dogajalo v prihodnje, trenutno potuje proti južni Georgii. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

S posnetkov je razvidno, da je na površini ledene gore več razpok, veliko kosov ledu, ki so odpadli, pod vodno gladino pa so opazne večje luknje v ledu. Obstaja možnost, da se bo ledena gora zagozdila v plitvi vodi ob obali.

Do podobnih ugotovitev so se dokopali tudi sateliti

Tudi satelitski posnetki, ki so jih pridobili v zadnjih tednih, kažejo, da se ledena gora na robovih pospešeno kruši, močni valovi pa večje kose ledu razbijejo na manjše. Kljub temu so nekateri kosi ledu tako veliki, da bodo morali slediti njihovim premikom, saj so nevarni za ladje.

Sorodna novica Kljub mirovanju zaradi epidemije zrak ostaja močno onesnažen, mladi vlagajo tožbe

Na podlagi nadaljnjih analiz posnetkov ledene gore bodo skušali napovedati, kaj se bo z njo dogajalo v prihodnje. Trenutno potuje proti južni Georgii, kamor jo prenašajo hitri morski tokovi, ki jo bodo predvidoma odnesli okrog južnega dela otoka.

Veliko je ugibanj glede tega, ali se bo ledena gora ujela na celini, kar bi lahko povzročilo precejšnje težave otoškim tjulnjem in pingvinom, ko bodo poskušali priti na morje, da bi lovili ribe in rakce.

Nastala leta 2017

Ledena gora A68a se je od večje plavajoče plošče ledu odlomila julija leta 2017, ko je merila skoraj 6000 kvadratnih kilometrov, danes pa meri le še 4200 kvadratnih kilometrov. Kljub temu so strokovnjaki presenečeni, da ledena gora v tem času ni izgubila še več svoje mase, nekateri so napovedovali, da se bo že zdavnaj razdelila na nekaj večjih kosov ledu.

V spodnji objavi na družabnem omrežju Facebook Britanskih sil na južnoatlantskih otokih (BFSAI) je mogoče videti posnetke ledene gore, ki jih je napravilo letalo omenjene organizacije.